Pomagają spalić tłuszcz z brzucha. Pod jednym warunkiem

Orzeszki ziemne nazywane są także arachidowymi i fistaszkami. W Polsce znane są zwłaszcza w formie przetworzonej – jako prażona i solona przekąska. Najwięcej wartości odżywczych mają nieprzetworzone, suszone, nieprażone i niesolone. Orzeszki ziemne nie tuczą, wręcz przeciwnie – pomagają schudnąć.

Orzechy ziemne
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Orzeszki ziemne – charakterystyka i wartości odżywcze

Orzech ziemny to gatunek rośliny z rodziny bobowatych. Wywodzi się z Ameryki Południowej. Obecnie uprawiany jest w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Nazwa 'orzech ziemny' wzięła się stąd, że owoce dojrzewają w ziemi. Głównymi producentami orzeszków ziemnych są Indie, Chiny,Nigeria i USA. W Europie uprawiane są głównie na Półwyspie Bałkańskim, we Włoszech i Francji.

Orzeszki ziemne dostarczają ok. 567 kalorii (w 100 g). Posiadają najwięcej białka ze wszystkich odmian orzechów, a to dzięki temu, że należą do roślin strączkowych. Poza tym, mogą poszczycić się sporą ilością witaminy B3 (niacyny), tłuszczu, błonnika oraz witaminy E. W orzeszkach ziemnych znajdziemy także potas, magnez oraz aminokwas argininę, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i oleinowy.

Orzeszki ziemne – właściwości prozdrowotne

Zawarta w orzeszkach ziemnych arginina działa wzmacniająco na mięśnie, przyczynia się także do poprawienia sprawności seksualnej mężczyzn, a niacyna na układ nerwowy i przemianę materii. Ponadto, rozszerza naczynia krwionośne i wspomaga tworzenie czerwonych krwinek. Wspomniana niacyna reguluje poziom złego i dobrego cholesterolu we krwi oraz zapobiega miażdżycy.

Cała prawda o nerkowcach

Orzeszki ziemne są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają chorobom serca – chorobie wieńcowej, zawałowi serca czy udarowi mózgu. Zawarty w orzeszkach ziemnych potas utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi i chroni przed nadciśnieniem tętniczym.

Spożywanie orzeszków ziemnych przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi, dlatego mogą one być skuteczne w leczeniu insulinooporności i cukrzycy typu 2. Mogą one być stosowane przez osoby z cukrzycą, ponieważ posiadają niski indeks glikemiczny (15).

Orzeszki ziemne, za sprawą witamin z grupy B, magnezu i NNKT, wpływają korzystnie na pamięć i procesy myślowe. Poprawiają koncentrację oraz łagodzą stres. Powinny zatem sięgać po nie osoby szczególnie narażone na jego działanie.

Orzeszki ziemne
© 123RF

Spożywanie w odpowiednich ilościach orzeszki ziemne mogą pomóc w odchudzaniu. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe regulują metabolizm i zapobiegają tworzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Błonnik, z kolei, skutecznie wypełni żołądek i zapewni na długo uczucie sytości.

Duża zawartość białek jest zaletą, ale może też być poważną wadą. Mianowicie, niektóre z aminokwasów mogą przejawiać silne właściwości uczulające.

Orzeszki ziemne – zastosowanie w kuchni

Orzeszki ziemne spożywane są głównie jako przekąska. Można spotkać orzeszki ziemne w miodzie, soli, czekoladzie. Dostępne są także w formie prażonej. Wykorzystywane są także do produkcji masła orzechowego oraz chałwy. Masło orzechowe może byś składnikiem dań wytrawnych i słodkich. Można je serwować z owsianką i grzankami.

Posiekane lub zmielone orzeszki ziemne można dodać do sałatek, dań mięsnych, rybnych. Wzbogacą smak makaronu i ryżu. Najczęściej dodawane są do ciast i ciasteczek. Często spotkamy je w lodach, czekoladzie i herbatnikach.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru