Tort ślubny - lepszy z małej cukierni czy sieciówki cukierniczej?

Okres przygotowań do ślubu to czas wytężonej pracy organizatorskiej, połączonej niejednokrotnie z wysokimi wydatkami. Naturalnym więc wydaje się szukanie obszarów, w których można choć trochę zaoszczędzić. Poniżej wyjaśniamy, dlaczego tort weselny jest elementem, na którym nie tylko nie warto oszczędzać, a wręcz – w który warto zainwestować dodatkowe środki. Podpowiadamy też, jakie wzory na tortach w tym roku są najmodniejsze.

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

Okres przygotowań do ślubu to czas wytężonej pracy organizatorskiej, połączonej niejednokrotnie z wysokimi wydatkami. Naturalnym więc wydaje się szukanie obszarów, w których można choć trochę zaoszczędzić. Poniżej wyjaśniamy, dlaczego tort weselny jest elementem, na którym nie tylko nie warto oszczędzać, a wręcz – w który warto zainwestować dodatkowe środki. Podpowiadamy też, jakie wzory na tortach w tym roku są najmodniejsze.

Ślub to dla wielu osób jeden z najważniejszych i najbardziej podniosłych momentów w życiu. Nic więc dziwnego, że przygotowania do tej uroczystości rozpoczynają się już wiele miesięcy wcześniej. Jedną z najistotniejszych rzeczy, o które muszą zadbać osoby planujące wesele, oprócz wynajęcia sali i zapewnienia oprawy muzycznej, jest tort weselny. Odpowiednio dobrany zachwyci gości i uświetni uroczystość.

Zachwycić gości, ale jak?

Powszechną praktyką domów weselnych jest oferowanie tortu jako "gratisu", który ma przyciągnąć klientów i usprawiedliwić wysoką cenę wynajmu sali. Osoby, którym zależy na wysokiej jakości, powinny wystrzegać się takich ofert, ponieważ takie torty mają wszystkie cechy produkcji masowej. Alternatywą, dzięki której wieczór weselny z pewnością zostanie przez gości zapamiętany pozytywnie, jest skorzystanie z usług lokalnej pracowni cukierniczej. Tym, co odróżnia pracownię cukierniczą od tzw. "sieciówek", jest współpraca z klientem na każdym etapie tworzenia. Dzięki temu możliwa jest pełna personalizacja tortu, zarówno pod względem wyglądu, jak i składu. Jest to jedna z przyczyn rosnącej popularności takich pracowni. – Przygotowanie tortu rozpoczyna się od spotkania z młodą parą i wysłuchania ich historii. Dzięki temu można poznać ich preferencje i upodobania. Praca nad projektem tortu odbywa się wspólnie. Takie wyjątkowe podejście do Klienta możliwe jest tylko w pracowniach cukierniczych. Co prawda takie torty charakteryzują się wyższą ceną niż "standardowe", ale ich niepowtarzalny wygląd i smak w pełni rekompensują wydatek – mówi Urszula Stępniak z pracowni cukierniczej Słodki Muffin, zajmującej się tworzeniem tortów ślubnych na indywidualne zamówienie.

Co tylko sobie wymarzysz

Dziś możliwe jest stworzenie tortów o dowolnych kształtach, rozmiarach i kolorach. Modnymi obecnie tortami są tzw. "torty nagie", w których wszystkie warstwy ciasta i kremu są widoczne, bądź też torty rustykalne, zbudowane w 100 proc. (łącznie z ozdobami) na bazie jadalnych składników. – Najnowszym "krzykiem mody" w branży jest Drip Cake, czyli tort, na którego szczycie rozprowadzona została polewa mogąca swobodnie spłynąć po jego bokach. Taki styl przypada do gustu klientom, a jego estetyka sprawia, że bardzo łatwo wkomponować go w oprawę wesela – dodaje Urszula Stępniak. Specjaliści z pracowni cukierniczych mają doświadczenie w tworzeniu "nietypowych" kreacji i nastawieni są na wysłuchanie pomysłu klienta, doradzenie mu, a także realizację zamówienia zgodnie z jego wytycznymi. Właśnie dlatego osoby zainteresowane niestandardowym tortem ogranicza wyłącznie własna kreatywność. – Przyszli małżonkowie są coraz bardziej odważni podczas wyboru tortu. Do jednej z najbardziej niestandardowych kompozycji weselnej bez wątpienia można zaliczyć tort stworzony z samych muffinków. To dzięki rzemieślniczej formie produkcji, w pracowniach cukierniczych klienci mogą wybrać nie tylko ozdoby, ale też zaprojektować cały tort w wybranym przez siebie stylu – dodaje ekspertka z pracowni Słodki Muffin.

Obraz
© iStock.com

Wizualność to nie wszystko

Sam wygląd tortu nie wystarczy, by był on potem dobrze wspominany przez gości – musi jeszcze oczywiście dobrze smakować. Dlatego też warto poświęcić czas na znalezienie miejsca, w którym samemu będzie można zdecydować o tym, z jakich składników, z jakich składników powstanie idealny tort. – Zaletą pracowni rzemieślniczych jest znacznie mniejsza liczba zamówień realizowanych w jednym czasie, co przekłada się na indywidualny dobór składników, a w konsekwencji – na ich jakość i świeżość. Korzystanie ze świeżych składników ma kluczowy wpływ na sezonowość tortów, szczególnie w przypadku wyrobów zawierających owoce. Dlatego też, przed złożeniem zamówienia, warto się upewnić, czy produkty, z których ma być zrobiony tort, są możliwe do pozyskania. Niektóre pracownie zapewniają sobie dostęp do świeżych owoców przez cały rok, tworząc w trakcie sezonu zapas domowych konfitur i przetworów.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości