WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Udka kurczaka duszone w pysznym sosie. Banalnie prosty przepis

Pomysł na pyszny i szybki obiad w azjatyckim stylu. Udka duszone z warzywami w aromatycznym sosie posmakują wszystkim. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Udka kurczaka duszone w pysznym sosie. Banalnie prosty przepisUdka kurczaka duszone w pysznym sosie. Banalnie prosty przepis
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • kilka grzybów Mun
  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu chili słodkiego
  • sól
  • szczypta chili
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przepis

  • Udka myję, osuszam, usuwam kości oraz skórę i kroję na mniejsze kawałki. Przekłam do miski, dodaję trzy łyżki sosu sojowego jasnego, miód, skrobie ziemniaczaną oraz sól i dokładnie mieszam.
  • Grzyby Mun zalewam gorącą wodą. Cebulę oraz czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso z udek. Gdy mięso zmieni kolor na jasno brązowy wtedy dodaję po kolei warzywa.
  • Marchew obieram, kroję w słupki. Następnie myję, obieram z nasion, kroję w drobne paseczki papryki.
  • Grzyby Mun odlewam z wody, kroję w paseczki. Kapustę pekińską szatkuję drobno.
  • Mięso z warzywami podlewamy jedną szklanką wody, wlewamy trzy łyżki sosu sojowego ciemnego, sos chili, wsypujemy szczyptę Chili i ewentualnie solimy. Wszystko razem gotujemy do chwili, aż warzywa i mięso będą miękkie.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce