Warto mieć zapas w kuchni. Czerwona fasola w puszce przyda się do wielu dań

Czerwona fasola, zamknięta w słoiku lub puszce wypełnionym po brzegi wyrazistą, aromatyczną zalewą, jest doskonałym produktem, który na bardzo długo zachowuje świeżość i smak. Przekonaj się, co dobrego możesz przyrządzić, wykorzystując czerwoną fasolę z puszki.

Czerwona fasolaCzerwona fasola, ze względu na wysoką zawartość błonnika, jest idealnym składnikiem dań dla osób, które unikają mięsa
Źródło zdjęć: © adobe stock

Czerwona fasola jest bardzo popularną rośliną strączkową, zaliczaną do rodziny bobowatych, znaną i lubianą w wielu miejscach na świecie, którą meksykańscy kucharze dosyć często wykorzystują w swojej kuchni.

Czerwoną fasolę możemy z powodzeniem uprawiać w przydomowym ogródku: potrzebuje ona ciepłego, nasłonecznionego miejsca, ale należy pamiętać, że nie lubi zbyt chłodnych poranków. Czerwona fasola preferuje żyzne bądź średnio żyzne gleby i wymaga oczywiście podpory, wzdłuż której będzie mogła owijać swoje łodygi. Czerwona fasola dojrzewa latem. Kiedy jej strąki zaczynają twardnieć i pękać, wtedy wiadomo, że czas na zbiory.

Świeżą czerwoną fasolę często się konserwuje, gdyż konserwacja jest najlepszą metodą na zachowanie smaku. Wystarczy tylko zalać naczynie wodą z solą i np. cukrem, szczelnie zamknąć i zagotować. W ciemnej piwniczce czerwona fasola zachowa swoje walory na wiele dni.

Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać

Czerwona fasola konserwowa – wartości odżywcze

Czerwona fasola jest bardzo bogata w białko, potas, fosfor, kwas foliowy, żelazo, witaminy E oraz witaminy z grupy B oraz cynk. Sama czerwona fasola ma bardzo niską wartość energetyczną i dlatego jest polecana dla osób walczących z nadmiarowymi kilogramami, jednakże czerwona fasola konserwowa może mieć wartość ok. 100 kcal w 100 g.

Czerwona fasola konserwowa – właściwości lecznicze

Czerwona fasola, tak jak i wiele innych rodzajów fasoli, nie jest zbyt lekkostrawna, dlatego bardzo często wywołuje uczucie wzdęcia i "ciężkiego brzucha". Niemniej jednak jest uważana za jedno z najbardziej wartościowych i dobroczynnych warzyw, które zapobiega nadkwasocie.

Czerwona fasola konserwowa – zastosowanie kulinarne

Czerwona fasola, ze względu na wysoką zawartość błonnika, jest idealnym składnikiem dań dla osób, które unikają mięsa. Najbardziej zadomowiła się w daniach kuchni meksykańskiej, więc często można ją znaleźć np. w burrito, czy chili con carne. Czerwona fasola konserwowa doskonale nadaje się do różnych sałatek i surówek, dzięki wzmocnionemu wywarem smakowi. Niektórzy jadają ją nawet prosto z puszki czy słoika jako przekąskę. Ważne jest, aby wywar w którym fasola pływa, był pozbawiony przypraw i różnego rodzaju konserwantów, a na takie dosyć często natrafiamy na sklepowych półkach. Czerwoną fasolę można również zmiksować i jadać jako pastę, którą smarujemy pieczywo. Czerwona fasola konserwowa to również idealny dodatek do dań z makaronem i mięsem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯