Warto mieć zapas w kuchni. Czerwona fasola w puszce przyda się do wielu dań

Czerwona fasola, zamknięta w słoiku lub puszce wypełnionym po brzegi wyrazistą, aromatyczną zalewą, jest doskonałym produktem, który na bardzo długo zachowuje świeżość i smak. Przekonaj się, co dobrego możesz przyrządzić, wykorzystując czerwoną fasolę z puszki.

Czerwona fasolaCzerwona fasola, ze względu na wysoką zawartość błonnika, jest idealnym składnikiem dań dla osób, które unikają mięsa
Źródło zdjęć: © adobe stock

Czerwona fasola jest bardzo popularną rośliną strączkową, zaliczaną do rodziny bobowatych, znaną i lubianą w wielu miejscach na świecie, którą meksykańscy kucharze dosyć często wykorzystują w swojej kuchni.

Czerwoną fasolę możemy z powodzeniem uprawiać w przydomowym ogródku: potrzebuje ona ciepłego, nasłonecznionego miejsca, ale należy pamiętać, że nie lubi zbyt chłodnych poranków. Czerwona fasola preferuje żyzne bądź średnio żyzne gleby i wymaga oczywiście podpory, wzdłuż której będzie mogła owijać swoje łodygi. Czerwona fasola dojrzewa latem. Kiedy jej strąki zaczynają twardnieć i pękać, wtedy wiadomo, że czas na zbiory.

Świeżą czerwoną fasolę często się konserwuje, gdyż konserwacja jest najlepszą metodą na zachowanie smaku. Wystarczy tylko zalać naczynie wodą z solą i np. cukrem, szczelnie zamknąć i zagotować. W ciemnej piwniczce czerwona fasola zachowa swoje walory na wiele dni.

Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać

Czerwona fasola konserwowa – wartości odżywcze

Czerwona fasola jest bardzo bogata w białko, potas, fosfor, kwas foliowy, żelazo, witaminy E oraz witaminy z grupy B oraz cynk. Sama czerwona fasola ma bardzo niską wartość energetyczną i dlatego jest polecana dla osób walczących z nadmiarowymi kilogramami, jednakże czerwona fasola konserwowa może mieć wartość ok. 100 kcal w 100 g.

Czerwona fasola konserwowa – właściwości lecznicze

Czerwona fasola, tak jak i wiele innych rodzajów fasoli, nie jest zbyt lekkostrawna, dlatego bardzo często wywołuje uczucie wzdęcia i "ciężkiego brzucha". Niemniej jednak jest uważana za jedno z najbardziej wartościowych i dobroczynnych warzyw, które zapobiega nadkwasocie.

Czerwona fasola konserwowa – zastosowanie kulinarne

Czerwona fasola, ze względu na wysoką zawartość błonnika, jest idealnym składnikiem dań dla osób, które unikają mięsa. Najbardziej zadomowiła się w daniach kuchni meksykańskiej, więc często można ją znaleźć np. w burrito, czy chili con carne. Czerwona fasola konserwowa doskonale nadaje się do różnych sałatek i surówek, dzięki wzmocnionemu wywarem smakowi. Niektórzy jadają ją nawet prosto z puszki czy słoika jako przekąskę. Ważne jest, aby wywar w którym fasola pływa, był pozbawiony przypraw i różnego rodzaju konserwantów, a na takie dosyć często natrafiamy na sklepowych półkach. Czerwoną fasolę można również zmiksować i jadać jako pastę, którą smarujemy pieczywo. Czerwona fasola konserwowa to również idealny dodatek do dań z makaronem i mięsem.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek