Truskawkowe inspiracje na koniec sezonu. Sprawdzone przepisy

Obraz
Źródło zdjęć: © East News | JACEK BORON/REPORTER

/ 7Będzie słodko

Obraz
© East News | JACEK BORON/REPORTER

Truskawkowy sezon powoli dobiega końca. Wykorzystajmy jego ostatnie dni do maksimum. Warto więc wykorzystać moment i przygotować z nich smaczne dania, nie tylko deserowe. Oto kilka naszych propozycji.

/ 7Pierogi z truskawkami

Obraz
© iStock.com

To jedna z najbardziej charakterystycznych letnich polskich potraw. Przepis nie jest trudny: najpierw z mąki pszennej, jajka, wody, cukru i odrobiny soli przygotowujemy ciasto. Gdy jest już elastyczne i lśniące, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy, by przez pół godziny odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy je cienko, szklanką wycinamy krążki, nakładamy nadzienie i zlepiamy pierogi. Nadzienie jest bardzo proste: truskawki przecinamy na pół, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na kilka minut. Na każdy krążek ciasta kładziemy porcję owoców. I tyle. Podajemy ze śmietaną.

/ 7Chłodnik z truskawek

Obraz
© 123RF

Zupy owocowe nie kojarzą nam się zbyt dobrze. W przedszkolu czy szkole był to najczęściej wodnisty płyn z kawałeczkami owoców i makaronem. Chłodnik, który sami przygotujemy w domu to zupełnie coś innego. Do garnka wlewamy pół litra mleka, zmieszanego ze szklanką słodkiej śmietanki. Lekko podgrzewamy, dosypujemy kilka łyżek cukru, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dorzucamy truskawki, miksujemy, ale tak, by pozostały kawałki owoców. Doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą cynamonu i posiekanymi listkami świeżej mięty.

/ 7Łosoś z truskawkami

Obraz
© 123RF

Potrawy zawierające truskawki nie muszą być słodkie. Bardzo dobrze te owoce komponują się na przykład z rybami. Filety z łososia myjemy, osuszamy, lekko solimy, posypujemy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy truskawki: myjemy je, kroimy na ćwiartki i również skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy drobno dymkę oraz świeży tymianek i dodajemy do truskawek. Filety z ryby układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypujemy truskawkami z dymką i tymiankiem, skrapiamy oliwa z oliwek i pieczemy około 20 minut. Podajemy z ryżem.

/ 7Sałatka z truskawek i kurczaka

Obraz
© Shutterstock.com

A czy truskawki pasują do mięsa? Jak najbardziej! Mięso drobiowe lubi towarzystwo owoców, więc warto przygotować danie zawierające oba te składniki. Pierś z kurczaka solimy i gotujemy na parze przez 25 minut. Studzimy i kroimy w kostkę. Rzucamy do miski, dodajemy pokrojoną sałatę, posiekany kawałek świeżego imbiru, posiekaną papryczkę chili i pokrojone w ćwiartki truskawki. Mieszamy delikatnie i doprawiamy sosem winegret zrobionym z octu balsamicznego, miodu i oliwy z oliwek. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

/ 7Sałatka owocowa

Obraz
© Shutterstock.com

Sałatka owocowa to znakomita propozycja na gorące dni. Truskawki sprawdzą się tu idealnie, a przygotowanie takiego dania jest bardzo proste. Bierzemy owoce o podobnej konsystencji. Do truskawek pasują kiwi, pomarańcze, grejpfruty, melon, arbuz, winogrona czy dojrzałe gruszki. Owoce kroimy w dość duże kawałki, wrzucamy do miski i polewamy sosem zrobionym ze słodkiej śmietanki, do której dodajemy trochę cukru, sok z cytryny, cynamon, mielony imbir i szczyptę pieprzu. Wszystko delikatnie mieszamy i posypujemy świeżą miętą i bazylią.

/ 7Prosty deser z truskawek

Obraz
© 123RF

Myśląc o truskawkach, nie uciekniemy od deserów. Przepisów na słodkości z tymi owocami jest mnóstwo, ale nasza propozycja jest bardzo prosta i szybka. Truskawki myjemy i dzielimy na dwie części: jedną miksujemy z cukrem, drugą część kroimy na ćwiartki. Przygotowujemy galaretkę truskawkową zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dodajemy do lekko ostudzonej galaretki mus z truskawek i kawałki owoców. Mieszamy dokładnie i wlewamy do pucharków lub miseczek. Słodką śmietankę 36 proc. ubijamy z cukrem pudrem. Na gotowy mus nakładamy bitą śmietanę i posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę