Trawa cytrynowa – właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni

Nie sposób wyobrazić sobie kuchni wschodniej bez dodatku trawy cytrynowej. Jest niezwykle aromatyczna, dodaje energii i rozgrzewa. Ma rozmaite zastosowania, można ją suszyć i mrozić. Bez trudu dostaniemy paczkowaną trawę cytrynową w sklepach, a ostatnio coraz łatwiej dostępna jest także świeża. Na całym świecie jest ceniona nie tylko ze względu na właściwości smakowe, ale także lecznicze. Zobacz, jak wprowadzić ten orzeźwiający produkt do swojej kuchni.

Trawa cytrynowa może być wykorzystywana zarówno do dań kuchni tajskiej, jak i jako podstawa do przygotowania leczniczego naparu
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Andżelika Kolebuk

Trawa cytrynowa – charakterystyka

Przyjęło się nazywać ją trawą cytrynową, ale specjalistyczna nazwa rośliny, to palczatka cytrynowa. Naturalnym środowiskiem dla trawy cytrynowej jest południowa Azja, jednak z powodzeniem można ją hodować także w Europie: w szklarniach albo w warunkach domowych (nawet na parapecie).

Trawa cytrynowa coraz częściej jest wykorzystywana w polskiej kuchni, m.in. ze względu na jej niezwykłą wydajność. Aromatu dodają zarówno łodygi, jak i liście trawy cytrynowej. Przy tym trawa cytrynowa nie tylko nadaje potrawom niezwykły smak i aromat, ale także służy zdrowiu.

Trawa cytrynowa – właściwości prozdrowotne

Chińczycy zalecają stosowanie trawy cytrynowej jako środka łagodzącego bóle głowy. W Indiach natomiast jest uważana za lek na niestrawność i brak apetytu. Warto stosować płukanki z palczatki cytrynowej na zapalanie gardła, jamy ustnej, krtani oskrzeli czy zatok. Roślina ta pomaga bowiem obniżyć gorączkę, a także hamuje rozwój grzybów (zwłaszcza drożdżaków).

W Ameryce Południowej trawę cytrynową dodaje się do yerba mate, dzięki czemu napój zyskuje przyjemny smak. Ponadto wpływa na poprawę koncentracji, rozjaśnia umysł i działa antydepresyjnie. Również zewnętrzne stosowanie trawy cytrynowej ma na nas zbawienny wpływ: odświeża i niweluje nieprzyjemny zapach skóry wywołany potem, a także zmniejsza wydzielanie łoju. Dlatego trawa cytrynowa jest częstym składnikiem szamponów do włosów.

Trawa cytrynowa – zastosowanie w kuchni

Trawa cytrynowa stosowana w kuchni może być źródłem dobrych węglowodanów i białka. Nadaje potrawom świeżego, cytrusowego posmaku. Choć jest przyprawą rodem z kuchni azjatyckiej, może być z powodzeniem wykorzystywana do deserów, kompotu i wielu napojów, także alkoholowych.

W kuchni możemy wykorzystywać dolną część łodygi trawy cytrynowej – tę biała i miękką. Warto jednak pamiętać, że także liście rośliny świetnie nadają się do aromatyzowania potraw i napojów.

Jeśli uda nam się kupić świeżą palczatkę oczywiście najlepiej wykorzystać ją od razu. Nie musimy jednak tego robić, ponieważ trawa cytrynowa świetnie znosi mrożenie i suszenie. Nie trzeba się obawiać, że straci swoje aromatyzujące właściwości.

Jej zapach jest połączeniem cytrusów: limonki i cytryny z nutą imbiru. W smaku trawa cytrynowa nie jest jednak kwaśna, dlatego używamy jej głównie dla aromatu.

Trawa cytrynowa jest składnikiem typowym dla kuchni tajskiej i indyjskiej. Nie sposób spotkać tam dania przygotowanego bez jej użycia. Dodaje się ją np. do curry i wielu zup.

Trawa cytrynowa świetnie łączy się z mleczkiem kokosowym, ale jest także podstawowym składnikiem herbat i napojów. W takiej roli świetnie sprawdzi się również jako dodatek do polskich kompotów czy zimowych, rozgrzewających herbatek.

Warto sięgać po trawę cytrynową także latem, kiedy przygotowujemy owocowe smoothie i lemoniadę. Pamiętajmy o niej również, kiedy robimy drinki na bazie cytrusów.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥