Wafle kukurydziane. Czy są zdrowe?
Wafle kukurydziane to lekka i smaczna przekąska. Idealna na filmowy wieczór w domu. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i sporej błonnika są lepszym rozwiązaniem na podjadanie niż chipsy. Wafel kukurydziany jest smacznym urozmaiceniem codziennej diety.
Wafel kukurydziany – wartości odżywcze
Wafel kukurydziany przypomina wafel ryżowy, z tym, że ryż został zastąpiony kukurydzą. W składzie omawianego wafla, oprócz pełnoziarnistej kukurydzy (60 proc.), można wyróżnić grys kukurydziany i sól morską. Wartość energetyczna jednego wafla to ok. 19 kcal.
Główny składnik wafla kukurydzianego – kukurydza – jest cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E i K. Do tego odnajdziemy w niej pokłady żelaza, potasu, selenu, wapnia, cynku i magnezu. Z kolei, grys kukurydziany powstaje z łuskanych i suszonych ziaren kukurydzy, które są gniecione. Zawiera spore ilości bielma, nie posiada substancji barwiących i konserwujących. Dostarcza też błonnika, witamin B1, PP, E i beta-karotenu.
Wafel kukurydziany to bardzo cienki, pełnoziarnisty wafel. Jego atutem jest niska zawartość tłuszczu i cukrów, nie posiada także glutenu, dlatego są dobrą alternatywą dla osób uczulonych na ten składnik. Dzięki dużej zawartości błonnika wpływa pozytywnie na przemianę materii i pracę jelit. Zawarte w nim ziarna kukurydzy sycą, ale nie tuczą, dlatego wafel kukurydziany może rewelacyjnie urozmaicić codzienną dietę.
Smacznego: przepis na placuszki dyniowe
Z racji właściwości regulujących przemianę materii kukurydza i jej produkty zalecane są w diecie lekkostrawnej. Wafel kukurydziany to chrupiąca, nie za słona przekąska przypominająca w smaku popcorn. Z powodzeniem można zastąpić nim musli czy owsiankę. Duża zawartość kukurydzy i jaglanki nadaje waflowi kukurydzianemu mocno żółtego koloru.
Wafel kukurydziany – zastosowanie
Wafle kukurydziane mogą zastąpić tradycyjny chleb i w połączeniu z innymi dodatkami stworzyć pożywną przekąskę. Ciekawą propozycją wydają się być wafle z twarogiem z dodatkiem ananasa i kiwi. Wystarczy twarożek wymieszać z cukrem, kiwi i ananasa drobno pokroić i dodać do twarogu. Tak przygotowanym kremem smarujemy wafel kukurydziany.
Domowe wafle kukurydziane to gofry bez laktozy i bez glutenu. Do ich przyrządzenia potrzeba 2 jajek, 2 szklanek mąki kukurydzianej, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 1 i 3/4 szklanki mleka sojowego, 4 łyżki cukru i 1/2 łyżeczki soli. Wszystkie składniki należy wymieszać i smażyć w gofrownicy, jak zwykłe gofry.
Rynek oferuje wiele rodzajów wafli kukurydzianych, sporządzonych na słodko, słono, lub z dodatkami w postaci przypraw i różnych aromatów. I tak, możemy skosztować wafli kukurydzianych z pieprzem, bazylią, oregano czy ziołami prowansalskimi. Ponadto, spotkamy się także z waflami kukurydzianymi z nietypowymi dodatkami takimi, jak konopie, kasza jaglana, amarantus, chia, sól morska czy quinoa. Wybierając produkt warto przyjrzeć się składnikom odżywczym. Wafle kukurydziane nie tylko pozwolą nam odżywczo zasycić głód, ale także wzbogacą organizm o cenny dla układu pokarmowego błonnik.