Udka kurczaka duszone z fasolką szparagową

Proste składniki, pyszny efekt. Udka kurczaka duszone z sezonowymi warzywami to świetny pomysł na rodzinny obiad. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Udka kurczaka duszone z fasolką szparagowąUdka kurczaka duszone z fasolką szparagową
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 10 szt. podudzia z kurczaka
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kg fasolki szparagowej
  • 1/3 główki kapusty białej
  • 2 papryki czerwone
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu chili słodkiego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól

Przepis

  • Mięso myję, osuszam, usuwam kości, skórę i kroję na małe kawałki.
  • Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso, doprawiam solą. Smażę około 30 minut, podlewam wodą, wlewam sos sojowy, sos chili.
  • Fasolkę myję, obcinam końcówki, kroję na pół. Kapustę drobno szatkuję. Papryki oczyszczam z nasion kroję w paseczki. Warzywa przekładam do mięsa, gotuję około 20 minut.
  • Na koniec sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję do zagotowania.
  • Danie gotowe, podaję z ryżem.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę