Ulubiony sos do grillowanej kiełbasy. Tego nie wiedziałeś o ketchupie!

Ketchup jest obecnie najpopularniejszym sosem pomidorowym świata, chociaż pierwotnie wcale nie zawierał pomidorów. To idealny zimny dodatek do ciepłych, najczęściej kalorycznych dań, który również można wykonać samodzielnie.

KetchupWspółczesny ketchup składa się z koncentratu pomidorowego z dodatkiem octu i np. czosnku, ziela angielskiego, goździków, nawet cukru i żurawiny
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Początkowo ketchup spożywany był przez Chińczyków jako zaprawa do ryb i jeszcze wtedy bardziej przypominał sos sojowy. Potem przypłynął do Europy razem z angielskimi marynarzami, a później rozprzestrzenił się na ogromną skalę w Stanach Zjednoczonych i tam właśnie, dzięki Henry'emu Johnemu Heinzowi, stał się popularnym do dziś sosem z przecierem pomidorowym i różnymi przyprawami.

Współczesny ketchup składa się z koncentratu pomidorowego z dodatkiem octu i np. czosnku, ziela angielskiego, goździków, nawet cukru i żurawiny. Obecnie w sklepach znajdziemy ketchup w różnych wariantach smakowych i gramaturach, ale należy pamiętać, że dobrej jakości ketchup powinien być bogaty w przyprawy, warzywa, powinien też zawierać najlepiej powyżej 150 g pomidorów (nawet do ok 200 g) na 100 g przecieru i, oczywiście, jak najmniej konserwantów.

Ketchup – wartości odżywcze

Ketchup to przede wszystkim doskonałe źródło likopenu, pochodzącego z pomidorów. Jest to związek chemiczny należący do przeciwutleniaczy, który często wykorzystuje się jako barwnik w przemyśle spożywczym. Co ważne, likopen w ketchupie jest jednak znacznie łatwiej przyswajalny niż likopen w surowych pomidorach, a to dlatego, że w procesie gotowania związek ten ulega kondensacji.

Grillowanie - fakty i mity. Ekspert zdradza, jak zdrowo i bezpiecznie grillować

W ketchupie możemy również znaleźć, w zależności od składu, potas i różne witaminy. Ketchup bywa jednak kaloryczny: w 100-gramowej butelce może znajdować się 93.0 kcal i 22.2 g węglowodanów, ale spożywany w małych ilościach nie wpływa znacząco na wagę.

Ketchup – właściwości lecznicze

Likopen zawarty w ketchupie, ze względu na swoje silne właściwości antyoksydacyjne, może zapobiegać powstawaniu wielu różnych nowotworów. Jego regularne spożywanie może również sprzyjać poprawie kondycji serca i obniżeniu "złego" cholesterolu oraz chronić przed wylewem czy neurologicznymi chorobami.

Ketchup – kulinarne zastosowanie

Ketchup ma różne smaki: od mocno pikantnego po bardzo łagodny, lekko słodkawy, dlatego każdy miłośnik tego sosu odnajdzie swój ulubiony wariant. Ketchup jest powszechnie znany przede wszystkim jako dodatek do różnych, dosyć kalorycznych potraw na ciepło, np. frytek, zapiekanek, grillowanej kiełbaski, hot dogów, hamburgerów czy pizzy po amerykańsku.

grillowana kiełbasa
© 123RF

Ketchup może być także składnikiem różnych dipów, podawanych np. z tortillą, a niektórym służy także jako wyrazisty dodatek do zup-kremów pomidorowych. Ketchup dodajemy także do zaprawy do np. zapiekanych żeberek albo do panierowanych w ostrej posypce kawałkach kurczaka.

Jednakże ketchup to nie jedynie gotowane i przyprawiane pomidory: to także przecier na bazie cukinii bądź dyni, a nawet bananów, który jest szalenie popularny na Filipinach. Jeżeli chcemy jeść najbardziej wartościowy ketchup i uniknąć konserwantów, możemy również go zrobić sami w domowym zaciszu. Wystarczy jedynie sparzyć pomidory i kilkukrotnie je zagotować wraz z przyprawami, cebulą i czosnkiem.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów