Tradycyjne świąteczne makowczyki. Z tym przepisem wyjdą idealne

Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez makowca. Zamiast kupować sklepowe gotowce, w których maku jest jak na lekarstwo, a ciasto jest suche, przygotujcie makowce sami. To nic trudnego. Mamy dla was sprawdzony przepis Joanny Matyjek.

Tradycyjne świąteczne makowczyki. Z tym przepisem wyjdą idealneTradycyjne świąteczne makowczyki. Z tym przepisem wyjdą idealne
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g mąki
  • 125 ml mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła

Masa makowa:

  • 280 g maku lub puszka (500 g) dobrej, gotowej masy makowej
  • olejek migdałowy lub esencja waniliowa – do smaku
  • 2 całe jajka
  • miód – do smaku
  • migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Lukier:

  • 100 g cukru pudru + sok z cytryny

Przepis

  • Mak zalewam wodą i zostawiam na noc. Następnie odsączam, mielę w maszynce 4 razy. Mieszam z pozostałymi składnikami, odstawiam.
  • Mleko delikatnie podgrzewam, dodaję drożdże i trochę cukru, mieszam, odstawiam do wyrośnięcia.
  • Żółtka ucieram na parze wraz z pozostałym cukrem.
  • Masło rozpuszczam w osobnym garnuszku.
  • Mąkę przesiewam do miski. Do mąki dodaję zaczyn drożdżowy, utarte żółtka, wyrabiam całość mikserem. Na koniec dolewam rozpuszczone masło.
  • Ciasto dzielę na 3 części. Podsypując mąką, rozwałkowuję ciasto na pergaminie. Musi być dość cienkie. Na rozwałkowane ciasto nakładam masę makową. Posiłkując się pergaminem (lub papierem do pieczenia), zwijam ciasto w rulonik (nie zwijam pergaminu o środka).
  • Tak zwinięte ciasto owijam pergaminem (lub papierem do pieczenia) i piekę ok. 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu ozdabiam ciasto lukrem i cukrem pudrem.
  • Mieszam cukier puder z sokiem z cytryny do połączenia się składników. Lukier powinien być gładki, jednolity.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja