"W sklepie powinniśmy być jak saper". Sylwia Majcher o oszustwach producentów żywności

Każdego dnia nieświadomy konsument kupuje w sklepie produkty spożywcze, nie zdając sobie sprawy, że właśnie padł ofiarą oszustwa. Które produkty spożywcze najczęściej są zafałszowane i jak dajemy się nabrać? Odpowiedź może szokować.

Sylwia MajcherSylwia Majcher edukuje w kwestii życia w stylu no waste
Źródło zdjęć: © Facebook
Karolina Rozmus

Sylwia Majcher to propagatorka zdrowego stylu życia i organizatorka kursów zero waste w Polsce, autorka książek, w tym "Gotuję, nie marnuję". Aktywnie udziela się w social mediach, edukuje w kwestii zdrowego i świadomego żywienia – takiego, które ma służyć i nam, i planecie.

Oszustwo żywieniowe – na które produkty trzeba uważać?

Tym razem Sylwia Majcher opublikowała na swoim facebookowym koncie infografikę odnoszącą się do wyjątkowo kontrowersyjnego procederu – oszustw producentów żywności.

Co się znalazło na niechlubnej liście stworzonej przez Sylwię Majcher? Niestety w większości są to produkty, które każdy z nas ma w lodówce lub kuchennej szafce – miód, masło, jajka czy makaron. Wydawałoby się, że są to produkty o niskim stopniu przetworzenia i dlatego podczas zakupów nasza czujność jest osłabiona.

Autorka "Mniej mięsa" wypunktowuje grzechy główne produktów spożywczych, po które sięgamy każdego dnia. Oczywiście wysoko na liście znajduje się masło – zdaniem Sylwii Majcher nierzadko jest to miks tłuszczu zwierzęcego i roślinnego, uformowany celowo na kształt osełki, by przywodzić na myśl wiejskie masło.

Infografika Sylwii Majcher
Sylwia Majcher pokazuje, które produkty spożywcze są fałszowane © Facebook

Co jeszcze? Miód i nie chodzi tutaj o relikt PRL zwany miodem sztucznym, ale o miód, który w naszym mniemaniu jest naturalny, a więc zdrowy i nie pozostawia pola do fałszerstwa. Jak się jednak okazuje złocisty produkt pszczelej pracy jest "Wzmacniany sacharozą, cukrem trzcinowym, buraczanym, syropem kukurydzianym. Na etykietach może znaleźć się informacja: mieszanka miodów pochodzących z państw UE i spoza UE (głównie z Chin). Są mocno skrystalizowane, wyczuwalny jest w nich cukier".

Poza tym autorka książek wspomina o barwieniu makaronu kurkumą, umieszczaniu mylącego dla konsumenta rysunku szczęśliwych kurek, mieszanie oliwy z tłuszczami gorszego sortu i unikanie określenia "MOM" w odniesieniu do wątpliwej jakości mrożonych ryb, pokrytych grubą glazurą lodu.

Oszustwo żywieniowe – jak robić zakupy świadomie?

Jaki jest wniosek? Czytajmy etykiety, sprawdzajmy składy – jest to zresztą rada, która przewija się nieustannie w komentarzach pod postem Sylwii Majcher.

Jak sobie poradzić, gdy zewsząd bombardowani jesteśmy mnogością produktów i chwytliwymi sloganami reklamowymi, które nierzadko mają ukryć ich bylejakość? To pytanie zadaliśmy samej autorce posta.

– Wizytę w sklepie musimy potraktować jak pole minowe – wyjaśnia Sylwia Majcher – i być sceptyczni wobec różnych ofert. W sklepie powinniśmy być jak saper, bo w każdym momencie możemy trafić na minę.

Dodaje także, że bardziej powinniśmy ufać sobie i swoim potrzebom niż opisom, które pojawiają się na opakowaniach.

Oczywiście Sylwia Majcher powtarza znaną nam już dewizę mówiącą o potrzebie czytania etykiet – szczególny akcent kładąc na tym, by skład produktu był możliwie krótki. Na koniec daje także cenną radę: – Najlepiej jest poznać producenta, by wiedzieć, co on nam oferuje.

Badania pokazują, że Polacy powoli otwierają się na czytanie etykiet i stają się coraz bardziej podejrzliwi wobec nachalnych sloganów reklamowych produktów żywnościowych. Coraz większy odsetek robiących zakupy Polaków, może powiedzieć, że robi je świadomie. W internecie roi się od stron, omawiających składy poszczególnych produktów, a nawet aplikacje na smartfon, ułatwiających szybką ocenę składu jakiegokolwiek produktu spożywczego w sklepie.

A wy? Czytacie składy czy ufacie producentom?

Te produkty pełne są niezdrowych dodatków

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości