Trwa ładowanie...

Warzywa faszerowane na cztery sposoby. Jakie warzywa można faszerować?

Wiele warzyw idealnie nadaje się do faszerowania. Nadziewana papryka, cukinia, kapusta czy pomidory to klasyczne dania nie tylko polskiej, ale światowej kuchni. Jak je przygotować? Nie jest to trudne, oto kilka naszych propozycji.

Faszerowane warzywa na obiadFaszerowane warzywa na obiadŹródło: Adobe Stock
d1zwlqc
d1zwlqc

Papryka nadziewana mięsem i ryżem

Strąki papryki są idealne do nadziewania. Na Węgrzech faszerowana papryka to jedno z narodowych dań, ale i w Polsce jest ono bardzo popularne. Znakomicie smakuje podawana ze świeżym pieczywem lub ziemniakami. Potrzebujemy: kilka strąków papryki (najlepsza będzie węgierska, z cienką skórką), mięso mielone, szklanka ugotowanego ryżu, jajko, sól i pieprz.

Paprykę czyścimy, odcinamy szczyt i usuwamy wszystkie nasiona. W misce łączymy mięso, ryż, jajko, sól i pieprz. Farsz nakładamy do papryk, wstawiamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Cukinia z fetą

Cukinia idealnie nadaje się do faszerowania, bo podczas pieczenia zyskuje dodatkowy smak. Do zrobienia tego dania potrzebujemy: kilka cukinii, szklanka fety, pęczek koperku, pieprz.

Błyskawiczna surówka z młodej kapusty i marchewki. Idealny dodatek obiadowy na letni dzień

Cukinię kroimy wzdłuż i wydrążamy łyżką nasiona. Miąższ z cukinii ugniatamy widelcem z fetą i posiekanym koperkiem, masę doprawiamy pieprzem i napełniamy nią cukinie. Warzywa wstawiamy do piekarnika i zapiekamy pół godziny, aż cukinie będą miękkie.

d1zwlqc

Cebula faszerowana boczkiem i grzybami

Duże cebule to świetna forma do farszu. Do przygotowania naszego dania potrzebne nam będą: cztery duże cebule, wędzony boczek, pieczarki, jajko, sól i pieprz.

Cebule obieramy i wrzucamy na kilka minut do osolonego wrzątku. Delikatnie wyjmujemy środek, pozostawiając dwie warstwy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekany miąższ cebuli, pokrojony w kostkę boczek i grzyby. Masa musi być dobrze podsmażona, schładzamy ją, dodajemy jajko. Każdą cebulę napełniamy farszem i zapiekamy je przez pół godziny.

Ogórki faszerowane twarożkiem

Faszerowane warzywa mogą być również pyszną przekąską. Składniki: kilka ogórków, opakowanie mielonego twarożku, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz.

Natkę siekamy, dodajemy do twarożku, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ogórki kroimy wzdłuż na pół i napełniamy farszem. Ozdabiamy listkami pietruszki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1zwlqc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zwlqc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj