Tradycyjne świąteczne makowczyki. Z tym przepisem wyjdą idealne

Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez makowca. Zamiast kupować sklepowe gotowce, w których maku jest jak na lekarstwo, a ciasto jest suche, przygotujcie makowce sami. To nic trudnego. Mamy dla was sprawdzony przepis Joanny Matyjek.

Tradycyjne świąteczne makowczyki. Z tym przepisem wyjdą idealneTradycyjne świąteczne makowczyki. Z tym przepisem wyjdą idealne
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g mąki
  • 125 ml mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła

Masa makowa:

  • 280 g maku lub puszka (500 g) dobrej, gotowej masy makowej
  • olejek migdałowy lub esencja waniliowa – do smaku
  • 2 całe jajka
  • miód – do smaku
  • migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Lukier:

  • 100 g cukru pudru + sok z cytryny

Przepis

  • Mak zalewam wodą i zostawiam na noc. Następnie odsączam, mielę w maszynce 4 razy. Mieszam z pozostałymi składnikami, odstawiam.
  • Mleko delikatnie podgrzewam, dodaję drożdże i trochę cukru, mieszam, odstawiam do wyrośnięcia.
  • Żółtka ucieram na parze wraz z pozostałym cukrem.
  • Masło rozpuszczam w osobnym garnuszku.
  • Mąkę przesiewam do miski. Do mąki dodaję zaczyn drożdżowy, utarte żółtka, wyrabiam całość mikserem. Na koniec dolewam rozpuszczone masło.
  • Ciasto dzielę na 3 części. Podsypując mąką, rozwałkowuję ciasto na pergaminie. Musi być dość cienkie. Na rozwałkowane ciasto nakładam masę makową. Posiłkując się pergaminem (lub papierem do pieczenia), zwijam ciasto w rulonik (nie zwijam pergaminu o środka).
  • Tak zwinięte ciasto owijam pergaminem (lub papierem do pieczenia) i piekę ok. 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu ozdabiam ciasto lukrem i cukrem pudrem.
  • Mieszam cukier puder z sokiem z cytryny do połączenia się składników. Lukier powinien być gładki, jednolity.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach