Tort z białej fasoli – zdrowy i smaczny

Fasola to produkt bardzo uniwersalny – przyrządzimy z niej zarówno pożywne danie obiadowe, jak i… deser, na przykład pyszny tort, który naszym przodkom osładzał życie w czasach kryzysu i niedoboru towarów na rynku. Jego walory smakowe docenimy także dzisiaj. Jak przygotować ten specjał?

Tort
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Magdalena Bujak - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Jak wiele innych specjalności kuchni polskiej, także fasolowy tort był odpowiedzią kreatywnych pań domu na powszechny niedobór produktów spożywczych, z którym nasi przodkowie borykali się bardzo często. Na przykład w ponurym czasie II wojny światowej, gdy potrawy przyrządzano niemal ze wszystkiego. Dużą popularnością cieszyły się wówczas tzw. ersatze, czyli zamienniki albo namiastki tradycyjnych przysmaków. "Erstazem niewątpliwym był pieczony na każdą rodzinną uroczystość wielki wynalazek okupacyjny – tort fasolowy" – wspominała Maria Iwaszkiewicz w książce "Z moim ojcem o jedzeniu".

Receptura tego specjału powstała prawdopodobnie jeszcze przed wybuchem wojny. Z ustnych przekazów wynika, że na Lubelszczyźnie, zwłaszcza w miejscowości Modryń Kolonia, tradycja wypieku tortu z fasoli, zwanego modryniakiem, sięga przełomu XIX i XX w. Jednak jego najstarsza zachowana na piśmie receptura pochodzi z lat 60. minionego stulecia, zaś pierwsza fotografia, wykonana z okazji wiejskiego wesela – z grudnia 1974 roku.

Dziś modryniak figuruje na liście produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. Podobnie jak podobny tort wypiekany od dziesięcioleci w podkarpackiej wsi Gorliczyna, gdzie niegdyś niemal w każdym gospodarstwie uprawiano fasolę Piękny Jaś, obowiązkowy składnik tego przysmaku.

Co przygotować z konserwowej fasoli?

Na polskich wsiach uchodził przede wszystkim za potrawą świąteczną, przygotowywaną z okazji odpustów i innych uroczystości. W oryginalnej wersji, zakładającej m.in. długotrwałe ucieranie składników w makutrze, był specjałem dość praco- i czasochłonnym. Dziś zadanie możemy sobie uprościć, np. stosując mikser, zaś efekt i tak pozostanie spektakularny.

Fasola Piękny Jaś – wartości odżywcze

Jak już wspomnieliśmy, bazą tortu jest fasola Piękny Jaś. Jego duże i mocno spłaszczone nasiona, o kształcie przypominającym nerkę, mają ma lekko słodki smak, delikatną konsystencję i cienką skórkę, dlatego wymagają krótszego czasu gotowania niż inne odmiany tej rośliny.

To także produkt o imponujących walorach odżywczych. Charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością magnezu – mikroelementu wpływającego na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pokarmowego czy kostno-naczyniowego. Piękny Jaś jest też bogatym źródłem żelaza, potasu, fosforu, wapnia czy cynku. Dostarcza solidnej dawki witamin, zwłaszcza B1 (odpowiada za właściwą pracę mięśni i systemu nerwowego) oraz B3 (jest składnikiem wielu enzymów uczestniczących w przemianach cukrów i tłuszczów).

Jak każda odmiana fasoli stanowi skarbnicę łatwo przyswajalnego białka, które zmniejsza wydzielanie soków żołądkowych i wykazuje działanie zasadotwórcze, pomagając utrzymać równowagę gospodarki kwasowo-zasadowej. Zawarte w nim aminokwasy nie wpływają na utratę wapnia, jak ten sam składnik w innych roślinach, co ma duże znaczenie w profilaktyce osteoporozy.

Tort
© Adobe Stock | ©ARTUR - stock.adobe.com

Piękny Jaś kryje sporo węglowodanów, głównie lekkostrawnej skrobi oraz rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego, który m.in. wspomaga walkę z wysokim poziomem cholesterolu, zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia.

Przepis na tort z fasoli

Potrzebujemy 200 g fasoli Piękny Jaś, którą dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Dzięki temu nasiona staną się łatwiej strawne.

Następnego dnia wylewamy wodę, nalewamy świeżą i gotujemy fasolę około 1,5-2 godziny na małym ogniu. Później musimy ją osuszyć, po czym obrać ze skórki, co jest najbardziej żmudnym etapem przygotowywania tortu. Fasolę mielimy w maszynce lub blendujemy na możliwie najgładszą masę. 6-8 żółtek dokładnie ucieramy z cukrem pudrem (150-200 g, z jego ilością nie należy przesadzać, gdyż Piękny Jaś ma dużo naturalnej słodyczy) i stopniowo dolewamy do fasoli. Dodajemy bułkę tartą (2 łyżki), drobno posiekane migdały (2 łyżki) lub aromat migdałowy (kilka kropli), ewentualnie skórkę świeżo startą z cytryny. Na koniec dokładamy pianę ubitą na sztywno z 8 białek, zawartość naczynia delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Tak przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką tortownicy i pieczemy ok 40-50 minut w temperaturze 180 st.

Po upieczeniu i ostygnięciu fasolowy tort tradycyjnie krojono na 2-3 krążki, które przekładano kwaskowatą marmoladą lub dżemem, ewentualnie prostym kremem z mleka, masła, cukru i soku z cytryny. Pokrywano nim także wierzch ciasta, później posypując mielonymi orzechami lub migdałami.

Przed podaniem tort należy przez kilka godzin schłodzić, najlepiej w lodówce.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść