Trwa ładowanie...
d4os1vv
d4os1vv

Truskawkowa zupa "Nic"

Przepis

Zupa "Nic" to słodka mleczna zupa przypominająca deser. Podaje się ją z puszystymi kluseczkami z piany z białek. Jest kremowa i pięknie pachnie wanilią. Latem warto przygotować jej truskawkową wersję.

3.3
(3 głosy)
Oceń:
d4os1vv
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Truskawkowa zupa "Nic"
Unsplash
Truskawkowa zupa "Nic"
Składniki
  • 35 dag truskawek
  • 3 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy (1.6 dag)
  • 2-3 goździki
  • sól
Przepis
  • Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek i zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  • Z białek ubić sztywną pianę. Mleko zagotować z cukrem waniliowym, goździkami i solą.
  • Na wrzące mleko wkładać łyżeczką porcje piany, obgotować i wyjąć łyżką cedzakową.
  • Masę żółtkową połączyć z truskawkami i, mieszając, wlewać stopniowo mleko.
  • Zupę schłodzić w lodówce, rozlać do miseczek i podawać z kluseczkami z piany.

Przepis dodał użytkownik Tysia

Truskawkowa zupa "Nic"
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4os1vv

Podziel się opinią

Share
d4os1vv
d4os1vv

d4os1vv
d4os1vv
d4os1vv