Zrób to sam
Polski fast food - kromka świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem. Oczywiście taki smalec można kupić niemal w każdym sklepie, jednak nic nie zastąpi smaku domowego smalcu ze smażoną cebulką, jabłkiem i majerankiem. Zrobienie go jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, wystarczy kupić kawałek słoniny, która jest łatwo dostępna i bardzo tania.
Zobacz wideo: Dziwne polskie potrawy
O smalcu słów kilka
Smalec jest bardzo kaloryczny i zawiera sporo cholesterolu, jednak jedzony od czasu do czasu z umiarem z pewnością nikomu nie zaszkodzi. Domowy jest dużo smaczniejszy niż ten ze sklepu. Poza tym, jeśli przygotujemy go samodzielnie, to wiemy, co jest w środku, możemy również dobrać dodatki według własnych upodobań. Klasyczny smalec przygotowujemy z cebulką, majerankiem i jabłkiem. Możemy go również wzbogacić mielonym mięsem lub aromatycznymi skwarkami. Dodajemy je na kilka minut przed końcem smażenia.
Jakie wybrać dodatki?
Ze smalcem doskonale komponują się również zioła i przyprawy takie jak wspomniany już wcześniej majeranek, ale także tymianek, cząber, oregano, czosnek, sól, pieprz, mielona papryka, curry. Wrzucamy je do gorącego jeszcze smalcu, tuż po wyłączeniu ognia. Dzięki temu wydobędziemy z nich pełnię aromatu, ale ich nie przypalimy. Inne pomysły na dodatki to suszone śliwki, starte jabłka czy skórka pomarańczowa.
W czym przechowywać?
Taki smalec przechowujemy i podajemy w kamionkowych lub szklanych naczyniach. Jest doskonały do smarowania pieczywa – pszennego i razowego. Najlepiej smakuje oczywiście w towarzystwie kiszonego ogórka.
Przepis na domowy smalec
Składniki: 300 g słoniny, 300 g surowego boczku, ząbek czosnku, cebula, pół obranego jabłka, majeranek, sól, pieprz.
Przygotowanie: słoninę zmiel w maszynce lub drobno pokrój. Smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się wytopi. Po 10-15 minutach dodaj pokrojony w kostkę boczek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj starte jabłko, smaż jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem.