Przepis na ciasto na pierogi z dwóch składników. To wegański i tani sposób na idealną konsystencję

Prosty i tani przepis na wegańskie ciasto na pierogi. Wystarczy odmierzyć dwa składniki w idealnych proporcjach, aby uzyskać idealną konsystencję.

Wegańskie ciasto na pierogi
Źródło zdjęć: © 123RF

Nie jest tajemnicą, że domowe pierogi są zawsze lepsze od kupnych. Wiele osób rezygnuje jednak z ręcznego lepienia pierogów w obawie o uzyskanie ciasta o nieodpowiedniej konsystencji. W artykule zamieściliśmy wegański przepis ciasto z zaledwie dwóch składników. Masa będzie łatwo się wałkować, a pierogi nie powinny skleić się po ugotowaniu.

Przepis na wegańskie ciasto na pierogi

Składniki
3 szklanki mąki z górką
1 szklanka wrzątku

Sposób przygotowania

  • Wysypujemy mąkę, którą następnie wylewamy na dobrze osoloną wodę (powinna być gorącą, ale nie wrzącą!)
  • Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, następnie przekładamy je na blat i zagniatamy (jeśli ciasto będzie zbyt gorące możemy zrobić przerwę)
  • Zagniatamy ciasto na gładką masę, następnie zawijamy w folię i odkładamy na kilka minut.
  • Dzielimy ciast na mniejsze części, wałkujemy cienki i lepimy pierogi.
  • Wrzucamy gotowe pierogi na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy kilka minut od ponownego zagotowania. Pierogi z tego ciasta nie powinny się skleić.

Smacznego!

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Grażyna Wolszczak

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru