W Polsce cieszą się coraz większą popularnością. Z czym je łączyć?
Coraz więcej sklepów oferuje klientom egzotyczne owoce z różnych zakątków świata. Większość z nas nie ma jednak pojęcia, jak je wykorzystać.
Coraz więcej sklepów oferuje klientom egzotyczne owoce z różnych zakątków świata. Większość z nas nie ma jednak pojęcia, jak wykorzystać smocze owoce, karambole, owoce kaki, inaczej nazywane sharonami, czy też kumkwaty w kuchni. Cukiernik Bartek Boratyn przygotował klasyczne i proste desery z egzotycznymi owocami w roli głównej. Na stole pojawiły się dania takie, jak: crème brûlée z kaki, koktajl z ananasa i karamboli oraz panna cotta z musem owocowym.
Bartek Boratyn opowiedział też kilka ciekawostek. Na przykład karambola w Chinach, w zależności od tego, czy podawana jest ze skórką czy bez, zaliczana jest do owoców lub warzyw. Natomiast Dorota Wellman opowiedziała, jak wykorzystać owoc do przygotowania obiadu z indykiem.