Tradycyjne świąteczne makowczyki. Z tym przepisem wyjdą idealne
Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez makowca. Zamiast kupować sklepowe gotowce, w których maku jest jak na lekarstwo, a ciasto jest suche, przygotujcie makowce sami. To nic trudnego. Mamy dla was sprawdzony przepis Joanny Matyjek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 300 g mąki
- 125 ml mleka
- 20 g drożdży świeżych
- 3 żółtka
- 80 g cukru
- 100 g masła
Masa makowa:
- 280 g maku lub puszka (500 g) dobrej, gotowej masy makowej
- olejek migdałowy lub esencja waniliowa – do smaku
- 2 całe jajka
- miód – do smaku
- migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
Lukier:
- 100 g cukru pudru + sok z cytryny
- Mak zalewam wodą i zostawiam na noc. Następnie odsączam, mielę w maszynce 4 razy. Mieszam z pozostałymi składnikami, odstawiam.
- Mleko delikatnie podgrzewam, dodaję drożdże i trochę cukru, mieszam, odstawiam do wyrośnięcia.
- Żółtka ucieram na parze wraz z pozostałym cukrem.
- Masło rozpuszczam w osobnym garnuszku.
- Mąkę przesiewam do miski. Do mąki dodaję zaczyn drożdżowy, utarte żółtka, wyrabiam całość mikserem. Na koniec dolewam rozpuszczone masło.
- Ciasto dzielę na 3 części. Podsypując mąką, rozwałkowuję ciasto na pergaminie. Musi być dość cienkie. Na rozwałkowane ciasto nakładam masę makową. Posiłkując się pergaminem (lub papierem do pieczenia), zwijam ciasto w rulonik (nie zwijam pergaminu o środka).
- Tak zwinięte ciasto owijam pergaminem (lub papierem do pieczenia) i piekę ok. 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu ozdabiam ciasto lukrem i cukrem pudrem.
- Mieszam cukier puder z sokiem z cytryny do połączenia się składników. Lukier powinien być gładki, jednolity.
Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Sama słodycz. Ciasta, torty i desery"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze