Warzywa dyniowate - królowie jesieni
Wraz z nadejściem jesieni rozpoczął się sezon na warzywa dyniowate. Dyniowate, czyli cukinia, kabaczek, dynia i bakłażan doskonale sprawdzają się w kuchni.
Wraz z nadejściem jesieni rozpoczął się sezon na warzywa dyniowate. Cukinia, kabaczek, dynia i inne warzywa dyniowate doskonale sprawdzą się w sezonowym menu. Mimo walorów smakowych warzywa są wciąż mało doceniane w naszej kuchni. Nie tyko smakują wyśmienicie, ale są źródłem karotenu, witaminy C, kwasu foliowego, a także błonnika i składników mineralnych. Powinniśmy je dołączyć do naszego codziennego jadłospisu.
Ania Starmach przygotowała potrawy z najpopularniejszych jesiennych warzyw. Przedstawiła przepisy na cukinię faszerowaną kaszą gryczaną, bakłażan z parmezanem i sosem pomidorowym oraz makaron z dynią, pomidorami i boczkiem.
– Przygotowując te warzywa trzeba pamiętać o tym, że one same w sobie bywają mdłe – zaznaczyła Starmach. – Jednak jeśli dodamy do nich przyprawy takie jak czosnek czy papryka, to przemieniają się cudownie – dodała.