Trawa cytrynowa – właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni

Nie sposób wyobrazić sobie kuchni wschodniej bez dodatku trawy cytrynowej. Jest niezwykle aromatyczna, dodaje energii i rozgrzewa. Ma rozmaite zastosowania, można ją suszyć i mrozić. Bez trudu dostaniemy paczkowaną trawę cytrynową w sklepach, a ostatnio coraz łatwiej dostępna jest także świeża. Na całym świecie jest ceniona nie tylko ze względu na właściwości smakowe, ale także lecznicze. Zobacz, jak wprowadzić ten orzeźwiający produkt do swojej kuchni.

Trawa cytrynowa może być wykorzystywana zarówno do dań kuchni tajskiej, jak i jako podstawa do przygotowania leczniczego naparu
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Andżelika Kolebuk

Trawa cytrynowa – charakterystyka

Przyjęło się nazywać ją trawą cytrynową, ale specjalistyczna nazwa rośliny, to palczatka cytrynowa. Naturalnym środowiskiem dla trawy cytrynowej jest południowa Azja, jednak z powodzeniem można ją hodować także w Europie: w szklarniach albo w warunkach domowych (nawet na parapecie).

Trawa cytrynowa coraz częściej jest wykorzystywana w polskiej kuchni, m.in. ze względu na jej niezwykłą wydajność. Aromatu dodają zarówno łodygi, jak i liście trawy cytrynowej. Przy tym trawa cytrynowa nie tylko nadaje potrawom niezwykły smak i aromat, ale także służy zdrowiu.

Trawa cytrynowa – właściwości prozdrowotne

Chińczycy zalecają stosowanie trawy cytrynowej jako środka łagodzącego bóle głowy. W Indiach natomiast jest uważana za lek na niestrawność i brak apetytu. Warto stosować płukanki z palczatki cytrynowej na zapalanie gardła, jamy ustnej, krtani oskrzeli czy zatok. Roślina ta pomaga bowiem obniżyć gorączkę, a także hamuje rozwój grzybów (zwłaszcza drożdżaków).

W Ameryce Południowej trawę cytrynową dodaje się do yerba mate, dzięki czemu napój zyskuje przyjemny smak. Ponadto wpływa na poprawę koncentracji, rozjaśnia umysł i działa antydepresyjnie. Również zewnętrzne stosowanie trawy cytrynowej ma na nas zbawienny wpływ: odświeża i niweluje nieprzyjemny zapach skóry wywołany potem, a także zmniejsza wydzielanie łoju. Dlatego trawa cytrynowa jest częstym składnikiem szamponów do włosów.

Trawa cytrynowa – zastosowanie w kuchni

Trawa cytrynowa stosowana w kuchni może być źródłem dobrych węglowodanów i białka. Nadaje potrawom świeżego, cytrusowego posmaku. Choć jest przyprawą rodem z kuchni azjatyckiej, może być z powodzeniem wykorzystywana do deserów, kompotu i wielu napojów, także alkoholowych.

W kuchni możemy wykorzystywać dolną część łodygi trawy cytrynowej – tę biała i miękką. Warto jednak pamiętać, że także liście rośliny świetnie nadają się do aromatyzowania potraw i napojów.

Jeśli uda nam się kupić świeżą palczatkę oczywiście najlepiej wykorzystać ją od razu. Nie musimy jednak tego robić, ponieważ trawa cytrynowa świetnie znosi mrożenie i suszenie. Nie trzeba się obawiać, że straci swoje aromatyzujące właściwości.

Jej zapach jest połączeniem cytrusów: limonki i cytryny z nutą imbiru. W smaku trawa cytrynowa nie jest jednak kwaśna, dlatego używamy jej głównie dla aromatu.

Trawa cytrynowa jest składnikiem typowym dla kuchni tajskiej i indyjskiej. Nie sposób spotkać tam dania przygotowanego bez jej użycia. Dodaje się ją np. do curry i wielu zup.

Trawa cytrynowa świetnie łączy się z mleczkiem kokosowym, ale jest także podstawowym składnikiem herbat i napojów. W takiej roli świetnie sprawdzi się również jako dodatek do polskich kompotów czy zimowych, rozgrzewających herbatek.

Warto sięgać po trawę cytrynową także latem, kiedy przygotowujemy owocowe smoothie i lemoniadę. Pamiętajmy o niej również, kiedy robimy drinki na bazie cytrusów.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu