Trwa ładowanie...

Najlepsze przepisy na masy do tortu

Obawiasz się samodzielnie robić torty? Wydaje ci się, że to bardzo skomplikowana czynność i sobie z nią nie poradzisz? Wszystko jest kwestią wprawy, a przygotowanie biszkoptów i masy wcale nie jest takie trudne. Mając przepis na podstawową masę na bazie śmietany, masła czy mascarpone, z powodzeniem zrobisz tort o dowolnym smaku, który na pewno wszystkich zachwyci. Poznaj najlepsze i najprostsze przepisy na masy tortowe.

Zrobienie smacznego kremu do tortu nie jest więc mocno skomplikowane Zrobienie smacznego kremu do tortu nie jest więc mocno skomplikowane Źródło: Adobe Stock, fot: ©ARTUR - stock.adobe.com
d9zj1o7
d9zj1o7

Krem śmietankowy

Do przygotowania masy śmietankowej wystarczą trzy składniki. Może ona stanowić samodzielny krem lub bazę, do której dodając owoce, czekoladę, mus albo orzechy, zyskamy nowy i wyjątkowy smak. Przed przystąpieniem do przygotowywania masy, konieczne jest mocne schłodzenie śmietanki. Tylko wtedy odpowiednio uda się ją ubić. Jeśli planujemy 3 warstwy kremu, warto podzielić sobie od razu składniki na 3 i robienie masy etapami. Wtedy będziemy mieli pewność, że warstwy będą równe.

Składniki:

  • 1 l śmietany kremówki,
  • 6 fixów do śmietany,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Zimną śmietankę ubijamy najpierw na wolnych obrotach miksera, zwiększając etapami moc. Śmietana może niestety chlapać, więc warto zabezpieczyć otoczenie lub skorzystać z wysokiego naczynia albo specjalnych nakładek na miskę z otworem tylko na końcówki miksera.
  2. Po chwili ubijania, dodajemy fixy i cukier puder.
  3. Miksujemy, aż masa będzie sztywna na tyle, by nie wypadać z przekręconego pojemnika. Gotowe!

Ciasto maxi king bez pieczenia. Idealne do kawy

Lekki krem śmietankowy z galaretką

Dzięki dodatkowi galaretki możemy mieć pewność, że krem nie będzie się rozpływał, a dodatkowo możemy urozmaicić tort, robiąc kolorowe warstwy z wykorzystaniem różnych kolorów galaretek. Tu również zadbajmy o to, by śmietana przed rozpoczęciem ubijania było mocno schłodzona, a galaretkę warto przygotować nieco wcześniej, by zdążyła trochę przestygnąć.

d9zj1o7

Składniki na 1 warstwę:

  • 200 ml zimnej śmietany 30 proc. albo 36 proc.,
  • 50 ml wrzącej wody,
  • 1 galaretka o dowolnym smaku i kolorze.

Przygotowanie:

  1. W szklance mieszamy wrzątek z galaretką do jej całkowitego rozpuszczenia. Lekko studzimy, by była tylko delikatnie ciepła.
  2. Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem i dolewamy do niej przestudzoną galaretkę. Całość delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.
  3. Jeśli chcemy przygotować kilka warstw kremu, zwiększamy proporcjonalnie ilość składników.
d9zj1o7

Krem z mascarpone

Masa z serków mascarpone udaje się zawsze i nie trzeba mieć tu ogromnego talentu piekarniczego. Jest świetna do dekoracji, mocno kremowa i bardzo smaczna. Również może stanowić bazę do wielu smaków. Wystarczy dodać do niej ulubione dodatki. Mascarpone doskonale usztywnia masę, jednak należy pamiętać, by zarówno śmietanka, jak i serek były dobrze schłodzone.

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 250 g mascarpone.
d9zj1o7

Przygotowanie:

  1. W pojemniku ubijamy zimną śmietankę zmieszaną z cukrem pudrem. Po kilku minutach ubijania na wysokich obrotach miksera masa powinna zacząć gęstnieć.
  2. Po chwili dodajemy po łyżce mascarpone, ciągle miksując do momentu, aż krem będzie idealnie połączony i sztywny.
  3. Tak przygotowana masa idealnie pasuje nie tylko do tortu, ale też muffinek albo deseru z galaretek. Można ją przechowywać w lodówce nawet do 3 dni.

Krem budyniowy

Dawniej masy do tortów rzadko robione były na bazie śmietany. Prym wiodła za to masa budyniowa przygotowana na domowym budyniu na bazie żółtek, mleka, mąki ziemniaczanej i cukru. Taki budyń miał wyjątkowy smak. Te kupowane w saszetkach nawet się do niego nie umywają. Jak więc przygotować idealny krem budyniowy?

d9zj1o7

Składniki:

  • 1 szkl. mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 100 g cukru,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 kostka masła.

Przygotowanie:

  1. Masło wyjmujemy z lodówki i zaczynamy od zrobienia budyniu. W garnuszku zagotowujemy pół szklanki mleka z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąką, cukrem waniliowym i żółtkami.
  2. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka. Intensywnie mieszamy, by nie dopuścić do powstania grudek i do przypalenia się budyniu. Gotujemy ok. minutę, ciągle mieszając.
  3. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą bezpośrednio na jego powierzchni, by nie dopuścić do powstania kożucha. Studzimy.
  4. Gdy budyń i masło mają już temperaturę pokojową, możemy przystąpić do połączenia ich ze sobą.
  5. Najpierw ubijamy masło na puszystą i gładką masę. Potem stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, dokładnie miksując do momentu połączenia się składników.
Tort Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©B.G. Photography - stock.adobe.com

Krem maślany

Krem maślany to rzadziej spotykany rodzaj masy tortowej, jednak warto zwrócić na niego uwagę. Idealnie sprawdza się w dekoracyjnych wzorach, gdyż utrzymuje swoją formę. Potrzebujesz zaledwie trzech składników do podstawowej masy. Jeśli jednak chcemy ją urozmaicić, do kremu maślanego idealnie pasują barwniki spożywcze. Pamiętajmy, by masło miało temperaturę pokojową. Wtedy będzie odpowiednio miękkie i łatwo da się miksować.

d9zj1o7

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 170 g cukru pudru,
  • 2-3 łyżki mleka (jeśli stosujemy barwnik w płynie, mleka dodajemy mniej albo wcale).

Przygotowanie:

  1. Masło ucieramy przez ok. 10 minut do momentu aż stanie się puszyste i nabierze jasnej barwy. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder przesiany przez sito.
  2. Całość ciągle miksujemy aż składniki dobrze się połączą. W tym momencie dodajemy po łyżce mleka, aż masa nabierze pożądanej konsystencji.
  3. Jeśli używamy barwników, to dodajemy je przed mlekiem.
d9zj1o7

Zrobienie smacznego kremu do tortu nie jest więc mocno skomplikowane. Nie potrzebujemy też do tego dużej ilości skomplikowanych składników. Ważne, by dobrze nasączyć biszkopty, przynajmniej jedną z warstw przełożyć kwaśniejszym dżemem, np. porzeczkowym albo wiśniowym, i skorzystać z jednego z powyższych przepisów na masę. Efekt końcowy zależy już tylko od własnej inwencji twórczej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d9zj1o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9zj1o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj