Trochę inne śniadanie
Czasami, gdy mamy wolny dzień, mamy ochotę po wstaniu rano zjeść coś innego, odmiennego od codziennych kanapek lub płatków kukurydzianych. Co wtedy?
Czasami, gdy mamy wolny dzień, mamy ochotę po wstaniu rano zjeść coś innego, odmiennego od codziennych kanapek lub płatków kukurydzianych. Co wtedy?
Ciekawą propozycją są kluski z serem. Brzmi pospolicie, ale... pozory mogą mylić. Przekonajcie się sami. Do ich przyrządzenia potrzeba 2 jajek, pół szklanki mleka, pół szklanki wody, około szklanki mąki, szczypty soli i pół kilograma półtłustego twarogu.
Wszystkie składniki należy zmieszać tak, aby powstała masa gęstsza od ciasta naleśnikowego. Łyżką wrzucamy powstałą masę do wcześniej przygotowanego dużego garnka z gotującą się wodą. Nasze kluski będą przybierały przeróżne kształty i będą miały różną wielkość. Gdy już wszystkie znajdą się w garnku, gotujemy je przez około 7 minut na lekkim ogniu. W tym czasie możemy zająć się czymś równie ważnym, a mianowicie polewą. Do dwóch śmietanek 30-proc. dodajemy cynamon, cukier puder oraz cukier waniliowy i mieszamy. Po odcedzeniu klusek rozkładamy je na talerzach i polewamy naszym cynamonowym sosem. Talerz można też przyozdobić, posypując go delikatnie zmielonym cynamonem lub kładąc laskę cynamonu. Smakuje niebiańsko!
Placki z owocami
Na słodziutkie śniadanko polecić też można placki z jabłkiem. Sukces smaku tkwi w dobrze ubitym białku - musi mieć konsystencję sztywnej piany. Oddzielamy je od żółtek z trzech jajek. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru. Dodajemy jedną szklankę zsiadłego mleka, a później sól i 20 dag mąki. Mieszamy masę żółtkową z pianką i zostawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy 4 duże jabłka i wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy na niezbyt grube krążki. Na patelni rozgrzewamy olej. Powinno być go dosyć dużo, tak by smażące się placki unosiły się na nim swobodnie. Do ciasta wkładamy krążki jabłka. Najlepiej taką ilość, jaka mieści się jednorazowo na patelni. Otaczamy je ciastem i kładziemy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy na rumiano po obu stronach. Po zdjęciu z patelni kładziemy na chwilę na papierowy ręcznik lub serwetki, aby ściągnąć nadmiar tłuszczu. Każdą partię placuszków posypujemy cukrem pudrem. Do takich pyszności zaparzamy pyszną herbatkę i można poczuć się jak w niebie.
Jabłka w curry
Dla tych którzy lubią troszkę poeksperymentować zaproponować można przyrządzenie jabłek z curry. Obrane 4 jabłka należy pokroić na cząstki i wyciąć gniazda nasienne. Roztopioną w rondlu łyżeczkę margaryny dodać do jabłek i posypać 1 łyżką curry, a następnie, mieszając, podgrzewać przez chwilę. Owoce ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać tłuszczem z rondla i resztą margaryny, łyżką curry i garścią orzeszków ziemnych. Wszystko należy piec około 15 minut w temperaturze 185 stopni Celsjusza. Wtedy jabłka zarumienią się. Tak przygotowane jabłuszka można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryżu.
Gwarantujemy, że takie śniadanie będzie idealnym zwiastunem wolnego dnia, a chwila poświęcona na jego przygotowanie zaprocentuje dobrym humorem. Zachęcamy. Zawsze warto spróbować niewielkiej odmiany.
qk