Ogórki małosolne nie dla każdego. Kto nie powinien ich jeść?

Ogórki małosolne to kwintesencja lata – chrupiące, delikatne, pachnące koprem i czosnkiem. Sięgamy po nie z chęcią także dlatego, że zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Ale mało kto zdaje sobie sprawę, że ogórki małosolne nie każdemu się przysłużą.

Ogórki małosolneNie każdy może jeść ogórki małosolne
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus
44

Ogórki małosolne – właściwości

Ogórki małosolne powstają w procesie fermentacji beztlenowej, dzięki której wytwarza się kwas mlekowy. Ogórki małosolne, podobnie jak kiszone, są źródłem witaminy C, a także probiotyków chroniących nasz układ pokarmowy, ale także immunologiczny.

Dlaczego warto sięgać po ogórki małosolne? Są niskokaloryczne, a poza kwasem askorbinowym zawierają także magnez i potas oraz witaminy z grupy B, które są tak cenne dla naszego układu nerwowego.

Z powodzeniem można rzec, że ogórki małosolne, jak wszystkie kiszonki, wpływają pozytywnie na stan całego organizmu – dbają o zdrowie i urodę, odporność i dobre samopoczucie psychiczne. Smakują wyśmienicie, gaszą pragnienie, wyrównują poziom elektrolitów.

Wydawałoby się, że ogórki małosolne powinien jeść każdy. Nie do końca jest to prawdą – sprawdź, czy należysz do grupy osób, które powinny unikać sięgania po ogórki małosolne.

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Ogórki małosolne – kto nie powinien ich jeść

Ogórki małosolne czy kiszone mogą być niewskazane lub nawet szkodzić. W jakich chorobach należy ich unikać?

  • nadciśnienie – choć uznaje się, że kiszonki regulują ciśnienie krwi dzięki acetyloholinie, to należy pamiętać, że zawierają pokaźną ilość soli w postaci sodu – jeden czy dwa ogórki nie zaszkodzą, ale większe ilości są niewskazane dla tych, którzy mają problem z podwyższonym ciśnieniem krwi.
  • alergicy – w procesie fermentacji powstaje histamina – im dłużej ogórki są poddawane temu procesowi, tym większe ilości histaminy znajdują się w ogórkach.
  • refluks – ogórki małosolne i kiszone wzmagają produkcję kwasów żołądkowych, więc mogą szkodzić osobom cierpiącym z powodu refluksu żołądkowo-przełykowego.
  • kamica szczawianowo-wapniowa – sód w nadmiernej ilości wzmaga wydzielanie przez organizm wapnia. Ten z kolei może odkładać się w nerkach, zaostrzając objawy chorobowe.
  • wrzody żołądka – kwas z ogórków może podrażniać błonę śluzową żołądka, więc ci, którzy zmagają się z nadżerkami, powinni ograniczyć do minimum spożywanie kiszonek.
  • IBS – choroby, w przebiegu których pojawia się rozwolnienie, są przeciwwskazaniem do spożywania ogórków małosolnych. Błonnik, kwas mlekowy przyspieszają perystaltykę jelit, więc mogą nasilać biegunki.
  • zakrzepica – kiszonki to źródło witaminy K, która może zmniejszać skuteczność działania leków rozrzedzających krew, co zwiększa ryzyko powstania zakrzepu.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu