Twarogowe rogaliki. Doskonałe do popołudniowej kawy
Tak delikatnych rogalików jeszcze nie próbowaliście. Twarogowe rogaliki z pysznym wiśniowym nadzieniem dosłownie rozpływają się w ustach. Idealne do filiżanki gorącej kawy. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 750 g twarogu półtłustego
- 9 łyżek cukru
- 150 g masła
- 3 szk. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypki
- 24 łyżeczki dżemu wiśniowego
Przepis
- Twaróg, masło i cukier przekładam do miski i blenduję blenderem.
- Następnie dodaję, mąkę proszek do pieczenia oraz sól i wyrabiam ciasto.
- Ciasto przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję w kształt koła.
- Ciasto kroję tak jak pizzę na 12 trójkątów.
- Na każdym kawałku układam po łyżeczce dżemu.Każdy trójkąt zwijam w rulonik , zaczynam od szerszego końca.
- Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180 st. C.
- Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl