Trzy kaszubskie potrawy, których musisz spróbować po drodze nad morze

Wakacje nad Bałtykiem to dla wielu Polaków tradycja. Jadąc nad morze, zatrzymujemy się co najwyżej na hot-doga na stacji benzynowej. Tymczasem wschodnia część wybrzeża to Kaszuby – region słynący z fantastycznej kuchni lokalnej. Po drodze na plażę trzeba spróbować kaszubskich przysmaków.

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

Na przystawkę: śledź po kaszubsku

Kanclerz Otto von Bismarck mawiał: – Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były tak tanie, to uważano by je za rarytas równy kawiorowi czy homarom. Na Kaszubach śledzie od zawsze stanowiły podstawę pożywienia, bo są źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, B1, B2 oraz jodu. – Śledź po kaszubsku to najpopularniejszy sposób podania tej ryby – przepis znany jest od ponad stu lat i przekazywany z pokolenia na pokolenie – mówi Monika Jankowska-Kapica, znawczyni kuchni regionalnych, redaktorka magazynu „Kuchnia”.

Danie główne: kaczka po pomorsku

Czy nad morzem je się tylko ryby? Oczywiście, że nie. Jedną z najlepszych potraw kaszubskich jest kaczka po pomorsku, od prawie stu lat przygotowywana według tradycyjnej metody. Dawniej była daniem obowiązkowym na ucztach w gdańskim Dworze Artusa. Nadziewa się ją farszem z kaczych podrobów i mielonej wieprzowiny i przygotowuje w sosach: pieczarkowym, kasztanowym, a nawet pomarańczowym. Jest idealnym daniem obiadowym, ale można ją też jeść na zimno jako przekąskę.

Na deser: kaszubskie ruchanki

Intrygująca nazwa i jeszcze lepszy smak! Dawniej placuszki były przygotowywane z resztek ciasta chlebowego, a dziś robi się je z mąki żytniej lub orkiszowej z dodatkiem świeżych drożdży, mleka, jaj i cukru. Smażone na smalcu i podawane z owocową konfiturą stanowią idealne zakończenie posiłku.

Zobacz także wideo: tradycyjne dania kuchni śląskiej

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości