Jak zrobić bezowe blaty do tortu? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę!
Blaty bezowe do tortu, to oprócz pomysłu na bazę do smacznego ciasta, sposób na wykorzystanie białek po innych wypiekach. Doskonale komponują się z owocami i z większością kremów. Prawidłowo zrobione powinny być chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku - takie połączenie to uczta dla zmysłów. Jak zrobić dobre blaty bezowe?
Blaty bezowe - co to takiego?
Spody bezowe to inaczej po prostu płaska beza, wyłożona na dnie ciasta. Można wykorzystać ją także to przełożenia kolejnych jego warstw. Z powodzeniem zastępuje biszkopty, najczęściej jest używana jako spód do tortu. Jak zrobić blaty bezowe? Poniżej podajemy przepis krok po kroku - do dzieła!
Blaty bezowe - przepis
Zanim przystąpisz do robienia blatów bezowych:
- przygotuj sobie wszystkie potrzebne składniki w odpowiednich proporcjach, aby były w zasięgu ręki;
- możesz wcześniej wyjąć jajka z lodówki - powinny mieć pokojową temperaturę;
- przygotuj sobie czystą, wysoką i suchą miskę, najlepiej szklaną, mikser, szpatułkę, 2 arkusze papieru do pieczenia i ołówek
- blat najlepiej robić dzień przed planowanym tortem.
Potrzebne składniki:
- 250 g białek - to mniej więcej 6 - 7 jajek (pamiętaj, aby dokładnie oddzielić białka od żółtek - w przeciwnym wypadku piana może się nie ubić);
- 300 g drobnego cukru;
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka octu;
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
1. Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek i wlewamy je do dużej miski. Żółtka można wykorzystać do zrobienia innego ciasta.
2. Białka solimy, ubijamy mikserem, początkowo najmniejszymi obrotami, stopniowo je zwiększając. Ubijamy je nie dłużej niż 3 minuty, tak by nie przebijać pęcherzyków powietrza.
3. Zaczynamy stopniowo dodawać cukier, po każdej wsypanej łyżce miksujemy na największych obrotach do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukru i połączenia się go z pianą - około 1 minuta na każdą łyżkę.
4. Następnie dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze przez chwilę, do powstania gęstej, gładkiej masy białkowej.
5. Przygotowujemy papier do pieczenia i odrysowujemy okrąg o średnicy 22 cm, szykujemy dwie blachy do pieczenia. Na każdej umieszczamy papier do pieczenia z odrysowanym okręgiem, od spodu lekko posmarowane masłem, aby dobrze przylegały do blachy.
6. Przygotowaną wcześniej szpatułką nakładamy pianę na środek każdego okręgu i rozprowadzamy po okręgu pianę. Powierzchnia masy nie musi być równa.
7. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C z termoobiegiem i wkładamy do niego blachy z masą. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni C i pieczemy w takiej temperaturze przez 90 minut.
8. Po tym czasie trzymamy nasze blaty w wyłączonym piekarniku jeszcze przez co najmniej 4 godziny, a gdy już zupełnie ostygną, możemy je delikatnie przykryć. Blaty są gotowe!