Trwa ładowanie...

Grzyby z polskich lasów

Polska grzybami stoi – to wiadomo od wieków. Grzyby wykorzystywane są w polskiej kuchni na różne sposoby, a każdy sezon jest wykorzystywany przez miliony zbieraczy, by zapełnić spiżarnie i lodówki. W naszym kraju rośnie prawie sto gatunków grzybów jadalnych, ale do handlu dopuszczonych zostało jedynie 44. Wynika to z faktu, że niektóre grzyby jadalne są bardzo podobne do trujących, więc ryzyko pomyłki jest bardzo duże.

Jesień to czas, kiedy grzyby powinny królować w naszych kuchniachJesień to czas, kiedy grzyby powinny królować w naszych kuchniachŹródło: 123RF
d1l3kkt
d1l3kkt

Polskie grzyby rosną praktycznie wszędzie – w lasach liściastych, iglastych, na polach, łąkach a nawet w ogrodach. W sprzyjających warunkach, gdy jest wilgotno i w miarę ciepło, pojawiają się w ogromnych ilościach. Trzeba jednak wiedzieć, gdzie konkretnych grzybów szukać.

Prawdziwki

Najbardziej szlachetnym polskim grzybem jest borowik, nazywany również prawdziwkiem. Istnieje kilka gatunków borowika, ale jadalne są jedynie te, które mają białe lub żółte pory pod kapeluszem. Charakterystyczną cechą borowika jest to, że po wysuszeniu lub obróbce w inny sposób, w odróżnieniu od innych grzybów zachowuje biały kolor miąższu. To sprawia, że prawdziwki wykorzystywane są w kuchni bardzo chętnie. Borowik może być również jedzony na surowo, a nie jest to wśród grzybów powszechne.

 Kurki

Kolejnymi bardzo popularnymi grzybami są kurki, których nazwa naukowa brzmi pieprznik jadalny. Żółte kurki mają bardzo charakterystyczny smak i zapach. Rosną głównie w lasach iglastych, w towarzystwie krzewinek jagód i wrzosów. Najczęściej rosną gromadnie, więc jeśli znajdziemy jedną kurkę, bardzo prawdopodobne jest to, że w okolicy będzie ich o wiele więcej.

Popularny mit związany z grzybami. Skutki mogą być śmiertelne

 Koźlarze

W lasach liściastych, najczęściej w okolicach gdzie rosną brzozy, znajdziemy z kolei koźlarze. Odmian tych grzybów jest sporo, ale najbardziej cenione są koźlarze czerwone i koźlarze babki. Te pierwsze mają pomarańczowe lub czerwone kapelusze, drugie z kolei są wyższe i bardziej zróżnicowane kolorystycznie. Koźlarze, nazywane również kozakami, po przecięciu szybko ciemnieją, dlatego też nadają się najlepiej do suszenia, konserwowane w inny sposób nie wyglądają zbyt apetycznie.

d1l3kkt

 Kanie

Na polach i leśnych polanach znajdziemy czubajkę kanię, grzyba bardzo cenionego. Na długiej, niejadalnej nóżce czubajka kania ma szeroki, płaski kapelusz, bardzo mięsisty i smaczny. Kanie przyrządza się podobnie jak kotlety schabowe, panierując w jajku i bułce tartej.

Grzyby 123RF
Grzyby nazywane są często "mięsem lasu"Źródło: 123RF

 Dzikie pieczarki

Choć niewielu grzybiarzy odwiedza łąki i pola, z których zebrano już zboże, to ci, którzy się na to zdecydują znajdą tam bardzo często dzikie pieczarki. Mają białe kapelusze i czarne blaszki. W Polsce rośnie kilka gatunków pieczarek, niektóre z nich są o wiele większe i smaczniejsze od tych, które pochodzą ze sztucznej uprawy. Przed podaniem ich na talerzu, warto jednak upewnić się czy znalezione przez nas grzyby, to na pewno pieczarki.

 Gąski

Późna jesień to pora na kolejne smaczne grzyby, czyli gąski. Najbardziej ceniona jest gąska zielona, nadająca się idealnie do solenia i marynowania. Gąski bardzo często rosną na leśnych, piaszczystych ścieżkach, więc przed ich przyrządzeniem trzeba je dokładnie umyć, bo piasek bez problemu dostaje się między blaszki.

d1l3kkt

 Rydze

I na koniec rydze, grzyby bardzo lubiane przez smakoszy. Występują one w lasach liściastych, często w towarzystwie jodeł, świerków i modrzewi. Charakterystyczną cechą rydzów jest to, że po przecięciu lub uszkodzeniu zielenieją i puszczają pieprzny w smaku sok o pomarańczowej barwie. Nie nadają się do suszenia, ale konserwowane w occie lub solance smakują równie dobrze jak świeże.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1l3kkt
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l3kkt
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj