Warstwowa sałatka na bogato

Sałatki to stały element w polskiej kuchni. Kiedyś pełniły tylko rolę dodatków, dziś chętnie jemy je w ramach drugiego śniadania, lunchu lub lekkiej kolacji. Najłatwiej pokroić drobno składniki i wymieszać, dodając sos na bazie majonezu czy jogurtu lub dressing. Można też warstwowo nałożyć każdy ze składników. Taka sałatka pięknie prezentować się będzie w szklanym, wyższym naczyniu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Składniki:

Obraz
© 123RF.COM

Sałatki to stały element w polskiej kuchni. Kiedyś pełniły tylko rolę dodatków, dziś chętnie jemy je w ramach drugiego śniadania, lunchu lub lekkiej kolacji. Najłatwiej pokroić drobno składniki i wymieszać, dodając sos na bazie majonezu czy jogurtu lub dressing. Można też warstwowo nałożyć każdy ze składników. Taka sałatka pięknie prezentować się będzie w szklanym, wyższym naczyniu. Co ważne, kolejność składników można mieszać i ułożyć wedle własnego uznania.

Potrzebne będą: 200 g umytych pieczarek, 1 łyżka masła, 1 mała cebula, 200 g upieczonego kurczaka, 3 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy np. dijon, 200 g startego sera żółtego, 100 g czarnych oliwek bez pestek, 2 pomidory malinowe, 2 jajka ugotowane na twardo, 6 listków sałaty lodowej, 3 łyżki groszku, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, pęczek szczypiorku, sól i pieprz do smaku.

/ 5Przygotowanie sosu

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki pokroić w plasterki. Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, dodać pieczarki. Smażyć, aż odparuje nadmiar płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka drobno pokroić, podobnie jak pomidory i oliwki. Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą.

/ 5Ułożenie bazy

Obraz
© 123RF.COM

Sałatę umyć i poszarpać rękoma na drobniejsze kawałki. Ułożyć na dnie miski. Dodać podsmażone pieczarki, wyrównać.

/ 5Ułożenie pozostałych składników

Obraz
© 123RF.COM

Dodać ćwiartki obranych jajek, 1/3 sosu i ser żółty. Nałożyć warstwę pomidorów i kolejną warstwę sosu. Dodać pokrojonego kurczaka.

/ 5Dekorowanie

Obraz
© 123RF.COM

Na koniec dodać odcedzony groszek, oliwki i kukurydzę. Dodać resztę sosu i całość wyrównać. Sałatkę udekorować posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem można schłodzić.

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać