Tradycje postnej kuchni. Dawniej i dziś

Kuchnia postna w dawnej Polsce miała ogromne znaczenie i nierozerwalnie wiązała się z tradycjami katolickimi. W polskim katolicyzmie bowiem obowiązywał surowy i długi post - w XVII wieku trwał pół roku. Był konsekwentnie przestrzegany we wszystkich warstwach społecznych. Istniał wtedy surowy zakaz spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych - masła, mleka, sera i jaj.

KaszaŚroda Popielcowa rozpoczyna okres Wielkiego Postu
Źródło zdjęć: © 123RF

Traktowano wówczas ten postny czas jako okres zadumy, oczyszczenia z grzechów duszy i ciała. Powstrzymywanie się więc od jedzenia, picia i uciech życia traktowane było jako nakaz religijny i kulturowy. Ograniczenia nie dotyczyły tylko produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także jedzono znacznie mniej niż zwykle.

Post w dawnej Polsce

Jednak zdarzały się odstępstwa wśród bogatych ziemian i szlachty, bo na ich dworach organizowano w czasie postu uczty, trwające często nawet kilka dni. Wydarzenia takie wymagały dyspensy proboszcza lub innego dostojnika kościoła. Uciekano się też w wyższych warstwach do pewnego fortelu, aby zapomnieć o postnych dniach, wykorzystując kunszt kulinarny kucharza. Było to w owych czasach nie lada wyzwaniem, bo podawano wykwintne dania w wersji postnej. Na przykład słoninę zastępowano chlebem, a wywar mięsny polewką, czyli postnym wywarem. Z kolei mięso często zastępowano rybami. Podawano je na kwaśno, ostro, z cebulą, z grochem.

Nie łącz ryb z tymi produktami

Kuchnia ludzi z niższych warstw społecznych ograniczała się do niezbędnego minimum. Jedzono głównie potrawy na bazie mąki i zbóż, z dodatkiem dostępnych warzyw i chleb wypiekany raz w tygodniu.

Wierzono, że takie oczyszczenie przez ubogie jedzenie i rezygnację z przyjemności są dobrym ćwiczeniem dla ciała i dążeniem do przemiany duchowej.

Jak się pości współcześnie?

Dzisiaj rola postu ze względu na ogólną dostępność jedzenia i różne uwarunkowania kulturowe, nie jest już tak istotna jak dawniej. Postu przestrzegają głównie ci, którzy łączą pobożność i tradycję.

Łatwa dostępność jedzenia i powszechny brak konsekwencji nieprzestrzegania tradycji religijnej, spowodowała rozluźnienie i post traktowany jest raczej jako dieta dla zdrowia, niż nakaz religijny.

Dziś wiele osób postrzega post jedynie jako przesłanie kościoła, ale wśród osób szanujących religijną tradycję nadal wraz z zakończeniem karnawału przestrzegane są zasady powstrzymywania się od obfitych, głównie mięsnych posiłków oraz dobrowolna rezygnacja z codziennych przyjemności. Poza znaczeniem odnowy duchowej jest to także czas oczekiwania na nagrodę w postaci nastania końca postu i powrotu do korzystania z dobrego jedzenia i uczestniczenia w przyjemnościach.

Wśród osób nie wiążących postu z religijnością, post to oczyszczenie organizmu z toksyn, odpoczynek od pokarmów ciężkich, tłustych i odzwierzęcych na rzecz jedzenia warzyw, owoców, ziaren, pestek i kasz.

Polskie przepisy postne

Tatar ze śledzia

Składniki:

  • 2 filety śledziowe w oleju
  • 2 cebule
  • 3 małe korniszony
  • 2 łyżki marynowanych kaparów
  • kilka marynowanych grzybów
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryn
  • oliwa
  • plasterki cytryny
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe osączyć z oleju i pokroić w drobną kostkę. Cebule posiekać, korniszony i grzyby pokroić w małą kostkę.
  2. Na środku talerza ułożyć kopczyk ze śledzi, dokoła pokrojone warzywa i grzyby. Skropić całość sokiem z cytryny i oliwą, lekko posypać pieprzem.
  3. Udekorować kaparami, listkami natki pietruszki i plasterkami cytryny.
  4. Podawać z razowym chlebem i masłem.

Chrzanówka

Składniki:

  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól

Przygotowanie:

  1. Starty chrzan wyłożyć na gęste sito, sparzyć wrzątkiem i odsączyć.
  2. Masło rozgrzać, dodać chrzan i dusić na małym ogniu 2-3 min. Połączyć z bulionem i zagotować.
  3. Śmietanę rozmieszać z mąką, rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy i wlać do garnka.
  4. Zagotować, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą.

Kasza z suszonymi grzybami

Składniki:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 200 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Grzyby namoczyć w wodzie przez 2 godziny, ugotować je i posiekać.
  2. Kaszę ugotować w bulionie.
  3. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, dodać grzyby, poddusić i wymieszać z kaszą.
  4. Posypać natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości