Truskawkowa zupa "Nic"
Zupa "Nic" to słodka mleczna zupa przypominająca deser. Podaje się ją z puszystymi kluseczkami z piany z białek. Jest kremowa i pięknie pachnie wanilią. Latem warto przygotować jej truskawkową wersję.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek i zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Z białek ubić sztywną pianę. Mleko zagotować z cukrem waniliowym, goździkami i solą.
- Na wrzące mleko wkładać łyżeczką porcje piany, obgotować i wyjąć łyżką cedzakową.
- Masę żółtkową połączyć z truskawkami i, mieszając, wlewać stopniowo mleko.
- Zupę schłodzić w lodówce, rozlać do miseczek i podawać z kluseczkami z piany.
Przepis dodał użytkownik Tysia
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze