Pierogi - jedna z wizytówek Ukraińskiej kuchni. Przegląd ukraińskich pierogów

Ukraina, podobnie zresztą, jak cała wschodnia Europa, słynie z różnego rodzaju pierogów. To pokłosie przeszłości, gdzie do przygotowywania jedzenia wykorzystywano to, co było w domu, a najczęściej nie było tego wiele. Bieda spowodowała, że dania były oparte na bazie niewielkiej liczbie składników, więc inwencja gotujących gospodyń domowych miała kluczowe znaczenie. I tak powstawały nowe rodzaje pierogów. Przyjrzyjmy się im więc dokładnie.

CiburakiCiburaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Wareniki

Wareniki to średniej wielkości pierogi, niezawierające mięsa. Mają one półkolisty lub półksiężycowy kształt. Pochodzą z Ukrainy, ale są popularne również w innych krajach wschodniej Europy. Ciasto na wareniki przygotowuje się z mąki, wody i soli, czyli bardzo podobnie, jak na tradycyjne pierogi. W podstawowej wersji wareniki mają nadzienie z ziemniaków lub z kaszy, a także z białego sera. Do farszu używa się również grzybów, kiszonej kapusty, a nawet maku, owoców lub bakalii. Bogactwo wareników jest ogromne. Spotyka się także kombinacje sera i ziemniaków albo kapusty i grzybów. Wareniki możemy gotować, ale również smażyć. Dodaje się do nich masło albo śmietanę i można je jeść jako przekąskę lub danie główne.

Pielmieni

Charakterystyczne dla kuchni wschodnich pielmieni to nic innego, jak małe, zawijane pierożki z mięsem. Do ich przygotowania wykorzystuje się wszelkie rodzaje mięsa – od drobiowego, przez wieprzowinę, wołowinę, baraninę. Bardzo często spotyka się także pielmieni z nadzieniem rybnym – kiedyś bardzo popularne były pierożki z jesiotrem lub innymi rybami rzecznymi. Farsz do pielmieni musi być bardzo soczysty, dlatego też do mięsa zawsze dodajemy jajko i bulion – mięsny lub rybny w przypadku farszu rybnego.

Pierogi drożdżowe

Bardzo popularne są na Ukrainie pierogi z ciasta drożdżowego. Słone ciasto przygotowuje się z mąki, drożdży, rozpuszczonego masła, jajek i soli. Po zagnieceniu ciasta musi ono wyrosnąć, a gdy jest odpowiednio wyrośnięte, formuje się małe placuszki i napełnia nadzieniem. Farsze są bardzo podobne do tych, których używa się w innych rodzajach pierogów: mogą być zarówno mięsne, jak i jarskie. Wszystko zależy od inwencji. Zawinięte pierogi piecze się w piekarnikach, wcześniej smarując jajkiem, by były bardziej rumiane i wyglądające apetyczniej.

Ciburaki

I na koniec pierogi smażone w głębokim tłuszczu, czyli ciburaki, w innych regionach wschodu nazywane czeburekami. Tradycyjnie przygotowane ciasto pierogowe faszeruje się surowym, najlepiej bardzo tłustym mięsem. Po zamknięciu, pierogi smażone są na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Na Ukrainie najbardziej popularne są cibureki z wieprzowiną, ale również baranina jest mięsem idealnie się do nich nadającym. Charakterystyczną cechą farszu jest to, że musi być on dobrze doprawiony pieprzem i cebulą.

Wielki test pierogów z mięsem. Jedne z nich były z Biedronki

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯