Ukraińskie dania na polskim stole

Niektóre ukraińskie potrawy jemy w Polsce regularnie, ale nie zawsze jesteśmy świadomi, że smakołyki te zawdzięczamy właśnie naszym wschodnim sąsiadom. Dziś, kiedy tak wielu z nich uciekając przed wojną, przybyło do Polski, warto przypomnieć, jakimi potrawami nasi sąsiedzi wzbogacili polską kuchnię.

Barszcz ukraiński Barszcz ukraiński
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov
Magda Bukowska

Barszcz ukraiński

Najsłynniejszym daniem Ukrainy jest barszcz ukraiński. Nie jest więc dziwne, że w Polsce ta zupa ma taką samą nazwę. Barszcz ukraiński to bardzo sycące połączenie gotowanych buraków, słoniny, kapusty, marchewki, fasoli i ziemniaków. Zazwyczaj jest bardzo czosnkowy. Barszcz zabiela się śmietaną i doprawia dużą ilością pieprzu. Zupę tę można modyfikować na różne sposoby, na przykład robiąc ją w wersji wegetariańskiej lub gotując na wędzonym boczku albo żeberkach.

Kapuśniak

Choć przyjęliśmy, że kapuśniak to tradycyjna polska zupa, jest inaczej. Kapuśniak bowiem pochodzi z Ukrainy. Odmiana tej zupy, czyli tłusty i bardzo kaloryczny kapuśniak kozacki to tradycyjne danie wymyślone na Zaporożu. Zupę tę przygotowuje się z kiszonej kapusty i gotuje razem z mięsem surowym i wędzonym (najlepsze są żeberka lub boczek). Dodaje się do niej ziemniaki i warzywa. Zawsze warto przygotować duży garnek kapuśniaku. Po dwóch dniach smakuje najlepiej.

Pierogi

Rodzajów pierogów jest wiele, ale mają one w Polsce jednego przodka – ukraińskiego warenika. To właśnie na Ukrainie wymyślono pierogi z wieloma farszami, w zależności od tego, co kto miał w domu. A z ziem dzisiejszej Ukrainy wywędrowały one w inne regiony Polski. Wareniki to pierogi gotowane, trochę większe niż nasze. Niewiele różnią się jednak od tych, które tak uwielbiamy.

Kutia

Ukraina to także słodycze, wypieki i inne smakołyki. Kutia, tradycyjne danie bożonarodzeniowe, bardzo popularne na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie i w województwie podkarpackim, na także korzenie ukraińskie. Kutia to połączenie gotowanych ziaren pszenicy z miodem i bakaliami. Dziś do kutii dodaje się figi, rodzynki, daktyle, ale dawniej musiały wystarczyć jedynie orzechy – laskowe i włoskie.

Sękacz

I na koniec kolejne, pochodzące z Ukrainy ciasto, czyli sękacz – chyba najtrudniejszy do przygotowania wypiek. Sękacz swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu do ściętego pnia drzewa z sękami. Przygotowuje się go z ciasta biszkoptowego i tradycyjnie piecze nad ogniem na obracającym się rożnie, które ma kształt drewnianego wałka lub wydłużonego stożka. Rożen polewa się ciastem stopniowo – gdy jedna warstwa się upiecze, nakładamy kolejną i stąd kształt tego wypieku.

Sprawdzony przepis na kotlety z gotowanego kurczaka

Wybrane dla Ciebie

Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera