Tradycyjna kutia krok po kroku
Świąteczne potrawy przywołują masę niesamowitych wspomnień. Odpowiednio przygotowane są pyszne i aromatyczne. - Postawmy na klasykę i tradycję, ale oprzyjmy ją o składniki dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy smaku. To gwarancja sukcesu – przekonuje Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
● 2 szklanki pszenicy
● 1 szklanki maku
● 4 szklanki mleka
● Skórka ze świeżej pomarańczy i cytryny
● 10 suszonych fig
● 6 łyżek sparzonych rodzynek
● 4 łyżki miodu
● 10 łyżek siekanych mieszanych orzechów
● Sok z cytryny (opcjonalnie)
Przepis
- Pszenicę namocz przez noc, kilka razy zmieniając wodę, a następnie ugotuj ją w wodzie bez żadnych dodatków do miękkości.
- Mak ugotuj w mleku, ostudź i przepuść dwukrotnie przez maszynkę. Przechodzimy do przygotowania słodkich dodatków. Suszone figi pokrój w kostkę.
- Zagotuj wodę i sparz pomarańczę i cytrynę, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Obierz owoce i pokrój skórkę w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki połącz ze sobą, przypraw miodem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Pozostałą pomarańczę możesz wykorzystać jako dekoracja lub zdrowa przekąska.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl