Warzywa faszerowane na cztery sposoby. Jakie warzywa można faszerować?

Wiele warzyw idealnie nadaje się do faszerowania. Nadziewana papryka, cukinia, kapusta czy pomidory to klasyczne dania nie tylko polskiej, ale światowej kuchni. Jak je przygotować? Nie jest to trudne, oto kilka naszych propozycji.

Faszerowane warzywa na obiadFaszerowane warzywa na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Papryka nadziewana mięsem i ryżem

Strąki papryki są idealne do nadziewania. Na Węgrzech faszerowana papryka to jedno z narodowych dań, ale i w Polsce jest ono bardzo popularne. Znakomicie smakuje podawana ze świeżym pieczywem lub ziemniakami. Potrzebujemy: kilka strąków papryki (najlepsza będzie węgierska, z cienką skórką), mięso mielone, szklanka ugotowanego ryżu, jajko, sól i pieprz.

Paprykę czyścimy, odcinamy szczyt i usuwamy wszystkie nasiona. W misce łączymy mięso, ryż, jajko, sól i pieprz. Farsz nakładamy do papryk, wstawiamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Cukinia z fetą

Cukinia idealnie nadaje się do faszerowania, bo podczas pieczenia zyskuje dodatkowy smak. Do zrobienia tego dania potrzebujemy: kilka cukinii, szklanka fety, pęczek koperku, pieprz.

Błyskawiczna surówka z młodej kapusty i marchewki. Idealny dodatek obiadowy na letni dzień

Cukinię kroimy wzdłuż i wydrążamy łyżką nasiona. Miąższ z cukinii ugniatamy widelcem z fetą i posiekanym koperkiem, masę doprawiamy pieprzem i napełniamy nią cukinie. Warzywa wstawiamy do piekarnika i zapiekamy pół godziny, aż cukinie będą miękkie.

Cebula faszerowana boczkiem i grzybami

Duże cebule to świetna forma do farszu. Do przygotowania naszego dania potrzebne nam będą: cztery duże cebule, wędzony boczek, pieczarki, jajko, sól i pieprz.

Cebule obieramy i wrzucamy na kilka minut do osolonego wrzątku. Delikatnie wyjmujemy środek, pozostawiając dwie warstwy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekany miąższ cebuli, pokrojony w kostkę boczek i grzyby. Masa musi być dobrze podsmażona, schładzamy ją, dodajemy jajko. Każdą cebulę napełniamy farszem i zapiekamy je przez pół godziny.

Ogórki faszerowane twarożkiem

Faszerowane warzywa mogą być również pyszną przekąską. Składniki: kilka ogórków, opakowanie mielonego twarożku, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz.

Natkę siekamy, dodajemy do twarożku, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ogórki kroimy wzdłuż na pół i napełniamy farszem. Ozdabiamy listkami pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć