WAŻNE
TERAZ

Afera CPK: minister zawiadamia prokuraturę

Tradycyjne dania świąteczne na świecie

Polskie dania wigilijne znamy wszyscy. Wyjeżdżając jednak za granicę i uczestnicząc w świątecznych przyjęciach często wpadamy w zdziwienie, bo podawane potrawy zdecydowanie różnią się od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Każdy naród ma bowiem swoją własną, kulinarną tradycję. Poznajmy najciekawsze świąteczne dania z kilku krajów świata.

Tradycyjne dania świąteczne na świecie
Źródło zdjęć: © 123RF

Oczywiste jest, że w Norwegii na świątecznych stołach królują morskie ryby, do których dostęp mieszkańcy tego pięknego kraju mają nieograniczony. Świąteczny obiad zaczyna się od bardzo charakterystycznej zupy, gotowanej z mleka na wywarze z wędliny, a doprawia się ją cynamonem. Rommegrot, bo tak się nazywa, ma bardzo ciekawy, niecodzienny smak.

Najważniejszym daniem podczas norweskiej wigilii jest lutefisk, czyli moczony w wodzie i następnie gotowany lub grillowany suszony dorsz. Duże filety tej ryby podawane są z przeróżnego rodzaju sosami na bazie musztardy, z ziemniakami i groszkiem. Na świątecznych stołach nie brakuje również potraw z mięsa. Ribbe to żeberka gotowane w kapuście, podawane z ziemniaczanym puree, ale równie popularne są kiełbaski jagnięce czy pieczeń jagnięca.

Portugalia to także morski kraj, więc i tam na stole nie może zabraknąć potraw z ryb. Co więcej, również w tym południowym państwie najważniejszym składnikiem głównego dania jest suszony dorsz. Przygotowuje się z niego bacalhau de consoada. To potrawka z namoczonego dorsza gotowanego z ziemniakami, rzepą, kapustą i marchewką. Potrawkę je się z pieczywem, ale z kolei dania mięsne podaje się koniecznie z puree z ziemniaków. A jakie to dania? Przede wszystkim nadziewany drób: kurczaki, kaczki lub indyki. Nadzienie najczęściej składa się z ryżu i bakalii, ale również zdarza się, że kurczaka faszeruje się… kaszanką. Popularnym daniem świątecznym, które może nas zaskoczyć, są gotowane, a następnie smażone w głębokim tłuszczu, świńskie uszy.

Zobacz też: Jaką zupę podać zamiast barszczu?

Francuski stół świąteczny ugina się pod przeróżnymi daniami. Wbrew stereotypowym opiniom, nie jedzą oni ślimaków codziennie – to raczej danie właśnie od święta. Pieczone z czosnkiem, natką pietruszki i masłem winniczki to pyszna przekąska podczas obiadu. Nie może zabraknąć też potraw z owoców morza. Ostrygi, grillowane langusty lub krewetki to tylko część z wielkiego wyboru tych smakołyków. Francuzi w okresie świątecznym jadają też mięsa. Indyki i perliczki faszeruje się najczęściej jadalnymi kasztanami i piecze. W wersji bardziej luksusowej farsz składa się z przetłuszczonej wątroby, czyli foie gras i trufli.

W Wielkiej Brytanii nie obchodzi się Wigilii, a najważniejszy jest pierwszy dzień Bożego Narodzenia. Głównym daniem jest nadziewany kaszą, ryżem, bakaliami i podrobami indyk oraz, oczywiście, pudding, robiony z chleba, jajek, rodzynek i suszonych owoców. Nie może zabraknąć napojów owocowych na bazie alkoholu. Poncz przygotować można z soku jabłkowego, choć teraz bardziej popularny jest sok pomarańczowy.

Jedynym obowiązkowym daniem świątecznym w Czechach jest na Boże Narodzenie karp smażony w panierce, podawany z sałatką ziemniaczaną, przygotowywaną z gotowanych ziemniaków, groszku, marchewki, pietruszki, selera, jajek, ogórków kiszonych lub konserwowych oraz majonezu lub śmietany. Przygotowuje się również karpia "na czarno" w sosie z dodatkiem piernika, suszonych śliwek, migdałów i rodzynek. Jako pierwsze danie podaje się zupę rybną, gotowaną z resztek karpia.

Jak widać, co kraj, to obyczaj. Może jednak od czasu do czasu warto skorzystać z tradycji cudzoziemców i urozmaicić ich potrawami nasze święta?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć