Uszy słonia. Tym ciasteczkom trudno się oprzeć

Kiedy przeczytałyśmy książkę "Zupa z granatów" Marshy Mehran, do naszego zbioru przepisów kulinarnych trafiły dwa: uszy słonia i cebulowa zupa z soczewicą. Te irańskie ciasteczka do złudzenia przypominają nasz rodzimy chrust, inaczej zwany faworkami. Pachną jednak jak z baśni z 1000 i jednej nocy: różą, kardamonem i cynamonem. Cały sekret tkwi w rozwałkowaniu ciasta na grubość arkusza papieru. Im cieniej rozwałkujemy, tym bardziej kruche i chrupiące będą wonne kokardki.

Uszy słonia. Tym ciasteczkom trudno się oprzećUszy słonia. Tym ciasteczkom trudno się oprzeć
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 jajko
  • 480 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 6 łyżek wody różanej
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
  • 3 szklanki oleju słonecznikowego
  • do posypania: 100 g cukru pudru wymieszanego z cynamonem

Przepis

  • Jajko roztrzep w misce. Dodaj mleko, cukier, wodę różaną i kardamon. Stopniowo dodawaj mąkę i wyrabiaj powoli na jednolitą masę. Oderwij ¼ ciasta, rozwałkuj na grubość arkusza papieru. Wycinaj krążki.
  • Każdy krążek ściśnij w taki sposób, aby utworzyła się kokarda. Wtedy robią się słoniowe uszy. Olej rozgrzej w głębokim rondlu. Wrzuć kawałeczek ciasta. Jeśli zacznie się smażyć, to znaczy, że olej jest gorący.
  • Ostrożnie wkładaj po 4–5 kokardek naraz. Piecz, aż zrumienią się na złoto.
  • Wybieraj je szczypcami lub cedzakiem i odkładaj na papierowy ręcznik do ostygnięcia.
  • Oprósz cynamonowym cukrem pudrem. Możesz jeść jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień, jeśli tylko zostaną, też są wyśmienite.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce