Jak zrobić bezowe blaty do tortu? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę!

Blaty bezowe do tortu, to oprócz pomysłu na bazę do smacznego ciasta, sposób na wykorzystanie białek po innych wypiekach. Doskonale komponują się z owocami i z większością kremów. Prawidłowo zrobione powinny być chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku - takie połączenie to uczta dla zmysłów. Jak zrobić dobre blaty bezowe?

Blat do tortu - jak zrobić?
Źródło zdjęć: © 123RF

Blaty bezowe - co to takiego?

Spody bezowe to inaczej po prostu płaska beza, wyłożona na dnie ciasta. Można wykorzystać ją także to przełożenia kolejnych jego warstw. Z powodzeniem zastępuje biszkopty, najczęściej jest używana jako spód do tortu. Jak zrobić blaty bezowe? Poniżej podajemy przepis krok po kroku - do dzieła!

Blaty bezowe - przepis

Zanim przystąpisz do robienia blatów bezowych:

  • przygotuj sobie wszystkie potrzebne składniki w odpowiednich proporcjach, aby były w zasięgu ręki;
  • możesz wcześniej wyjąć jajka z lodówki - powinny mieć pokojową temperaturę;
  • przygotuj sobie czystą, wysoką i suchą miskę, najlepiej szklaną, mikser, szpatułkę, 2 arkusze papieru do pieczenia i ołówek
  • blat najlepiej robić dzień przed planowanym tortem.

Potrzebne składniki:

  • 250 g białek - to mniej więcej 6 - 7 jajek (pamiętaj, aby dokładnie oddzielić białka od żółtek - w przeciwnym wypadku piana może się nie ubić);
  • 300 g drobnego cukru;
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka octu;
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

1. Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek i wlewamy je do dużej miski. Żółtka można wykorzystać do zrobienia innego ciasta.

2. Białka solimy, ubijamy mikserem, początkowo najmniejszymi obrotami, stopniowo je zwiększając. Ubijamy je nie dłużej niż 3 minuty, tak by nie przebijać pęcherzyków powietrza.

3. Zaczynamy stopniowo dodawać cukier, po każdej wsypanej łyżce miksujemy na największych obrotach do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukru i połączenia się go z pianą - około 1 minuta na każdą łyżkę.

4. Następnie dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze przez chwilę, do powstania gęstej, gładkiej masy białkowej.

5. Przygotowujemy papier do pieczenia i odrysowujemy okrąg o średnicy 22 cm, szykujemy dwie blachy do pieczenia. Na każdej umieszczamy papier do pieczenia z odrysowanym okręgiem, od spodu lekko posmarowane masłem, aby dobrze przylegały do blachy.

6. Przygotowaną wcześniej szpatułką nakładamy pianę na środek każdego okręgu i rozprowadzamy po okręgu pianę. Powierzchnia masy nie musi być równa.

7. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C z termoobiegiem i wkładamy do niego blachy z masą. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni C i pieczemy w takiej temperaturze przez 90 minut.

8. Po tym czasie trzymamy nasze blaty w wyłączonym piekarniku jeszcze przez co najmniej 4 godziny, a gdy już zupełnie ostygną, możemy je delikatnie przykryć. Blaty są gotowe!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯