Trwa ładowanie...
d2r5ji4
d2r5ji4

Warzywna galaretka

Przepis

Klasyczną galaretę przygotowuje się z wieprzowych nóżek. Ja jednak mam pomysł na nieco lżejszą wersję tej potrawy. Delikatne warzywne galaretki nie tylko pięknie wyglądają na stole, ale są również bardzo smaczne.

Oceń jako pierwszy:
d2r5ji4
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Warzywna galaretka
123
Warzywna galaretka
Składniki
  • 3 jaja na twardo
  • 3 marchewki
  • 2 pomidory
  • 30 dag zielonego groszku
  • 15 dag brokułów
  • cytryna
  • 1 bulion z kostki
  • 6 łyżek żelatyny
  • sól
Przepis

Marchewkę, zielony groszek i brokuły ugotować oddzielnie po 15 minut w osolonej wodzie. Jajka obrać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, z miąższu wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody.
Bulion i sok z cytryny zagotować, dodać żelatynę i rozpuścić ją.,Na dno naczynia wsypać połowę groszku, ułożyć marchewki, zalać 1/2 bulionu, odczekać aż zastygnie. Ułożyć pomidory, brokuły, jaja, posypać pozostałym groszkiem, zalać resztą bulionu i wstawić na 4 godziny do lodówki.

Przepis dodał użytkownik inis1984

Warzywna galaretka
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2r5ji4

Podziel się opinią

Share
d2r5ji4
d2r5ji4

d2r5ji4
d2r5ji4
d2r5ji4