WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Trawa cytrynowa – właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni

Nie sposób wyobrazić sobie kuchni wschodniej bez dodatku trawy cytrynowej. Jest niezwykle aromatyczna, dodaje energii i rozgrzewa. Ma rozmaite zastosowania, można ją suszyć i mrozić. Bez trudu dostaniemy paczkowaną trawę cytrynową w sklepach, a ostatnio coraz łatwiej dostępna jest także świeża. Na całym świecie jest ceniona nie tylko ze względu na właściwości smakowe, ale także lecznicze. Zobacz, jak wprowadzić ten orzeźwiający produkt do swojej kuchni.

Trawa cytrynowa może być wykorzystywana zarówno do dań kuchni tajskiej, jak i jako podstawa do przygotowania leczniczego naparu
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Andżelika Kolebuk
SKOMENTUJ

Trawa cytrynowa – charakterystyka

Przyjęło się nazywać ją trawą cytrynową, ale specjalistyczna nazwa rośliny, to palczatka cytrynowa. Naturalnym środowiskiem dla trawy cytrynowej jest południowa Azja, jednak z powodzeniem można ją hodować także w Europie: w szklarniach albo w warunkach domowych (nawet na parapecie).

Trawa cytrynowa coraz częściej jest wykorzystywana w polskiej kuchni, m.in. ze względu na jej niezwykłą wydajność. Aromatu dodają zarówno łodygi, jak i liście trawy cytrynowej. Przy tym trawa cytrynowa nie tylko nadaje potrawom niezwykły smak i aromat, ale także służy zdrowiu.

Trawa cytrynowa – właściwości prozdrowotne

Chińczycy zalecają stosowanie trawy cytrynowej jako środka łagodzącego bóle głowy. W Indiach natomiast jest uważana za lek na niestrawność i brak apetytu. Warto stosować płukanki z palczatki cytrynowej na zapalanie gardła, jamy ustnej, krtani oskrzeli czy zatok. Roślina ta pomaga bowiem obniżyć gorączkę, a także hamuje rozwój grzybów (zwłaszcza drożdżaków).

W Ameryce Południowej trawę cytrynową dodaje się do yerba mate, dzięki czemu napój zyskuje przyjemny smak. Ponadto wpływa na poprawę koncentracji, rozjaśnia umysł i działa antydepresyjnie. Również zewnętrzne stosowanie trawy cytrynowej ma na nas zbawienny wpływ: odświeża i niweluje nieprzyjemny zapach skóry wywołany potem, a także zmniejsza wydzielanie łoju. Dlatego trawa cytrynowa jest częstym składnikiem szamponów do włosów.

Trawa cytrynowa – zastosowanie w kuchni

Trawa cytrynowa stosowana w kuchni może być źródłem dobrych węglowodanów i białka. Nadaje potrawom świeżego, cytrusowego posmaku. Choć jest przyprawą rodem z kuchni azjatyckiej, może być z powodzeniem wykorzystywana do deserów, kompotu i wielu napojów, także alkoholowych.

W kuchni możemy wykorzystywać dolną część łodygi trawy cytrynowej – tę biała i miękką. Warto jednak pamiętać, że także liście rośliny świetnie nadają się do aromatyzowania potraw i napojów.

Jeśli uda nam się kupić świeżą palczatkę oczywiście najlepiej wykorzystać ją od razu. Nie musimy jednak tego robić, ponieważ trawa cytrynowa świetnie znosi mrożenie i suszenie. Nie trzeba się obawiać, że straci swoje aromatyzujące właściwości.

Jej zapach jest połączeniem cytrusów: limonki i cytryny z nutą imbiru. W smaku trawa cytrynowa nie jest jednak kwaśna, dlatego używamy jej głównie dla aromatu.

Trawa cytrynowa jest składnikiem typowym dla kuchni tajskiej i indyjskiej. Nie sposób spotkać tam dania przygotowanego bez jej użycia. Dodaje się ją np. do curry i wielu zup.

Trawa cytrynowa świetnie łączy się z mleczkiem kokosowym, ale jest także podstawowym składnikiem herbat i napojów. W takiej roli świetnie sprawdzi się również jako dodatek do polskich kompotów czy zimowych, rozgrzewających herbatek.

Warto sięgać po trawę cytrynową także latem, kiedy przygotowujemy owocowe smoothie i lemoniadę. Pamiętajmy o niej również, kiedy robimy drinki na bazie cytrusów.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne