Tych produktów lepiej unikaj. Po pięćdziesiątce nie wszystko jest zdrowe

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Katarzyna Krupska

/ 6Jedzenie, które należy ograniczyć

Obraz
© 123RF.COM

Nie zawsze odżywiamy się mądrze, ale im jesteśmy starsi, tym bardziej powinniśmy dbać o swoje zdrowie. Jest dużo produktów spożywczych, które podnosi ciśnienie, a także ma działanie rakotwórcze. Przeczytaj, których potraw lepiej unikać po przekroczeniu pięćdziesiątki.

/ 6Kiszone i konserwowe ogórki

Obraz
© Shutterstock.com

Spiżarnie pełne są słoików z przetworami. W naszych domach nigdy nie brakuje suszonych grzybów, dżemów i ogórków. Tych ostatnich należy unikać po 50. roku życia, ze względu na szkodliwą marynatę, której używamy do przygotowania. Jak wyjaśnia Joy Bauer, ekspertka od zdrowego stylu życia, w słoikach znajduje się zbyt dużo sodu, który może podnieść ciśnienie krwi. Po przekroczeniu pewnego wieku soli należy używać jak najmniej.

/ 6Ziemniaki

Obraz
© 123RF.COM

Choć ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłko i dynie, to należy uważać, jak je przygotowujemy. Kartofle najlepiej gotować, ale tylko i wyłącznie te dojrzałe. W młodych i starych występuje solanina, czyli związek toksyczny podejrzany o właściwości rakotwórcze. Jeśli bardzo chcemy usmażyć lub upiec ziemniaki, powinniśmy doprowadzić je ewentualnie do koloru złotożółtego.

/ 6Masło

Obraz
© Shutterstock.com

Masło jako produkt mleczny przede wszystkim składa się z tłuszczów. Wpływa na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, co powoduje zwiększenie ryzyka zachorowania na miażdżycę i choroby krążenia. Witamy w maśle takie jak m.in. A,D i E są rozpuszczalne w tłuszczach. Ich zawartość zależy jednak od pory roku i nie jest stała. Masła nie można zatem traktować jako podstawowego źródła witamin. Unikanie masła wpływa na zdrowie serca.

/ 6Mrożone warzywa

Obraz
© Shutterstock.com

Marchew z groszkiem, mix warzywny lub buraczki puree. Nie oszukujmy się, każdy z nas choć raz poszedł na łatwiznę i kupił mrożone warzywa w paczce. Według „Livestrong”, w opcjach wegetariańskich należy mocno zwrócić uwagę na składniki, ponieważ producenci lubią przesadzić z solą. Zdrowiej jest kupić świeże warzywa, ponieważ przy mrożonych nigdy nie wiemy, jak długą drogę musiały przejść, zanim trafiły do sklepowej lodówki, a później na talerz.

/ 6Bekon

Obraz
© Wikimedia Commons CC BY

Jajka na bekonie są świetną propozycją na śniadanie, ale z wiekiem tłuste mięso lepiej zastąpić np. pomidorem. W 100 g bekonu jest ok. 7 g tłuszczu, co oznacza, że lepiej jeść go z umiarem. Spożywanie bekonu powoduje wzrost cholesterolu we krwi, a także jest on mocno kaloryczny. Nadmiar soli zawartej w bekonie zwiększa ryzyko powstania chorób serca i udaru mózgu.

Wybrane dla Ciebie

Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami