Trwa ładowanie...

Tradycje postnej kuchni. Dawniej i dziś

Kuchnia postna w dawnej Polsce miała ogromne znaczenie i nierozerwalnie wiązała się z tradycjami katolickimi. W polskim katolicyzmie bowiem obowiązywał surowy i długi post - w XVII wieku trwał pół roku. Był konsekwentnie przestrzegany we wszystkich warstwach społecznych. Istniał wtedy surowy zakaz spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych - masła, mleka, sera i jaj.

Środa Popielcowa rozpoczyna okres Wielkiego PostuŚroda Popielcowa rozpoczyna okres Wielkiego PostuŹródło: 123RF
d39w3z3
d39w3z3

Traktowano wówczas ten postny czas jako okres zadumy, oczyszczenia z grzechów duszy i ciała. Powstrzymywanie się więc od jedzenia, picia i uciech życia traktowane było jako nakaz religijny i kulturowy. Ograniczenia nie dotyczyły tylko produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także jedzono znacznie mniej niż zwykle.

Post w dawnej Polsce

Jednak zdarzały się odstępstwa wśród bogatych ziemian i szlachty, bo na ich dworach organizowano w czasie postu uczty, trwające często nawet kilka dni. Wydarzenia takie wymagały dyspensy proboszcza lub innego dostojnika kościoła. Uciekano się też w wyższych warstwach do pewnego fortelu, aby zapomnieć o postnych dniach, wykorzystując kunszt kulinarny kucharza. Było to w owych czasach nie lada wyzwaniem, bo podawano wykwintne dania w wersji postnej. Na przykład słoninę zastępowano chlebem, a wywar mięsny polewką, czyli postnym wywarem. Z kolei mięso często zastępowano rybami. Podawano je na kwaśno, ostro, z cebulą, z grochem.

Nie łącz ryb z tymi produktami

Kuchnia ludzi z niższych warstw społecznych ograniczała się do niezbędnego minimum. Jedzono głównie potrawy na bazie mąki i zbóż, z dodatkiem dostępnych warzyw i chleb wypiekany raz w tygodniu.

d39w3z3

Wierzono, że takie oczyszczenie przez ubogie jedzenie i rezygnację z przyjemności są dobrym ćwiczeniem dla ciała i dążeniem do przemiany duchowej.

Jak się pości współcześnie?

Dzisiaj rola postu ze względu na ogólną dostępność jedzenia i różne uwarunkowania kulturowe, nie jest już tak istotna jak dawniej. Postu przestrzegają głównie ci, którzy łączą pobożność i tradycję.

Łatwa dostępność jedzenia i powszechny brak konsekwencji nieprzestrzegania tradycji religijnej, spowodowała rozluźnienie i post traktowany jest raczej jako dieta dla zdrowia, niż nakaz religijny.

Dziś wiele osób postrzega post jedynie jako przesłanie kościoła, ale wśród osób szanujących religijną tradycję nadal wraz z zakończeniem karnawału przestrzegane są zasady powstrzymywania się od obfitych, głównie mięsnych posiłków oraz dobrowolna rezygnacja z codziennych przyjemności. Poza znaczeniem odnowy duchowej jest to także czas oczekiwania na nagrodę w postaci nastania końca postu i powrotu do korzystania z dobrego jedzenia i uczestniczenia w przyjemnościach.

d39w3z3

Wśród osób nie wiążących postu z religijnością, post to oczyszczenie organizmu z toksyn, odpoczynek od pokarmów ciężkich, tłustych i odzwierzęcych na rzecz jedzenia warzyw, owoców, ziaren, pestek i kasz.

Polskie przepisy postne

Tatar ze śledzia

Składniki:

  • 2 filety śledziowe w oleju
  • 2 cebule
  • 3 małe korniszony
  • 2 łyżki marynowanych kaparów
  • kilka marynowanych grzybów
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryn
  • oliwa
  • plasterki cytryny
  • pieprz
d39w3z3

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe osączyć z oleju i pokroić w drobną kostkę. Cebule posiekać, korniszony i grzyby pokroić w małą kostkę.
  2. Na środku talerza ułożyć kopczyk ze śledzi, dokoła pokrojone warzywa i grzyby. Skropić całość sokiem z cytryny i oliwą, lekko posypać pieprzem.
  3. Udekorować kaparami, listkami natki pietruszki i plasterkami cytryny.
  4. Podawać z razowym chlebem i masłem.

Chrzanówka

Składniki:

  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
d39w3z3

Przygotowanie:

  1. Starty chrzan wyłożyć na gęste sito, sparzyć wrzątkiem i odsączyć.
  2. Masło rozgrzać, dodać chrzan i dusić na małym ogniu 2-3 min. Połączyć z bulionem i zagotować.
  3. Śmietanę rozmieszać z mąką, rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy i wlać do garnka.
  4. Zagotować, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą.

Kasza z suszonymi grzybami

Składniki:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 200 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
d39w3z3

Przygotowanie:

  1. Grzyby namoczyć w wodzie przez 2 godziny, ugotować je i posiekać.
  2. Kaszę ugotować w bulionie.
  3. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, dodać grzyby, poddusić i wymieszać z kaszą.
  4. Posypać natką pietruszki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj