Truskawkowe inspiracje na koniec sezonu. Sprawdzone przepisy
Będzie słodko
Truskawkowy sezon powoli dobiega końca. Wykorzystajmy jego ostatnie dni do maksimum. Warto więc wykorzystać moment i przygotować z nich smaczne dania, nie tylko deserowe. Oto kilka naszych propozycji.
Pierogi z truskawkami
To jedna z najbardziej charakterystycznych letnich polskich potraw. Przepis nie jest trudny: najpierw z mąki pszennej, jajka, wody, cukru i odrobiny soli przygotowujemy ciasto. Gdy jest już elastyczne i lśniące, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy, by przez pół godziny odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy je cienko, szklanką wycinamy krążki, nakładamy nadzienie i zlepiamy pierogi. Nadzienie jest bardzo proste: truskawki przecinamy na pół, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na kilka minut. Na każdy krążek ciasta kładziemy porcję owoców. I tyle. Podajemy ze śmietaną.
Chłodnik z truskawek
Zupy owocowe nie kojarzą nam się zbyt dobrze. W przedszkolu czy szkole był to najczęściej wodnisty płyn z kawałeczkami owoców i makaronem. Chłodnik, który sami przygotujemy w domu to zupełnie coś innego. Do garnka wlewamy pół litra mleka, zmieszanego ze szklanką słodkiej śmietanki. Lekko podgrzewamy, dosypujemy kilka łyżek cukru, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dorzucamy truskawki, miksujemy, ale tak, by pozostały kawałki owoców. Doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą cynamonu i posiekanymi listkami świeżej mięty.
Łosoś z truskawkami
Potrawy zawierające truskawki nie muszą być słodkie. Bardzo dobrze te owoce komponują się na przykład z rybami. Filety z łososia myjemy, osuszamy, lekko solimy, posypujemy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy truskawki: myjemy je, kroimy na ćwiartki i również skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy drobno dymkę oraz świeży tymianek i dodajemy do truskawek. Filety z ryby układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypujemy truskawkami z dymką i tymiankiem, skrapiamy oliwa z oliwek i pieczemy około 20 minut. Podajemy z ryżem.
Sałatka z truskawek i kurczaka
A czy truskawki pasują do mięsa? Jak najbardziej! Mięso drobiowe lubi towarzystwo owoców, więc warto przygotować danie zawierające oba te składniki. Pierś z kurczaka solimy i gotujemy na parze przez 25 minut. Studzimy i kroimy w kostkę. Rzucamy do miski, dodajemy pokrojoną sałatę, posiekany kawałek świeżego imbiru, posiekaną papryczkę chili i pokrojone w ćwiartki truskawki. Mieszamy delikatnie i doprawiamy sosem winegret zrobionym z octu balsamicznego, miodu i oliwy z oliwek. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Sałatka owocowa
Sałatka owocowa to znakomita propozycja na gorące dni. Truskawki sprawdzą się tu idealnie, a przygotowanie takiego dania jest bardzo proste. Bierzemy owoce o podobnej konsystencji. Do truskawek pasują kiwi, pomarańcze, grejpfruty, melon, arbuz, winogrona czy dojrzałe gruszki. Owoce kroimy w dość duże kawałki, wrzucamy do miski i polewamy sosem zrobionym ze słodkiej śmietanki, do której dodajemy trochę cukru, sok z cytryny, cynamon, mielony imbir i szczyptę pieprzu. Wszystko delikatnie mieszamy i posypujemy świeżą miętą i bazylią.
Prosty deser z truskawek
Myśląc o truskawkach, nie uciekniemy od deserów. Przepisów na słodkości z tymi owocami jest mnóstwo, ale nasza propozycja jest bardzo prosta i szybka. Truskawki myjemy i dzielimy na dwie części: jedną miksujemy z cukrem, drugą część kroimy na ćwiartki. Przygotowujemy galaretkę truskawkową zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dodajemy do lekko ostudzonej galaretki mus z truskawek i kawałki owoców. Mieszamy dokładnie i wlewamy do pucharków lub miseczek. Słodką śmietankę 36 proc. ubijamy z cukrem pudrem. Na gotowy mus nakładamy bitą śmietanę i posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady. Smacznego!