Warzywa faszerowane na cztery sposoby. Jakie warzywa można faszerować?

Wiele warzyw idealnie nadaje się do faszerowania. Nadziewana papryka, cukinia, kapusta czy pomidory to klasyczne dania nie tylko polskiej, ale światowej kuchni. Jak je przygotować? Nie jest to trudne, oto kilka naszych propozycji.

Faszerowane warzywa na obiadFaszerowane warzywa na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Papryka nadziewana mięsem i ryżem

Strąki papryki są idealne do nadziewania. Na Węgrzech faszerowana papryka to jedno z narodowych dań, ale i w Polsce jest ono bardzo popularne. Znakomicie smakuje podawana ze świeżym pieczywem lub ziemniakami. Potrzebujemy: kilka strąków papryki (najlepsza będzie węgierska, z cienką skórką), mięso mielone, szklanka ugotowanego ryżu, jajko, sól i pieprz.

Paprykę czyścimy, odcinamy szczyt i usuwamy wszystkie nasiona. W misce łączymy mięso, ryż, jajko, sól i pieprz. Farsz nakładamy do papryk, wstawiamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Cukinia z fetą

Cukinia idealnie nadaje się do faszerowania, bo podczas pieczenia zyskuje dodatkowy smak. Do zrobienia tego dania potrzebujemy: kilka cukinii, szklanka fety, pęczek koperku, pieprz.

Błyskawiczna surówka z młodej kapusty i marchewki. Idealny dodatek obiadowy na letni dzień

Cukinię kroimy wzdłuż i wydrążamy łyżką nasiona. Miąższ z cukinii ugniatamy widelcem z fetą i posiekanym koperkiem, masę doprawiamy pieprzem i napełniamy nią cukinie. Warzywa wstawiamy do piekarnika i zapiekamy pół godziny, aż cukinie będą miękkie.

Cebula faszerowana boczkiem i grzybami

Duże cebule to świetna forma do farszu. Do przygotowania naszego dania potrzebne nam będą: cztery duże cebule, wędzony boczek, pieczarki, jajko, sól i pieprz.

Cebule obieramy i wrzucamy na kilka minut do osolonego wrzątku. Delikatnie wyjmujemy środek, pozostawiając dwie warstwy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekany miąższ cebuli, pokrojony w kostkę boczek i grzyby. Masa musi być dobrze podsmażona, schładzamy ją, dodajemy jajko. Każdą cebulę napełniamy farszem i zapiekamy je przez pół godziny.

Ogórki faszerowane twarożkiem

Faszerowane warzywa mogą być również pyszną przekąską. Składniki: kilka ogórków, opakowanie mielonego twarożku, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz.

Natkę siekamy, dodajemy do twarożku, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ogórki kroimy wzdłuż na pół i napełniamy farszem. Ozdabiamy listkami pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu