Warto mieć zapas w kuchni. Czerwona fasola w puszce przyda się do wielu dań

Czerwona fasola, zamknięta w słoiku lub puszce wypełnionym po brzegi wyrazistą, aromatyczną zalewą, jest doskonałym produktem, który na bardzo długo zachowuje świeżość i smak. Przekonaj się, co dobrego możesz przyrządzić, wykorzystując czerwoną fasolę z puszki.

Czerwona fasolaCzerwona fasola, ze względu na wysoką zawartość błonnika, jest idealnym składnikiem dań dla osób, które unikają mięsa
Źródło zdjęć: © adobe stock

Czerwona fasola jest bardzo popularną rośliną strączkową, zaliczaną do rodziny bobowatych, znaną i lubianą w wielu miejscach na świecie, którą meksykańscy kucharze dosyć często wykorzystują w swojej kuchni.

Czerwoną fasolę możemy z powodzeniem uprawiać w przydomowym ogródku: potrzebuje ona ciepłego, nasłonecznionego miejsca, ale należy pamiętać, że nie lubi zbyt chłodnych poranków. Czerwona fasola preferuje żyzne bądź średnio żyzne gleby i wymaga oczywiście podpory, wzdłuż której będzie mogła owijać swoje łodygi. Czerwona fasola dojrzewa latem. Kiedy jej strąki zaczynają twardnieć i pękać, wtedy wiadomo, że czas na zbiory.

Świeżą czerwoną fasolę często się konserwuje, gdyż konserwacja jest najlepszą metodą na zachowanie smaku. Wystarczy tylko zalać naczynie wodą z solą i np. cukrem, szczelnie zamknąć i zagotować. W ciemnej piwniczce czerwona fasola zachowa swoje walory na wiele dni.

Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać

Czerwona fasola konserwowa – wartości odżywcze

Czerwona fasola jest bardzo bogata w białko, potas, fosfor, kwas foliowy, żelazo, witaminy E oraz witaminy z grupy B oraz cynk. Sama czerwona fasola ma bardzo niską wartość energetyczną i dlatego jest polecana dla osób walczących z nadmiarowymi kilogramami, jednakże czerwona fasola konserwowa może mieć wartość ok. 100 kcal w 100 g.

Czerwona fasola konserwowa – właściwości lecznicze

Czerwona fasola, tak jak i wiele innych rodzajów fasoli, nie jest zbyt lekkostrawna, dlatego bardzo często wywołuje uczucie wzdęcia i "ciężkiego brzucha". Niemniej jednak jest uważana za jedno z najbardziej wartościowych i dobroczynnych warzyw, które zapobiega nadkwasocie.

Czerwona fasola konserwowa – zastosowanie kulinarne

Czerwona fasola, ze względu na wysoką zawartość błonnika, jest idealnym składnikiem dań dla osób, które unikają mięsa. Najbardziej zadomowiła się w daniach kuchni meksykańskiej, więc często można ją znaleźć np. w burrito, czy chili con carne. Czerwona fasola konserwowa doskonale nadaje się do różnych sałatek i surówek, dzięki wzmocnionemu wywarem smakowi. Niektórzy jadają ją nawet prosto z puszki czy słoika jako przekąskę. Ważne jest, aby wywar w którym fasola pływa, był pozbawiony przypraw i różnego rodzaju konserwantów, a na takie dosyć często natrafiamy na sklepowych półkach. Czerwoną fasolę można również zmiksować i jadać jako pastę, którą smarujemy pieczywo. Czerwona fasola konserwowa to również idealny dodatek do dań z makaronem i mięsem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem