Trwa ładowanie...

Trawa cytrynowa – właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni

Nie sposób wyobrazić sobie kuchni wschodniej bez dodatku trawy cytrynowej. Jest niezwykle aromatyczna, dodaje energii i rozgrzewa. Ma rozmaite zastosowania, można ją suszyć i mrozić. Bez trudu dostaniemy paczkowaną trawę cytrynową w sklepach, a ostatnio coraz łatwiej dostępna jest także świeża. Na całym świecie jest ceniona nie tylko ze względu na właściwości smakowe, ale także lecznicze. Zobacz, jak wprowadzić ten orzeźwiający produkt do swojej kuchni.

Trawa cytrynowa – właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchniŹródło: 123RF.COM
d1ieag6
d1ieag6

Trawa cytrynowa – charakterystyka

Przyjęło się nazywać ją trawą cytrynową, ale specjalistyczna nazwa rośliny, to palczatka cytrynowa. Naturalnym środowiskiem dla trawy cytrynowej jest południowa Azja, jednak z powodzeniem można ją hodować także w Europie: w szklarniach albo w warunkach domowych (nawet na parapecie).

Trawa cytrynowa coraz częściej jest wykorzystywana w polskiej kuchni, m.in. ze względu na jej niezwykłą wydajność. Aromatu dodają zarówno łodygi, jak i liście trawy cytrynowej. Przy tym trawa cytrynowa nie tylko nadaje potrawom niezwykły smak i aromat, ale także służy zdrowiu.

Trawa cytrynowa – właściwości prozdrowotne

Chińczycy zalecają stosowanie trawy cytrynowej jako środka łagodzącego bóle głowy. W Indiach natomiast jest uważana za lek na niestrawność i brak apetytu. Warto stosować płukanki z palczatki cytrynowej na zapalanie gardła, jamy ustnej, krtani oskrzeli czy zatok. Roślina ta pomaga bowiem obniżyć gorączkę, a także hamuje rozwój grzybów (zwłaszcza drożdżaków).

W Ameryce Południowej trawę cytrynową dodaje się do yerba mate, dzięki czemu napój zyskuje przyjemny smak. Ponadto wpływa na poprawę koncentracji, rozjaśnia umysł i działa antydepresyjnie. Również zewnętrzne stosowanie trawy cytrynowej ma na nas zbawienny wpływ: odświeża i niweluje nieprzyjemny zapach skóry wywołany potem, a także zmniejsza wydzielanie łoju. Dlatego trawa cytrynowa jest częstym składnikiem szamponów do włosów.

d1ieag6

Trawa cytrynowa – zastosowanie w kuchni

Trawa cytrynowa stosowana w kuchni może być źródłem dobrych węglowodanów i białka. Nadaje potrawom świeżego, cytrusowego posmaku. Choć jest przyprawą rodem z kuchni azjatyckiej, może być z powodzeniem wykorzystywana do deserów, kompotu i wielu napojów, także alkoholowych.

W kuchni możemy wykorzystywać dolną część łodygi trawy cytrynowej – tę biała i miękką. Warto jednak pamiętać, że także liście rośliny świetnie nadają się do aromatyzowania potraw i napojów.

Jeśli uda nam się kupić świeżą palczatkę oczywiście najlepiej wykorzystać ją od razu. Nie musimy jednak tego robić, ponieważ trawa cytrynowa świetnie znosi mrożenie i suszenie. Nie trzeba się obawiać, że straci swoje aromatyzujące właściwości.

Jej zapach jest połączeniem cytrusów: limonki i cytryny z nutą imbiru. W smaku trawa cytrynowa nie jest jednak kwaśna, dlatego używamy jej głównie dla aromatu.

d1ieag6

Trawa cytrynowa jest składnikiem typowym dla kuchni tajskiej i indyjskiej. Nie sposób spotkać tam dania przygotowanego bez jej użycia. Dodaje się ją np. do curry i wielu zup.

Trawa cytrynowa świetnie łączy się z mleczkiem kokosowym, ale jest także podstawowym składnikiem herbat i napojów. W takiej roli świetnie sprawdzi się również jako dodatek do polskich kompotów czy zimowych, rozgrzewających herbatek.

Warto sięgać po trawę cytrynową także latem, kiedy przygotowujemy owocowe smoothie i lemoniadę. Pamiętajmy o niej również, kiedy robimy drinki na bazie cytrusów.

d1ieag6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ieag6
Więcej tematów