Ulubiony sos do grillowanej kiełbasy. Tego nie wiedziałeś o ketchupie!
Ketchup jest obecnie najpopularniejszym sosem pomidorowym świata, chociaż pierwotnie wcale nie zawierał pomidorów. To idealny zimny dodatek do ciepłych, najczęściej kalorycznych dań, który również można wykonać samodzielnie.
Początkowo ketchup spożywany był przez Chińczyków jako zaprawa do ryb i jeszcze wtedy bardziej przypominał sos sojowy. Potem przypłynął do Europy razem z angielskimi marynarzami, a później rozprzestrzenił się na ogromną skalę w Stanach Zjednoczonych i tam właśnie, dzięki Henry'emu Johnemu Heinzowi, stał się popularnym do dziś sosem z przecierem pomidorowym i różnymi przyprawami.
Współczesny ketchup składa się z koncentratu pomidorowego z dodatkiem octu i np. czosnku, ziela angielskiego, goździków, nawet cukru i żurawiny. Obecnie w sklepach znajdziemy ketchup w różnych wariantach smakowych i gramaturach, ale należy pamiętać, że dobrej jakości ketchup powinien być bogaty w przyprawy, warzywa, powinien też zawierać najlepiej powyżej 150 g pomidorów (nawet do ok 200 g) na 100 g przecieru i, oczywiście, jak najmniej konserwantów.
Ketchup – wartości odżywcze
Ketchup to przede wszystkim doskonałe źródło likopenu, pochodzącego z pomidorów. Jest to związek chemiczny należący do przeciwutleniaczy, który często wykorzystuje się jako barwnik w przemyśle spożywczym. Co ważne, likopen w ketchupie jest jednak znacznie łatwiej przyswajalny niż likopen w surowych pomidorach, a to dlatego, że w procesie gotowania związek ten ulega kondensacji.
Grillowanie - fakty i mity. Ekspert zdradza, jak zdrowo i bezpiecznie grillować
W ketchupie możemy również znaleźć, w zależności od składu, potas i różne witaminy. Ketchup bywa jednak kaloryczny: w 100-gramowej butelce może znajdować się 93.0 kcal i 22.2 g węglowodanów, ale spożywany w małych ilościach nie wpływa znacząco na wagę.
Ketchup – właściwości lecznicze
Likopen zawarty w ketchupie, ze względu na swoje silne właściwości antyoksydacyjne, może zapobiegać powstawaniu wielu różnych nowotworów. Jego regularne spożywanie może również sprzyjać poprawie kondycji serca i obniżeniu "złego" cholesterolu oraz chronić przed wylewem czy neurologicznymi chorobami.
Ketchup – kulinarne zastosowanie
Ketchup ma różne smaki: od mocno pikantnego po bardzo łagodny, lekko słodkawy, dlatego każdy miłośnik tego sosu odnajdzie swój ulubiony wariant. Ketchup jest powszechnie znany przede wszystkim jako dodatek do różnych, dosyć kalorycznych potraw na ciepło, np. frytek, zapiekanek, grillowanej kiełbaski, hot dogów, hamburgerów czy pizzy po amerykańsku.
Ketchup może być także składnikiem różnych dipów, podawanych np. z tortillą, a niektórym służy także jako wyrazisty dodatek do zup-kremów pomidorowych. Ketchup dodajemy także do zaprawy do np. zapiekanych żeberek albo do panierowanych w ostrej posypce kawałkach kurczaka.
Jednakże ketchup to nie jedynie gotowane i przyprawiane pomidory: to także przecier na bazie cukinii bądź dyni, a nawet bananów, który jest szalenie popularny na Filipinach. Jeżeli chcemy jeść najbardziej wartościowy ketchup i uniknąć konserwantów, możemy również go zrobić sami w domowym zaciszu. Wystarczy jedynie sparzyć pomidory i kilkukrotnie je zagotować wraz z przyprawami, cebulą i czosnkiem.