Trzymasz kurki na blacie czy w lodówce? Nieprawidłowe przechowywanie może sprawić, że się zepsują

Kupiliście niedawno świeże kurki i zastanawiacie się, gdzie należy je przechowywać? Blat, szafka, spiżarnia czy lodówka? Wybór właściwego sposobu jest naprawdę istotny, dlatego przychodzimy wam z pomocą.

KurkiKurki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lev dolgachov

Kurki to jedne z największych skarbów polskich lasów. Lubię je nawet osoby, które nie przepadają za smakiem grzybów. Te żółtawo-pomarańczowe grzyby o delikatnym, lekko pieprzowym smakują wspaniale jako dodatek do różnego rodzaju sosów czy tart. Kurki z patelni z odrobiną śmietany są równie wyśmienite. Wszyscy lubimy też zupę z kurek.

Jednak, aby móc przygotować wszystkie te smakołyki, trzeba zadbać o prawidłowe przechowywanie grzybów. Z zepsutych kurek nie zrobimy przecież ani zupy, ani żadnej innej potrawy. Wiele osób nie wie, gdzie przechowywać te grzyby. Jeśli trzymacie je poza lodówką, to poważny błąd.

Kurki należy przechowywać w lodówce

Właściwym miejscem do przechowywania kurek nie jest blat ani spiżarnia, a właśnie lodówka. Jednak przed włożeniem grzybów do lodówki, trzeba je najpierw wyczyścić. Po kupieniu lub uzbieraniu grzybów musimy je dokładnie umyć. Należy pamiętać, że grzyby mają bardzo łagodny smak, dlatego długi kontakt z wodą spowoduje, że będą zupełnie bez smaku.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczyszczanie kurek. Domowe sposoby na szybkie przygotowanie ulubionych grzybów

Ważne też, żeby dokładnie osuszyć grzyby, przed włożeniem ich do lodówki. W przeciwnym razie wilgoć z kurek spowoduje ich szybkie spleśnienie. Najłatwiej i najefektywniej będzie osuszyć każdego grzyba papierowym ręcznikiem.

Wkładając grzyby do lodówki, możemy też dodatkowo podłożyć pod nie kawałek papierowego ręcznika, który wchłonie wytwarzającą się wilgoć.

Często spotykane błędy

Nie wolno wkładać kurek do lodówki w plastikowej torbie. W takiej torbie gromadzi się dużo wilgoci, co sprawi, że grzyby spleśnieją. Grzyby możemy więc przesypać do miski albo dużego opakowania do przechowywania żywności — ważne jednak, aby go nie zamykać.

Kolejnym często popełnianym błędem jest zbyt długie przechowywanie kurek przed ich przygotowaniem. Nieważne, czy trzymamy kurki w lodówce — nie wolno przechowywać ich dłużej niż 3 dni. W przeciwnym razie musimy liczyć się z tym, że kurki mogą zepsuć się, zanim zdążymy je przyrządzić. Jeśli mamy już w domu kurki, a nie mamy ochoty gotować, grzyby można po prostu zamrozić. Ważne jednak, aby najpierw je wyczyścić.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀