Pieczenie ciasta - jak zacząć? Odpowiednie foremki do pieczenia

Pieczenie staje się ostatnio coraz modniejsze. To bardzo satysfakcjonująca praca (niektórzy mówią, że rozrywka), wymaga trochę pracy i doświadczenia, ale efekty są niesamowite. Jeśli chcesz osłodzić życie swoim bliskim lub sobie, to naucz się piec wspaniałe ciasta. Pomogą w tym odpowiednie foremki w przystępnych cenach.

Drożdżowe ciasto ze śliwkami to świetny pomysł na deser lub podwieczorek
Źródło zdjęć: © iStock.com
Arkadiusz Stando

Na smak wypieków wpływa wiele szczegółów. Przede wszystkim, jeśli jesteśmy amatorami, trzymajmy się przepisów. Wszelkie eksperymenty, jeśli się nie znamy, są nie wskazane. Dużo zależy od doboru odpowiedniej jakości składników. Mąka mące nierówna, w świeżej mące można odczuć słodkawy zapach, natomiast starsza, zwietrzała posiada gorzki zapach.

Każde ciasto piecze się w inny sposób, z użyciem różnych składników oraz dodatków. Bardzo ważne jest też pieczenie ciasta w odpowiednio przeznaczonej dla niego formie. Ciężko będzie zrobić "babkę" w formie na chleb.

Nie bójcie się skorzystać z silikonowych foremek. Są naprawdę wytrzymałe, wbrew pozorom niestraszne im wysokie temperatury. To niejedyne ich zalety, syntetyczny materiał potrafi przyśpieszyć proces pieczenia. Dzięki czemu są idealne do ciast, które z reguły piecze się długo. Szczególnie dobrze nadają się do pieczenia w nich chleba. Łatwo również je umyć, no i przede wszystkim są tanie.

Szklane żaroodporne foremki również są bardzo popularne. Nadają się do pieczenia we wszelkich rodzajach pieców, w temperaturze do 300 stopni Celsjusza. Dzięki wykonaniu z przezroczystego szkła, możecie obserwować bacznie cały proces pieczenia waszego ciasta. Dla amatorów to może być bardzo ciekawe rozwiązanie.

Nie wszystkie ciasta piecze się w takich samych kształtach. Jeśli chodzi o torty, to macie duże pole do popisu. Mogą mieć przeróżne kształty na każdą specjalną okazję.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast