Warstwowa sałatka na bogato
Składniki:
Sałatki to stały element w polskiej kuchni. Kiedyś pełniły tylko rolę dodatków, dziś chętnie jemy je w ramach drugiego śniadania, lunchu lub lekkiej kolacji. Najłatwiej pokroić drobno składniki i wymieszać, dodając sos na bazie majonezu czy jogurtu lub dressing. Można też warstwowo nałożyć każdy ze składników. Taka sałatka pięknie prezentować się będzie w szklanym, wyższym naczyniu.
Sałatki to stały element w polskiej kuchni. Kiedyś pełniły tylko rolę dodatków, dziś chętnie jemy je w ramach drugiego śniadania, lunchu lub lekkiej kolacji. Najłatwiej pokroić drobno składniki i wymieszać, dodając sos na bazie majonezu czy jogurtu lub dressing. Można też warstwowo nałożyć każdy ze składników. Taka sałatka pięknie prezentować się będzie w szklanym, wyższym naczyniu. Co ważne, kolejność składników można mieszać i ułożyć wedle własnego uznania.
Potrzebne będą: 200 g umytych pieczarek, 1 łyżka masła, 1 mała cebula, 200 g upieczonego kurczaka, 3 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy np. dijon, 200 g startego sera żółtego, 100 g czarnych oliwek bez pestek, 2 pomidory malinowe, 2 jajka ugotowane na twardo, 6 listków sałaty lodowej, 3 łyżki groszku, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, pęczek szczypiorku, sól i pieprz do smaku.