Tradycyjne polskie produkty pod specjalną ochroną
Specjały z polskim rodowodem
W Polsce jest 37 takich cenionych tradycyjnych specjalności, które otrzymały unijny certyfikat. Kilka znamy wszyscy: oscypek, truskawka kaszubska, miód pitny. Wiele jednak rozpoznają nieliczni. Oto dziesięć najmniej znanych.
Francuzi mają swojego szampana i wiele serów, Włosi mozarellę, Grecy oliwki, a Hiszpanie wędzoną paprykę. Każdy naród w Europie dumny jest ze swoich produktów, wytwarzanych lokalnie od wieków i charakterystycznych dla konkretnego regionu. Takie produkty trafiają na specjalną unijną listę, by chronić je przed podróbkami. W Polsce jest 37 takich cenionych tradycyjnych specjalności, które otrzymały unijny certyfikat. Kilka znamy wszyscy: oscypek, truskawka kaszubska, miód pitny. Wiele jednak rozpoznają nieliczni. Oto dziesięć najmniej znanych.