Trzymasz kurki na blacie czy w lodówce? Nieprawidłowe przechowywanie może sprawić, że się zepsują
Kupiliście niedawno świeże kurki i zastanawiacie się, gdzie należy je przechowywać? Blat, szafka, spiżarnia czy lodówka? Wybór właściwego sposobu jest naprawdę istotny, dlatego przychodzimy wam z pomocą.
Kurki to jedne z największych skarbów polskich lasów. Lubię je nawet osoby, które nie przepadają za smakiem grzybów. Te żółtawo-pomarańczowe grzyby o delikatnym, lekko pieprzowym smakują wspaniale jako dodatek do różnego rodzaju sosów czy tart. Kurki z patelni z odrobiną śmietany są równie wyśmienite. Wszyscy lubimy też zupę z kurek.
Jednak, aby móc przygotować wszystkie te smakołyki, trzeba zadbać o prawidłowe przechowywanie grzybów. Z zepsutych kurek nie zrobimy przecież ani zupy, ani żadnej innej potrawy. Wiele osób nie wie, gdzie przechowywać te grzyby. Jeśli trzymacie je poza lodówką, to poważny błąd.
Kurki należy przechowywać w lodówce
Właściwym miejscem do przechowywania kurek nie jest blat ani spiżarnia, a właśnie lodówka. Jednak przed włożeniem grzybów do lodówki, trzeba je najpierw wyczyścić. Po kupieniu lub uzbieraniu grzybów musimy je dokładnie umyć. Należy pamiętać, że grzyby mają bardzo łagodny smak, dlatego długi kontakt z wodą spowoduje, że będą zupełnie bez smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oczyszczanie kurek. Domowe sposoby na szybkie przygotowanie ulubionych grzybów
Ważne też, żeby dokładnie osuszyć grzyby, przed włożeniem ich do lodówki. W przeciwnym razie wilgoć z kurek spowoduje ich szybkie spleśnienie. Najłatwiej i najefektywniej będzie osuszyć każdego grzyba papierowym ręcznikiem.
Wkładając grzyby do lodówki, możemy też dodatkowo podłożyć pod nie kawałek papierowego ręcznika, który wchłonie wytwarzającą się wilgoć.
Często spotykane błędy
Nie wolno wkładać kurek do lodówki w plastikowej torbie. W takiej torbie gromadzi się dużo wilgoci, co sprawi, że grzyby spleśnieją. Grzyby możemy więc przesypać do miski albo dużego opakowania do przechowywania żywności — ważne jednak, aby go nie zamykać.
Kolejnym często popełnianym błędem jest zbyt długie przechowywanie kurek przed ich przygotowaniem. Nieważne, czy trzymamy kurki w lodówce — nie wolno przechowywać ich dłużej niż 3 dni. W przeciwnym razie musimy liczyć się z tym, że kurki mogą zepsuć się, zanim zdążymy je przyrządzić. Jeśli mamy już w domu kurki, a nie mamy ochoty gotować, grzyby można po prostu zamrozić. Ważne jednak, aby najpierw je wyczyścić.