Udka z kurczaka z dynią. Pyszny jesienny obiad
Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami", na rozgrzewający jesienny obiad poleca udka z kurczaka z dynią. Danie można przygotować w wolnowarze lub na patelni.
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Udka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy z obu stron na klarowanym maśle.
- Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Tak samo marchew.
- Na dno wolnowaru wkładamy dynię, marchew, por i chili, wlewamy bulion i układamy mięso, na wierzchu kładziemy tymianek i lekko solimy.
- Włączamy wolnowar na high 4 godziny lub na low 5 godzin.
- Jeżeli nie masz wolnowaru i dużo na maśle klarowanym obsmaż kurczaka ze wszystkich stron i przełóż do wysokiej patelni z grubym dnem.
- Na tej samej patelni podsmaż marchewkę i pora – dodaj do kurczaka.
- Włóż kostki dyni, chili i gałązki tymianku. Posyp delikatnie solą. Podlej bulionem i gotuj na małym ogniu 15 minut. Przykryj i gotuj jeszcze 15 minut. Podawaj od razu z bagietką lub ryżem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl