Warzywna galaretka
Klasyczną galaretę przygotowuje się z wieprzowych nóżek. Ja jednak mam pomysł na nieco lżejszą wersję tej potrawy. Delikatne warzywne galaretki nie tylko pięknie wyglądają na stole, ale są również bardzo smaczne.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Marchewkę, zielony groszek i brokuły ugotować oddzielnie po 15 minut w osolonej wodzie. Jajka obrać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, z miąższu wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody.
Bulion i sok z cytryny zagotować, dodać żelatynę i rozpuścić ją.,Na dno naczynia wsypać połowę groszku, ułożyć marchewki, zalać 1/2 bulionu, odczekać aż zastygnie. Ułożyć pomidory, brokuły, jaja, posypać pozostałym groszkiem, zalać resztą bulionu i wstawić na 4 godziny do lodówki.