Pomagają spalić tłuszcz z brzucha. Pod jednym warunkiem

Orzeszki ziemne nazywane są także arachidowymi i fistaszkami. W Polsce znane są zwłaszcza w formie przetworzonej – jako prażona i solona przekąska. Najwięcej wartości odżywczych mają nieprzetworzone, suszone, nieprażone i niesolone. Orzeszki ziemne nie tuczą, wręcz przeciwnie – pomagają schudnąć.

Orzechy ziemne
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Orzeszki ziemne – charakterystyka i wartości odżywcze

Orzech ziemny to gatunek rośliny z rodziny bobowatych. Wywodzi się z Ameryki Południowej. Obecnie uprawiany jest w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Nazwa 'orzech ziemny' wzięła się stąd, że owoce dojrzewają w ziemi. Głównymi producentami orzeszków ziemnych są Indie, Chiny,Nigeria i USA. W Europie uprawiane są głównie na Półwyspie Bałkańskim, we Włoszech i Francji.

Orzeszki ziemne dostarczają ok. 567 kalorii (w 100 g). Posiadają najwięcej białka ze wszystkich odmian orzechów, a to dzięki temu, że należą do roślin strączkowych. Poza tym, mogą poszczycić się sporą ilością witaminy B3 (niacyny), tłuszczu, błonnika oraz witaminy E. W orzeszkach ziemnych znajdziemy także potas, magnez oraz aminokwas argininę, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i oleinowy.

Orzeszki ziemne – właściwości prozdrowotne

Zawarta w orzeszkach ziemnych arginina działa wzmacniająco na mięśnie, przyczynia się także do poprawienia sprawności seksualnej mężczyzn, a niacyna na układ nerwowy i przemianę materii. Ponadto, rozszerza naczynia krwionośne i wspomaga tworzenie czerwonych krwinek. Wspomniana niacyna reguluje poziom złego i dobrego cholesterolu we krwi oraz zapobiega miażdżycy.

Cała prawda o nerkowcach

Orzeszki ziemne są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają chorobom serca – chorobie wieńcowej, zawałowi serca czy udarowi mózgu. Zawarty w orzeszkach ziemnych potas utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi i chroni przed nadciśnieniem tętniczym.

Spożywanie orzeszków ziemnych przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi, dlatego mogą one być skuteczne w leczeniu insulinooporności i cukrzycy typu 2. Mogą one być stosowane przez osoby z cukrzycą, ponieważ posiadają niski indeks glikemiczny (15).

Orzeszki ziemne, za sprawą witamin z grupy B, magnezu i NNKT, wpływają korzystnie na pamięć i procesy myślowe. Poprawiają koncentrację oraz łagodzą stres. Powinny zatem sięgać po nie osoby szczególnie narażone na jego działanie.

Orzeszki ziemne
© 123RF

Spożywanie w odpowiednich ilościach orzeszki ziemne mogą pomóc w odchudzaniu. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe regulują metabolizm i zapobiegają tworzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Błonnik, z kolei, skutecznie wypełni żołądek i zapewni na długo uczucie sytości.

Duża zawartość białek jest zaletą, ale może też być poważną wadą. Mianowicie, niektóre z aminokwasów mogą przejawiać silne właściwości uczulające.

Orzeszki ziemne – zastosowanie w kuchni

Orzeszki ziemne spożywane są głównie jako przekąska. Można spotkać orzeszki ziemne w miodzie, soli, czekoladzie. Dostępne są także w formie prażonej. Wykorzystywane są także do produkcji masła orzechowego oraz chałwy. Masło orzechowe może byś składnikiem dań wytrawnych i słodkich. Można je serwować z owsianką i grzankami.

Posiekane lub zmielone orzeszki ziemne można dodać do sałatek, dań mięsnych, rybnych. Wzbogacą smak makaronu i ryżu. Najczęściej dodawane są do ciast i ciasteczek. Często spotkamy je w lodach, czekoladzie i herbatnikach.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji