WAŻNE
TERAZ

Jest zaskoczenie. RPP ogłosiła decyzję, od której zależy los kredytobiorców

Tradycyjne dania świąteczne na świecie

Polskie dania wigilijne znamy wszyscy. Wyjeżdżając jednak za granicę i uczestnicząc w świątecznych przyjęciach często wpadamy w zdziwienie, bo podawane potrawy zdecydowanie różnią się od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Każdy naród ma bowiem swoją własną, kulinarną tradycję. Poznajmy najciekawsze świąteczne dania z kilku krajów świata.

Tradycyjne dania świąteczne na świecie
Źródło zdjęć: © 123RF

Oczywiste jest, że w Norwegii na świątecznych stołach królują morskie ryby, do których dostęp mieszkańcy tego pięknego kraju mają nieograniczony. Świąteczny obiad zaczyna się od bardzo charakterystycznej zupy, gotowanej z mleka na wywarze z wędliny, a doprawia się ją cynamonem. Rommegrot, bo tak się nazywa, ma bardzo ciekawy, niecodzienny smak.

Najważniejszym daniem podczas norweskiej wigilii jest lutefisk, czyli moczony w wodzie i następnie gotowany lub grillowany suszony dorsz. Duże filety tej ryby podawane są z przeróżnego rodzaju sosami na bazie musztardy, z ziemniakami i groszkiem. Na świątecznych stołach nie brakuje również potraw z mięsa. Ribbe to żeberka gotowane w kapuście, podawane z ziemniaczanym puree, ale równie popularne są kiełbaski jagnięce czy pieczeń jagnięca.

Portugalia to także morski kraj, więc i tam na stole nie może zabraknąć potraw z ryb. Co więcej, również w tym południowym państwie najważniejszym składnikiem głównego dania jest suszony dorsz. Przygotowuje się z niego bacalhau de consoada. To potrawka z namoczonego dorsza gotowanego z ziemniakami, rzepą, kapustą i marchewką. Potrawkę je się z pieczywem, ale z kolei dania mięsne podaje się koniecznie z puree z ziemniaków. A jakie to dania? Przede wszystkim nadziewany drób: kurczaki, kaczki lub indyki. Nadzienie najczęściej składa się z ryżu i bakalii, ale również zdarza się, że kurczaka faszeruje się… kaszanką. Popularnym daniem świątecznym, które może nas zaskoczyć, są gotowane, a następnie smażone w głębokim tłuszczu, świńskie uszy.

Zobacz też: Jaką zupę podać zamiast barszczu?

Francuski stół świąteczny ugina się pod przeróżnymi daniami. Wbrew stereotypowym opiniom, nie jedzą oni ślimaków codziennie – to raczej danie właśnie od święta. Pieczone z czosnkiem, natką pietruszki i masłem winniczki to pyszna przekąska podczas obiadu. Nie może zabraknąć też potraw z owoców morza. Ostrygi, grillowane langusty lub krewetki to tylko część z wielkiego wyboru tych smakołyków. Francuzi w okresie świątecznym jadają też mięsa. Indyki i perliczki faszeruje się najczęściej jadalnymi kasztanami i piecze. W wersji bardziej luksusowej farsz składa się z przetłuszczonej wątroby, czyli foie gras i trufli.

W Wielkiej Brytanii nie obchodzi się Wigilii, a najważniejszy jest pierwszy dzień Bożego Narodzenia. Głównym daniem jest nadziewany kaszą, ryżem, bakaliami i podrobami indyk oraz, oczywiście, pudding, robiony z chleba, jajek, rodzynek i suszonych owoców. Nie może zabraknąć napojów owocowych na bazie alkoholu. Poncz przygotować można z soku jabłkowego, choć teraz bardziej popularny jest sok pomarańczowy.

Jedynym obowiązkowym daniem świątecznym w Czechach jest na Boże Narodzenie karp smażony w panierce, podawany z sałatką ziemniaczaną, przygotowywaną z gotowanych ziemniaków, groszku, marchewki, pietruszki, selera, jajek, ogórków kiszonych lub konserwowych oraz majonezu lub śmietany. Przygotowuje się również karpia "na czarno" w sosie z dodatkiem piernika, suszonych śliwek, migdałów i rodzynek. Jako pierwsze danie podaje się zupę rybną, gotowaną z resztek karpia.

Jak widać, co kraj, to obyczaj. Może jednak od czasu do czasu warto skorzystać z tradycji cudzoziemców i urozmaicić ich potrawami nasze święta?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek