Pierogi - jedna z wizytówek Ukraińskiej kuchni. Przegląd ukraińskich pierogów

Ukraina, podobnie zresztą, jak cała wschodnia Europa, słynie z różnego rodzaju pierogów. To pokłosie przeszłości, gdzie do przygotowywania jedzenia wykorzystywano to, co było w domu, a najczęściej nie było tego wiele. Bieda spowodowała, że dania były oparte na bazie niewielkiej liczbie składników, więc inwencja gotujących gospodyń domowych miała kluczowe znaczenie. I tak powstawały nowe rodzaje pierogów. Przyjrzyjmy się im więc dokładnie.

CiburakiCiburaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Wareniki

Wareniki to średniej wielkości pierogi, niezawierające mięsa. Mają one półkolisty lub półksiężycowy kształt. Pochodzą z Ukrainy, ale są popularne również w innych krajach wschodniej Europy. Ciasto na wareniki przygotowuje się z mąki, wody i soli, czyli bardzo podobnie, jak na tradycyjne pierogi. W podstawowej wersji wareniki mają nadzienie z ziemniaków lub z kaszy, a także z białego sera. Do farszu używa się również grzybów, kiszonej kapusty, a nawet maku, owoców lub bakalii. Bogactwo wareników jest ogromne. Spotyka się także kombinacje sera i ziemniaków albo kapusty i grzybów. Wareniki możemy gotować, ale również smażyć. Dodaje się do nich masło albo śmietanę i można je jeść jako przekąskę lub danie główne.

Pielmieni

Charakterystyczne dla kuchni wschodnich pielmieni to nic innego, jak małe, zawijane pierożki z mięsem. Do ich przygotowania wykorzystuje się wszelkie rodzaje mięsa – od drobiowego, przez wieprzowinę, wołowinę, baraninę. Bardzo często spotyka się także pielmieni z nadzieniem rybnym – kiedyś bardzo popularne były pierożki z jesiotrem lub innymi rybami rzecznymi. Farsz do pielmieni musi być bardzo soczysty, dlatego też do mięsa zawsze dodajemy jajko i bulion – mięsny lub rybny w przypadku farszu rybnego.

Pierogi drożdżowe

Bardzo popularne są na Ukrainie pierogi z ciasta drożdżowego. Słone ciasto przygotowuje się z mąki, drożdży, rozpuszczonego masła, jajek i soli. Po zagnieceniu ciasta musi ono wyrosnąć, a gdy jest odpowiednio wyrośnięte, formuje się małe placuszki i napełnia nadzieniem. Farsze są bardzo podobne do tych, których używa się w innych rodzajach pierogów: mogą być zarówno mięsne, jak i jarskie. Wszystko zależy od inwencji. Zawinięte pierogi piecze się w piekarnikach, wcześniej smarując jajkiem, by były bardziej rumiane i wyglądające apetyczniej.

Ciburaki

I na koniec pierogi smażone w głębokim tłuszczu, czyli ciburaki, w innych regionach wschodu nazywane czeburekami. Tradycyjnie przygotowane ciasto pierogowe faszeruje się surowym, najlepiej bardzo tłustym mięsem. Po zamknięciu, pierogi smażone są na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Na Ukrainie najbardziej popularne są cibureki z wieprzowiną, ale również baranina jest mięsem idealnie się do nich nadającym. Charakterystyczną cechą farszu jest to, że musi być on dobrze doprawiony pieprzem i cebulą.

Wielki test pierogów z mięsem. Jedne z nich były z Biedronki

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯