Warto mieć zapas w kuchni. Czerwona fasola w puszce przyda się do wielu dań

Czerwona fasola, zamknięta w słoiku lub puszce wypełnionym po brzegi wyrazistą, aromatyczną zalewą, jest doskonałym produktem, który na bardzo długo zachowuje świeżość i smak. Przekonaj się, co dobrego możesz przyrządzić, wykorzystując czerwoną fasolę z puszki.

Czerwona fasolaCzerwona fasola, ze względu na wysoką zawartość błonnika, jest idealnym składnikiem dań dla osób, które unikają mięsa
Źródło zdjęć: © adobe stock

Czerwona fasola jest bardzo popularną rośliną strączkową, zaliczaną do rodziny bobowatych, znaną i lubianą w wielu miejscach na świecie, którą meksykańscy kucharze dosyć często wykorzystują w swojej kuchni.

Czerwoną fasolę możemy z powodzeniem uprawiać w przydomowym ogródku: potrzebuje ona ciepłego, nasłonecznionego miejsca, ale należy pamiętać, że nie lubi zbyt chłodnych poranków. Czerwona fasola preferuje żyzne bądź średnio żyzne gleby i wymaga oczywiście podpory, wzdłuż której będzie mogła owijać swoje łodygi. Czerwona fasola dojrzewa latem. Kiedy jej strąki zaczynają twardnieć i pękać, wtedy wiadomo, że czas na zbiory.

Świeżą czerwoną fasolę często się konserwuje, gdyż konserwacja jest najlepszą metodą na zachowanie smaku. Wystarczy tylko zalać naczynie wodą z solą i np. cukrem, szczelnie zamknąć i zagotować. W ciemnej piwniczce czerwona fasola zachowa swoje walory na wiele dni.

Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać

Czerwona fasola konserwowa – wartości odżywcze

Czerwona fasola jest bardzo bogata w białko, potas, fosfor, kwas foliowy, żelazo, witaminy E oraz witaminy z grupy B oraz cynk. Sama czerwona fasola ma bardzo niską wartość energetyczną i dlatego jest polecana dla osób walczących z nadmiarowymi kilogramami, jednakże czerwona fasola konserwowa może mieć wartość ok. 100 kcal w 100 g.

Czerwona fasola konserwowa – właściwości lecznicze

Czerwona fasola, tak jak i wiele innych rodzajów fasoli, nie jest zbyt lekkostrawna, dlatego bardzo często wywołuje uczucie wzdęcia i "ciężkiego brzucha". Niemniej jednak jest uważana za jedno z najbardziej wartościowych i dobroczynnych warzyw, które zapobiega nadkwasocie.

Czerwona fasola konserwowa – zastosowanie kulinarne

Czerwona fasola, ze względu na wysoką zawartość błonnika, jest idealnym składnikiem dań dla osób, które unikają mięsa. Najbardziej zadomowiła się w daniach kuchni meksykańskiej, więc często można ją znaleźć np. w burrito, czy chili con carne. Czerwona fasola konserwowa doskonale nadaje się do różnych sałatek i surówek, dzięki wzmocnionemu wywarem smakowi. Niektórzy jadają ją nawet prosto z puszki czy słoika jako przekąskę. Ważne jest, aby wywar w którym fasola pływa, był pozbawiony przypraw i różnego rodzaju konserwantów, a na takie dosyć często natrafiamy na sklepowych półkach. Czerwoną fasolę można również zmiksować i jadać jako pastę, którą smarujemy pieczywo. Czerwona fasola konserwowa to również idealny dodatek do dań z makaronem i mięsem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu