Tych produktów lepiej unikaj. Po pięćdziesiątce nie wszystko jest zdrowe

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Katarzyna Krupska

/ 6Jedzenie, które należy ograniczyć

Obraz
© 123RF.COM

Nie zawsze odżywiamy się mądrze, ale im jesteśmy starsi, tym bardziej powinniśmy dbać o swoje zdrowie. Jest dużo produktów spożywczych, które podnosi ciśnienie, a także ma działanie rakotwórcze. Przeczytaj, których potraw lepiej unikać po przekroczeniu pięćdziesiątki.

/ 6Kiszone i konserwowe ogórki

Obraz
© Shutterstock.com

Spiżarnie pełne są słoików z przetworami. W naszych domach nigdy nie brakuje suszonych grzybów, dżemów i ogórków. Tych ostatnich należy unikać po 50. roku życia, ze względu na szkodliwą marynatę, której używamy do przygotowania. Jak wyjaśnia Joy Bauer, ekspertka od zdrowego stylu życia, w słoikach znajduje się zbyt dużo sodu, który może podnieść ciśnienie krwi. Po przekroczeniu pewnego wieku soli należy używać jak najmniej.

/ 6Ziemniaki

Obraz
© 123RF.COM

Choć ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłko i dynie, to należy uważać, jak je przygotowujemy. Kartofle najlepiej gotować, ale tylko i wyłącznie te dojrzałe. W młodych i starych występuje solanina, czyli związek toksyczny podejrzany o właściwości rakotwórcze. Jeśli bardzo chcemy usmażyć lub upiec ziemniaki, powinniśmy doprowadzić je ewentualnie do koloru złotożółtego.

/ 6Masło

Obraz
© Shutterstock.com

Masło jako produkt mleczny przede wszystkim składa się z tłuszczów. Wpływa na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, co powoduje zwiększenie ryzyka zachorowania na miażdżycę i choroby krążenia. Witamy w maśle takie jak m.in. A,D i E są rozpuszczalne w tłuszczach. Ich zawartość zależy jednak od pory roku i nie jest stała. Masła nie można zatem traktować jako podstawowego źródła witamin. Unikanie masła wpływa na zdrowie serca.

/ 6Mrożone warzywa

Obraz
© Shutterstock.com

Marchew z groszkiem, mix warzywny lub buraczki puree. Nie oszukujmy się, każdy z nas choć raz poszedł na łatwiznę i kupił mrożone warzywa w paczce. Według „Livestrong”, w opcjach wegetariańskich należy mocno zwrócić uwagę na składniki, ponieważ producenci lubią przesadzić z solą. Zdrowiej jest kupić świeże warzywa, ponieważ przy mrożonych nigdy nie wiemy, jak długą drogę musiały przejść, zanim trafiły do sklepowej lodówki, a później na talerz.

/ 6Bekon

Obraz
© Wikimedia Commons CC BY

Jajka na bekonie są świetną propozycją na śniadanie, ale z wiekiem tłuste mięso lepiej zastąpić np. pomidorem. W 100 g bekonu jest ok. 7 g tłuszczu, co oznacza, że lepiej jeść go z umiarem. Spożywanie bekonu powoduje wzrost cholesterolu we krwi, a także jest on mocno kaloryczny. Nadmiar soli zawartej w bekonie zwiększa ryzyko powstania chorób serca i udaru mózgu.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości