WAŻNE
TERAZ

Sondaż o rządach Tuska. Polacy wydali werdykt

Yerba mate – co to jest i jak ją przyrządzić?

Yerba mate to jeszcze do niedawna egzotyczny dla Polaków napój o właściwościach pobudzających, który wpływa pozytywnie na ludzki organizm.

yerba mateYerba mate ma specyficzny gorzki smak
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Yerba mate – co to jest i jak smakuje?

Yerba mate, nazywana w Brazylii "chimarrão", a w języku Indian "caá mati", to suszone lub świeże zmielone liście i łodyżki ostrokrzewu peruwiańskiego. Przygotowywany jest z nich napój o tej samej nazwie, szczególnie popularny w Ameryce Południowej i na Bliskim Wschodzie.

Yerba mate jest niewątpliwie używką, ale różni się znacznie od znanej nam herbaty czy kawy. Parzy się ją z dużej ilości suszu, a pije przez słomkę z sitkiem, z tykwy. Suszone liście yerba mate są bardzo mocne, więc można je zaparzać nawet do 6 -7 razy.

Yerba mate ma specyficzny gorzki smak. Zalewa się ją gorącą wodą, w przeciwieństwie do innego napoju na bazie mate, tereré, który sporządzany jest z zimną wodą.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Yerba mate – przyrządzanie

W przypadku przyrządzania yerba mate w nowych naczyniach mamy do czynienia z pewnego rodzaju rytuałem zwanym curado. Ma on na celu odpowiednie przygotowanie i zaimpregnowanie naczyń.

Yerba podawana jest w naczynkach zwanych mate, które zazwyczaj wykonywane są z tykwy, ceramiki lub drewna palo santo.

Tereré pije się natomiast z naczynia zwanego guampa, zrobionego z krowiej racicy, rzadziej rogu bawolego.

Tradycyjny sposób przygotowywania yerba mate, już po curado, jest bardzo prosty:

  • do naczynia wsypujemy susz tak, aby wypełnił je w 3/4,
  • przykrywamy górną część naczynia dłonią, odwracamy je i potrząsamy tak, żeby na ręce pozostał pył,
  • odwracamy delikatnie naczynie, tak by susz zachował swoje położenie,
  • zalewamy zawartość wodą w temperaturze ok. 70-80 st. C, uprzednio wkładając bombillę (słomkę z sitkiem),
  • napar powinien zostać odstawiony na ok. 3 min,
  • yerba matę pijemy przez bombillę, staramy się jej nie mieszać.
Yerba mate
© 123RF

Yerba mate – wartości odżywcze

W liściach ostrokrzewu paragwajskiego obecnych jest ponad 200 różnych składników. Większość z nich rozpuszcza się w wodzie i przenika do naparu. Wśród wartości odżywczych, które dostarczymy organizmowi pijąc yerba mate są witaminy A, B1, B2, C, E, PP i H, a także mikro- i makroelementy: chrom, krzem, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor i magnez. Poza tym, yerba mate zawiera ksantyny (kofeinę, teobrominę i teofilinę), które wpływają pobudzająco na nasz mózg, polifenole o właściwościach antyoksydacyjnych, a także saponiny odpowiedzialne za gorzki smak napoju.

Yerba mate – właściwości

Dobroczynne właściwości yerba mate znane są mieszkańcom Ameryki Południowej już od wieków.

Napój ma przede wszystkim działanie pobudzające, oczyszczające i wzmacniające.

Poza tym, niweluje objawy zmęczenia, poprawia pamięć, koncentrację i samopoczucie, a pobudzając organizm nie podrażnia żołądka.

Yerba mate reguluje również ciśnienie tętnicze krwi, przyspiesza przemianę materii i wspiera odporność. Picie napoju ujędrnia skórę i hamuje proces jej starzenia. W odróżnieniu od kawy, yerba mate nie wypłukuje magnezu, nie pozostawia na zębach osadu i nie wywołuje problemów z zaśnięciem.

Picie yerba mate sprawia, że znika uczucie głodu, dlatego warto pić ją podczas odchudzania.

Co jakiś czas pojawiają się informacje o zawartości substancji rakotwórczych w yerba mate. Faktycznie, takie substancje są obecne w suszu, ale ich ilość jest daleko mniejsza niż w kawie. Dlatego ma to niewielkie znaczenie, biorąc pod uwagę pozytywny wpływ yerby na nasze zdrowie.

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟