Pieczenie ciasta - jak zacząć? Odpowiednie foremki do pieczenia

Pieczenie staje się ostatnio coraz modniejsze. To bardzo satysfakcjonująca praca (niektórzy mówią, że rozrywka), wymaga trochę pracy i doświadczenia, ale efekty są niesamowite. Jeśli chcesz osłodzić życie swoim bliskim lub sobie, to naucz się piec wspaniałe ciasta. Pomogą w tym odpowiednie foremki w przystępnych cenach.

Drożdżowe ciasto ze śliwkami to świetny pomysł na deser lub podwieczorek
Źródło zdjęć: © iStock.com
Arkadiusz Stando

Na smak wypieków wpływa wiele szczegółów. Przede wszystkim, jeśli jesteśmy amatorami, trzymajmy się przepisów. Wszelkie eksperymenty, jeśli się nie znamy, są nie wskazane. Dużo zależy od doboru odpowiedniej jakości składników. Mąka mące nierówna, w świeżej mące można odczuć słodkawy zapach, natomiast starsza, zwietrzała posiada gorzki zapach.

Każde ciasto piecze się w inny sposób, z użyciem różnych składników oraz dodatków. Bardzo ważne jest też pieczenie ciasta w odpowiednio przeznaczonej dla niego formie. Ciężko będzie zrobić "babkę" w formie na chleb.

Nie bójcie się skorzystać z silikonowych foremek. Są naprawdę wytrzymałe, wbrew pozorom niestraszne im wysokie temperatury. To niejedyne ich zalety, syntetyczny materiał potrafi przyśpieszyć proces pieczenia. Dzięki czemu są idealne do ciast, które z reguły piecze się długo. Szczególnie dobrze nadają się do pieczenia w nich chleba. Łatwo również je umyć, no i przede wszystkim są tanie.

Szklane żaroodporne foremki również są bardzo popularne. Nadają się do pieczenia we wszelkich rodzajach pieców, w temperaturze do 300 stopni Celsjusza. Dzięki wykonaniu z przezroczystego szkła, możecie obserwować bacznie cały proces pieczenia waszego ciasta. Dla amatorów to może być bardzo ciekawe rozwiązanie.

Nie wszystkie ciasta piecze się w takich samych kształtach. Jeśli chodzi o torty, to macie duże pole do popisu. Mogą mieć przeróżne kształty na każdą specjalną okazję.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany