Tradycje postnej kuchni. Dawniej i dziś

Kuchnia postna w dawnej Polsce miała ogromne znaczenie i nierozerwalnie wiązała się z tradycjami katolickimi. W polskim katolicyzmie bowiem obowiązywał surowy i długi post - w XVII wieku trwał pół roku. Był konsekwentnie przestrzegany we wszystkich warstwach społecznych. Istniał wtedy surowy zakaz spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych - masła, mleka, sera i jaj.

KaszaŚroda Popielcowa rozpoczyna okres Wielkiego Postu
Źródło zdjęć: © 123RF

Traktowano wówczas ten postny czas jako okres zadumy, oczyszczenia z grzechów duszy i ciała. Powstrzymywanie się więc od jedzenia, picia i uciech życia traktowane było jako nakaz religijny i kulturowy. Ograniczenia nie dotyczyły tylko produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także jedzono znacznie mniej niż zwykle.

Post w dawnej Polsce

Jednak zdarzały się odstępstwa wśród bogatych ziemian i szlachty, bo na ich dworach organizowano w czasie postu uczty, trwające często nawet kilka dni. Wydarzenia takie wymagały dyspensy proboszcza lub innego dostojnika kościoła. Uciekano się też w wyższych warstwach do pewnego fortelu, aby zapomnieć o postnych dniach, wykorzystując kunszt kulinarny kucharza. Było to w owych czasach nie lada wyzwaniem, bo podawano wykwintne dania w wersji postnej. Na przykład słoninę zastępowano chlebem, a wywar mięsny polewką, czyli postnym wywarem. Z kolei mięso często zastępowano rybami. Podawano je na kwaśno, ostro, z cebulą, z grochem.

Nie łącz ryb z tymi produktami

Kuchnia ludzi z niższych warstw społecznych ograniczała się do niezbędnego minimum. Jedzono głównie potrawy na bazie mąki i zbóż, z dodatkiem dostępnych warzyw i chleb wypiekany raz w tygodniu.

Wierzono, że takie oczyszczenie przez ubogie jedzenie i rezygnację z przyjemności są dobrym ćwiczeniem dla ciała i dążeniem do przemiany duchowej.

Jak się pości współcześnie?

Dzisiaj rola postu ze względu na ogólną dostępność jedzenia i różne uwarunkowania kulturowe, nie jest już tak istotna jak dawniej. Postu przestrzegają głównie ci, którzy łączą pobożność i tradycję.

Łatwa dostępność jedzenia i powszechny brak konsekwencji nieprzestrzegania tradycji religijnej, spowodowała rozluźnienie i post traktowany jest raczej jako dieta dla zdrowia, niż nakaz religijny.

Dziś wiele osób postrzega post jedynie jako przesłanie kościoła, ale wśród osób szanujących religijną tradycję nadal wraz z zakończeniem karnawału przestrzegane są zasady powstrzymywania się od obfitych, głównie mięsnych posiłków oraz dobrowolna rezygnacja z codziennych przyjemności. Poza znaczeniem odnowy duchowej jest to także czas oczekiwania na nagrodę w postaci nastania końca postu i powrotu do korzystania z dobrego jedzenia i uczestniczenia w przyjemnościach.

Wśród osób nie wiążących postu z religijnością, post to oczyszczenie organizmu z toksyn, odpoczynek od pokarmów ciężkich, tłustych i odzwierzęcych na rzecz jedzenia warzyw, owoców, ziaren, pestek i kasz.

Polskie przepisy postne

Tatar ze śledzia

Składniki:

  • 2 filety śledziowe w oleju
  • 2 cebule
  • 3 małe korniszony
  • 2 łyżki marynowanych kaparów
  • kilka marynowanych grzybów
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryn
  • oliwa
  • plasterki cytryny
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe osączyć z oleju i pokroić w drobną kostkę. Cebule posiekać, korniszony i grzyby pokroić w małą kostkę.
  2. Na środku talerza ułożyć kopczyk ze śledzi, dokoła pokrojone warzywa i grzyby. Skropić całość sokiem z cytryny i oliwą, lekko posypać pieprzem.
  3. Udekorować kaparami, listkami natki pietruszki i plasterkami cytryny.
  4. Podawać z razowym chlebem i masłem.

Chrzanówka

Składniki:

  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól

Przygotowanie:

  1. Starty chrzan wyłożyć na gęste sito, sparzyć wrzątkiem i odsączyć.
  2. Masło rozgrzać, dodać chrzan i dusić na małym ogniu 2-3 min. Połączyć z bulionem i zagotować.
  3. Śmietanę rozmieszać z mąką, rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy i wlać do garnka.
  4. Zagotować, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą.

Kasza z suszonymi grzybami

Składniki:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 200 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Grzyby namoczyć w wodzie przez 2 godziny, ugotować je i posiekać.
  2. Kaszę ugotować w bulionie.
  3. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, dodać grzyby, poddusić i wymieszać z kaszą.
  4. Posypać natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości