Trwa ładowanie...
d1g78ng

Udka z kurczaka z dynią. Pyszny jesienny obiad

Przepis

Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami", na rozgrzewający jesienny obiad poleca udka z kurczaka z dynią. Danie można przygotować w wolnowarze lub na patelni.

d1g78ng
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • 2 duże udka kurczaka eko
  • 500 g dyni eko obranej ze skówry i pokrojonej w kostkę
  • 1 por eko
  • 1 marchew eko
  • 1 mała czerowna chili bez pestek
  • 200 ml domowego bulionu z warzyw lub z drobiu
  • 2 gałązki tymianku
  • sól morska
  • masło klarowane do smażenia mięsa
Przepis
  • Udka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy z obu stron na klarowanym maśle.
  • Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Tak samo marchew.
  • Na dno wolnowaru wkładamy dynię, marchew, por i chili, wlewamy bulion i układamy mięso, na wierzchu kładziemy tymianek i lekko solimy.
  • Włączamy wolnowar na high 4 godziny lub na low 5 godzin.
  • Jeżeli nie masz wolnowaru i dużo na maśle klarowanym obsmaż kurczaka ze wszystkich stron i przełóż do wysokiej patelni z grubym dnem.
  • Na tej samej patelni podsmaż marchewkę i pora – dodaj do kurczaka.
  • Włóż kostki dyni, chili i gałązki tymianku. Posyp delikatnie solą. Podlej bulionem i gotuj na małym ogniu 15 minut. Przykryj i gotuj jeszcze 15 minut. Podawaj od razu z bagietką lub ryżem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Udka z kurczaka z dynią. Pyszny jesienny obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
Więcej tematów
d1g78ng