Ogórki małosolne nie dla każdego. Kto nie powinien ich jeść?

Ogórki małosolne to kwintesencja lata – chrupiące, delikatne, pachnące koprem i czosnkiem. Sięgamy po nie z chęcią także dlatego, że zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Ale mało kto zdaje sobie sprawę, że ogórki małosolne nie każdemu się przysłużą.

Ogórki małosolneNie każdy może jeść ogórki małosolne
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Ogórki małosolne – właściwości

Ogórki małosolne powstają w procesie fermentacji beztlenowej, dzięki której wytwarza się kwas mlekowy. Ogórki małosolne, podobnie jak kiszone, są źródłem witaminy C, a także probiotyków chroniących nasz układ pokarmowy, ale także immunologiczny.

Dlaczego warto sięgać po ogórki małosolne? Są niskokaloryczne, a poza kwasem askorbinowym zawierają także magnez i potas oraz witaminy z grupy B, które są tak cenne dla naszego układu nerwowego.

Z powodzeniem można rzec, że ogórki małosolne, jak wszystkie kiszonki, wpływają pozytywnie na stan całego organizmu – dbają o zdrowie i urodę, odporność i dobre samopoczucie psychiczne. Smakują wyśmienicie, gaszą pragnienie, wyrównują poziom elektrolitów.

Wydawałoby się, że ogórki małosolne powinien jeść każdy. Nie do końca jest to prawdą – sprawdź, czy należysz do grupy osób, które powinny unikać sięgania po ogórki małosolne.

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Ogórki małosolne – kto nie powinien ich jeść

Ogórki małosolne czy kiszone mogą być niewskazane lub nawet szkodzić. W jakich chorobach należy ich unikać?

  • nadciśnienie – choć uznaje się, że kiszonki regulują ciśnienie krwi dzięki acetyloholinie, to należy pamiętać, że zawierają pokaźną ilość soli w postaci sodu – jeden czy dwa ogórki nie zaszkodzą, ale większe ilości są niewskazane dla tych, którzy mają problem z podwyższonym ciśnieniem krwi.
  • alergicy – w procesie fermentacji powstaje histamina – im dłużej ogórki są poddawane temu procesowi, tym większe ilości histaminy znajdują się w ogórkach.
  • refluks – ogórki małosolne i kiszone wzmagają produkcję kwasów żołądkowych, więc mogą szkodzić osobom cierpiącym z powodu refluksu żołądkowo-przełykowego.
  • kamica szczawianowo-wapniowa – sód w nadmiernej ilości wzmaga wydzielanie przez organizm wapnia. Ten z kolei może odkładać się w nerkach, zaostrzając objawy chorobowe.
  • wrzody żołądka – kwas z ogórków może podrażniać błonę śluzową żołądka, więc ci, którzy zmagają się z nadżerkami, powinni ograniczyć do minimum spożywanie kiszonek.
  • IBS – choroby, w przebiegu których pojawia się rozwolnienie, są przeciwwskazaniem do spożywania ogórków małosolnych. Błonnik, kwas mlekowy przyspieszają perystaltykę jelit, więc mogą nasilać biegunki.
  • zakrzepica – kiszonki to źródło witaminy K, która może zmniejszać skuteczność działania leków rozrzedzających krew, co zwiększa ryzyko powstania zakrzepu.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości