Przepis na ciasto na pierogi z dwóch składników. To wegański i tani sposób na idealną konsystencję
Prosty i tani przepis na wegańskie ciasto na pierogi. Wystarczy odmierzyć dwa składniki w idealnych proporcjach, aby uzyskać idealną konsystencję.
Nie jest tajemnicą, że domowe pierogi są zawsze lepsze od kupnych. Wiele osób rezygnuje jednak z ręcznego lepienia pierogów w obawie o uzyskanie ciasta o nieodpowiedniej konsystencji. W artykule zamieściliśmy wegański przepis ciasto z zaledwie dwóch składników. Masa będzie łatwo się wałkować, a pierogi nie powinny skleić się po ugotowaniu.
Przepis na wegańskie ciasto na pierogi
Składniki
3 szklanki mąki z górką
1 szklanka wrzątku
Sposób przygotowania
- Wysypujemy mąkę, którą następnie wylewamy na dobrze osoloną wodę (powinna być gorącą, ale nie wrzącą!)
- Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, następnie przekładamy je na blat i zagniatamy (jeśli ciasto będzie zbyt gorące możemy zrobić przerwę)
- Zagniatamy ciasto na gładką masę, następnie zawijamy w folię i odkładamy na kilka minut.
- Dzielimy ciast na mniejsze części, wałkujemy cienki i lepimy pierogi.
- Wrzucamy gotowe pierogi na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy kilka minut od ponownego zagotowania. Pierogi z tego ciasta nie powinny się skleić.
Smacznego!
Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Grażyna Wolszczak
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl