Warzywa, których lepiej nie obierać ze skórki. To, co najcenniejsze ląduje w koszu
Warto wiedzieć
Nie od dziś wiadomo, że to, co najcenniejsze w warzywach i owocach znajduje się pod ich skórką. Niestety, najczęściej cenne składniki odżywcze i minerały wyrzucamy razem z obierkami. Na następnych slajdach naszej galerii znajdziecie przykłady warzyw, których lepiej nie obierać.
Oczywiście w temacie tym należy zachować zdrowy rozsądek. Na nieobieranie warzyw możemy pozwolić sobie tylko wtedy, gdy pochodzą ze sprawdzonego źródła. Warto także zaznaczyć, że skórka dostarcza wielu cennych wartości odżywczych, także po obróbce termicznej. Nie obierając warzyw przed ugotowaniem lub opieczeniem, możemy również zmniejszyć stopień ich utraty z całego warzywa. Dzięki temu znaczna ich część nie trafi do wody, tylko pozostaną w warzywie. Natomiast jeśli nawet nie mamy ochoty zjeść łupinek, zdejmijmy je po ugotowaniu — możliwie jak najcieńszą warstwę.
Zobacz także wideo: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni
Marchewka
W przypadku tego warzywa wszystkie antyoksydanty znajdują się właśnie w skórce lub bezpośrednio pod nią. Jednak na zjedzenie marchewki bez obierania można zdecydować się jedynie w przypadku produktu organicznego lub ze sprawdzonego źródła, najlepiej przydomowego ogródka lub działki. Takie okazy nie zawierają pestycydów czy szkodliwych substancji. Marchewkę przed spożyciem należy oczywiście dokładnie wyszorować pod strumieniem bieżącej wody, a następnie upiec, ugotować lub zjeść surową.
Ogórki
Należy wiedzieć, że to nie miąższ ogórka jest najcenniejszy, dlatego warto jeść to warzywo wraz ze skórką. To prawdziwa skarbnica antyoksydantów, które zwiększają odporność i opóźniają procesy starzenia komórek. Dodatkowo znajduje się w niej błonnik, który zapobiega zaparciom i wzmacnia układ pokarmowy. Skórka ogórka to też źródło steroli, które obniżają poziom cholesterolu i pozytywnie wpływają na układ krążenia. Warzywo to po dokładnym umyciu warto dodawać do sałatek, a także koktajli czy domowych soków.
Ziemniaki
Goszczą na niemal każdym polskim stole. Uwielbiamy je pod każdą postacią. Najczęściej podawane są do dań obiadowych, a w trakcie ich przygotowań w ruch idzie obieraczka lub nóż. Niestety, obrane tracą aż 20 proc. wartościowych składników. To właśnie w skórce zawarte są minerały, błonnik i spora dawka witaminy B. Zamiast obierać, lepiej dokładnie wyszorować skórkę przy pomocy szczoteczki albo specjalnej szorstkiej rękawiczki do warzyw.
Pomidory
Niestety skórka pomidora jest ciężkostrawna i u osób z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, w wieku podeszłym czy dzieci może wywołać podrażnienie przewodu pokarmowego. To dlatego większość z nas ją obiera, a to właśnie w niej skrywają się najcenniejsze składniki. Zatem, jeśli nie ma ograniczeń zdrowotnych, warto zjeść pomidora w całości. Zawarty w nich likopen pomaga m.in. chronić przed rakiem prostaty i chorobami układu krążenia.
Bakłażan
Skórka bakłażana ma charakterystyczny, ciemnofioletowy kolor i to właśnie ona skrywa w sobie przeciwutleniacze. Substancje te chronią komórki naszego organizmu przed wolnymi rodnikami, które wywołują choroby i wpływają na procesy starzenia. Młodych bakłażanów nie należy obierać ze skórki – po upieczeniu będzie miękka. Natomiast starsze okazy można obrać cieniutko lub zdjąć skórę po upieczeniu.
Wystarczy, że dokładnie umyjesz, a następnie pokroisz bakłażana w plastry i posypiesz go solą, a następnie odstawisz na pół godziny, by puścił soki wraz z wyczuwalną goryczką. Żeby nie sczerniał, skrop go sokiem z cytryny. Potem opłucz warzywo pod bieżącą wodą i delikatnie osusz je papierowym ręcznikiem. Taki zabieg zapewni dobry smak – także skórki. Przed smażeniem warto jeszcze raz posolić kawałki bakłażana, aby nie wchłaniały zbyt wiele oleju.