Tradycyjny smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Zrób to sam

Obraz
© 123RF.COM

Polski fast food - kromka świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem. Oczywiście taki smalec można kupić niemal w każdym sklepie, jednak nic nie zastąpi smaku domowego smalcu ze smażoną cebulką, jabłkiem i majerankiem. Zrobienie go jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, wystarczy kupić kawałek słoniny, która jest łatwo dostępna i bardzo tania.

Zobacz wideo: Dziwne polskie potrawy

/ 5O smalcu słów kilka

Obraz
© 123RF.COM

Smalec jest bardzo kaloryczny i zawiera sporo cholesterolu, jednak jedzony od czasu do czasu z umiarem z pewnością nikomu nie zaszkodzi. Domowy jest dużo smaczniejszy niż ten ze sklepu. Poza tym, jeśli przygotujemy go samodzielnie, to wiemy, co jest w środku, możemy również dobrać dodatki według własnych upodobań. Klasyczny smalec przygotowujemy z cebulką, majerankiem i jabłkiem. Możemy go również wzbogacić mielonym mięsem lub aromatycznymi skwarkami. Dodajemy je na kilka minut przed końcem smażenia.

/ 5Jakie wybrać dodatki?

Obraz
© 123RF.COM

Ze smalcem doskonale komponują się również zioła i przyprawy takie jak wspomniany już wcześniej majeranek, ale także tymianek, cząber, oregano, czosnek, sól, pieprz, mielona papryka, curry. Wrzucamy je do gorącego jeszcze smalcu, tuż po wyłączeniu ognia. Dzięki temu wydobędziemy z nich pełnię aromatu, ale ich nie przypalimy. Inne pomysły na dodatki to suszone śliwki, starte jabłka czy skórka pomarańczowa.

/ 5W czym przechowywać?

Obraz
© 123RF.COM

Taki smalec przechowujemy i podajemy w kamionkowych lub szklanych naczyniach. Jest doskonały do smarowania pieczywa – pszennego i razowego. Najlepiej smakuje oczywiście w towarzystwie kiszonego ogórka.

/ 5Przepis na domowy smalec

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 300 g słoniny, 300 g surowego boczku, ząbek czosnku, cebula, pół obranego jabłka, majeranek, sól, pieprz.
Przygotowanie: słoninę zmiel w maszynce lub drobno pokrój. Smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się wytopi. Po 10-15 minutach dodaj pokrojony w kostkę boczek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj starte jabłko, smaż jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji