Warzywa faszerowane na cztery sposoby. Jakie warzywa można faszerować?
Wiele warzyw idealnie nadaje się do faszerowania. Nadziewana papryka, cukinia, kapusta czy pomidory to klasyczne dania nie tylko polskiej, ale światowej kuchni. Jak je przygotować? Nie jest to trudne, oto kilka naszych propozycji.
Papryka nadziewana mięsem i ryżem
Strąki papryki są idealne do nadziewania. Na Węgrzech faszerowana papryka to jedno z narodowych dań, ale i w Polsce jest ono bardzo popularne. Znakomicie smakuje podawana ze świeżym pieczywem lub ziemniakami. Potrzebujemy: kilka strąków papryki (najlepsza będzie węgierska, z cienką skórką), mięso mielone, szklanka ugotowanego ryżu, jajko, sól i pieprz.
Paprykę czyścimy, odcinamy szczyt i usuwamy wszystkie nasiona. W misce łączymy mięso, ryż, jajko, sól i pieprz. Farsz nakładamy do papryk, wstawiamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Cukinia z fetą
Cukinia idealnie nadaje się do faszerowania, bo podczas pieczenia zyskuje dodatkowy smak. Do zrobienia tego dania potrzebujemy: kilka cukinii, szklanka fety, pęczek koperku, pieprz.
Błyskawiczna surówka z młodej kapusty i marchewki. Idealny dodatek obiadowy na letni dzień
Cukinię kroimy wzdłuż i wydrążamy łyżką nasiona. Miąższ z cukinii ugniatamy widelcem z fetą i posiekanym koperkiem, masę doprawiamy pieprzem i napełniamy nią cukinie. Warzywa wstawiamy do piekarnika i zapiekamy pół godziny, aż cukinie będą miękkie.
Cebula faszerowana boczkiem i grzybami
Duże cebule to świetna forma do farszu. Do przygotowania naszego dania potrzebne nam będą: cztery duże cebule, wędzony boczek, pieczarki, jajko, sól i pieprz.
Cebule obieramy i wrzucamy na kilka minut do osolonego wrzątku. Delikatnie wyjmujemy środek, pozostawiając dwie warstwy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekany miąższ cebuli, pokrojony w kostkę boczek i grzyby. Masa musi być dobrze podsmażona, schładzamy ją, dodajemy jajko. Każdą cebulę napełniamy farszem i zapiekamy je przez pół godziny.
Ogórki faszerowane twarożkiem
Faszerowane warzywa mogą być również pyszną przekąską. Składniki: kilka ogórków, opakowanie mielonego twarożku, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz.
Natkę siekamy, dodajemy do twarożku, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ogórki kroimy wzdłuż na pół i napełniamy farszem. Ozdabiamy listkami pietruszki.