Najlepsze przepisy na masy do tortu

Obawiasz się samodzielnie robić torty? Wydaje ci się, że to bardzo skomplikowana czynność i sobie z nią nie poradzisz? Wszystko jest kwestią wprawy, a przygotowanie biszkoptów i masy wcale nie jest takie trudne. Mając przepis na podstawową masę na bazie śmietany, masła czy mascarpone, z powodzeniem zrobisz tort o dowolnym smaku, który na pewno wszystkich zachwyci. Poznaj najlepsze i najprostsze przepisy na masy tortowe.

TortZrobienie smacznego kremu do tortu nie jest więc mocno skomplikowane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©ARTUR - stock.adobe.com

Krem śmietankowy

Do przygotowania masy śmietankowej wystarczą trzy składniki. Może ona stanowić samodzielny krem lub bazę, do której dodając owoce, czekoladę, mus albo orzechy, zyskamy nowy i wyjątkowy smak. Przed przystąpieniem do przygotowywania masy, konieczne jest mocne schłodzenie śmietanki. Tylko wtedy odpowiednio uda się ją ubić. Jeśli planujemy 3 warstwy kremu, warto podzielić sobie od razu składniki na 3 i robienie masy etapami. Wtedy będziemy mieli pewność, że warstwy będą równe.

Składniki:

  • 1 l śmietany kremówki,
  • 6 fixów do śmietany,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Zimną śmietankę ubijamy najpierw na wolnych obrotach miksera, zwiększając etapami moc. Śmietana może niestety chlapać, więc warto zabezpieczyć otoczenie lub skorzystać z wysokiego naczynia albo specjalnych nakładek na miskę z otworem tylko na końcówki miksera.
  2. Po chwili ubijania, dodajemy fixy i cukier puder.
  3. Miksujemy, aż masa będzie sztywna na tyle, by nie wypadać z przekręconego pojemnika. Gotowe!

Ciasto maxi king bez pieczenia. Idealne do kawy

Lekki krem śmietankowy z galaretką

Dzięki dodatkowi galaretki możemy mieć pewność, że krem nie będzie się rozpływał, a dodatkowo możemy urozmaicić tort, robiąc kolorowe warstwy z wykorzystaniem różnych kolorów galaretek. Tu również zadbajmy o to, by śmietana przed rozpoczęciem ubijania było mocno schłodzona, a galaretkę warto przygotować nieco wcześniej, by zdążyła trochę przestygnąć.

Składniki na 1 warstwę:

  • 200 ml zimnej śmietany 30 proc. albo 36 proc.,
  • 50 ml wrzącej wody,
  • 1 galaretka o dowolnym smaku i kolorze.

Przygotowanie:

  1. W szklance mieszamy wrzątek z galaretką do jej całkowitego rozpuszczenia. Lekko studzimy, by była tylko delikatnie ciepła.
  2. Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem i dolewamy do niej przestudzoną galaretkę. Całość delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.
  3. Jeśli chcemy przygotować kilka warstw kremu, zwiększamy proporcjonalnie ilość składników.

Krem z mascarpone

Masa z serków mascarpone udaje się zawsze i nie trzeba mieć tu ogromnego talentu piekarniczego. Jest świetna do dekoracji, mocno kremowa i bardzo smaczna. Również może stanowić bazę do wielu smaków. Wystarczy dodać do niej ulubione dodatki. Mascarpone doskonale usztywnia masę, jednak należy pamiętać, by zarówno śmietanka, jak i serek były dobrze schłodzone.

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 250 g mascarpone.

Przygotowanie:

  1. W pojemniku ubijamy zimną śmietankę zmieszaną z cukrem pudrem. Po kilku minutach ubijania na wysokich obrotach miksera masa powinna zacząć gęstnieć.
  2. Po chwili dodajemy po łyżce mascarpone, ciągle miksując do momentu, aż krem będzie idealnie połączony i sztywny.
  3. Tak przygotowana masa idealnie pasuje nie tylko do tortu, ale też muffinek albo deseru z galaretek. Można ją przechowywać w lodówce nawet do 3 dni.

Krem budyniowy

Dawniej masy do tortów rzadko robione były na bazie śmietany. Prym wiodła za to masa budyniowa przygotowana na domowym budyniu na bazie żółtek, mleka, mąki ziemniaczanej i cukru. Taki budyń miał wyjątkowy smak. Te kupowane w saszetkach nawet się do niego nie umywają. Jak więc przygotować idealny krem budyniowy?

Składniki:

  • 1 szkl. mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 100 g cukru,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 kostka masła.

Przygotowanie:

  1. Masło wyjmujemy z lodówki i zaczynamy od zrobienia budyniu. W garnuszku zagotowujemy pół szklanki mleka z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąką, cukrem waniliowym i żółtkami.
  2. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka. Intensywnie mieszamy, by nie dopuścić do powstania grudek i do przypalenia się budyniu. Gotujemy ok. minutę, ciągle mieszając.
  3. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą bezpośrednio na jego powierzchni, by nie dopuścić do powstania kożucha. Studzimy.
  4. Gdy budyń i masło mają już temperaturę pokojową, możemy przystąpić do połączenia ich ze sobą.
  5. Najpierw ubijamy masło na puszystą i gładką masę. Potem stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, dokładnie miksując do momentu połączenia się składników.
Tort
© Adobe Stock | ©B.G. Photography - stock.adobe.com

Krem maślany

Krem maślany to rzadziej spotykany rodzaj masy tortowej, jednak warto zwrócić na niego uwagę. Idealnie sprawdza się w dekoracyjnych wzorach, gdyż utrzymuje swoją formę. Potrzebujesz zaledwie trzech składników do podstawowej masy. Jeśli jednak chcemy ją urozmaicić, do kremu maślanego idealnie pasują barwniki spożywcze. Pamiętajmy, by masło miało temperaturę pokojową. Wtedy będzie odpowiednio miękkie i łatwo da się miksować.

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 170 g cukru pudru,
  • 2-3 łyżki mleka (jeśli stosujemy barwnik w płynie, mleka dodajemy mniej albo wcale).

Przygotowanie:

  1. Masło ucieramy przez ok. 10 minut do momentu aż stanie się puszyste i nabierze jasnej barwy. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder przesiany przez sito.
  2. Całość ciągle miksujemy aż składniki dobrze się połączą. W tym momencie dodajemy po łyżce mleka, aż masa nabierze pożądanej konsystencji.
  3. Jeśli używamy barwników, to dodajemy je przed mlekiem.

Zrobienie smacznego kremu do tortu nie jest więc mocno skomplikowane. Nie potrzebujemy też do tego dużej ilości skomplikowanych składników. Ważne, by dobrze nasączyć biszkopty, przynajmniej jedną z warstw przełożyć kwaśniejszym dżemem, np. porzeczkowym albo wiśniowym, i skorzystać z jednego z powyższych przepisów na masę. Efekt końcowy zależy już tylko od własnej inwencji twórczej.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść