Tort a motyw przewodni wesela

Wybór ten zapewne nie jest najtrudniejszym zadaniem w realizacji ze wszystkich elementów ślubnej ceremonii – za to może być najsmaczniejszy! Również w tym przypadku warto pamiętać o kilku zasadach.

Smak tortu jest kwestią gustu narzeczonych
Źródło zdjęć: © 123RF

Dopasowanie do stylu wesela oraz jego pory

Wybierając swój wymarzony tort weselny, należy pamiętać o dopasowaniu go do stylu, w jakim para młoda urządza swoje wesele, oraz do pory roku, w jakiej się ono odbywa.

Gdy organizujemy wesele w stylu boho bądź rustykalnym świetnie sprawdzą się tzw. naked cakes, czyli wypieki bez lukru, udekorowane tylko niewielką liczbą kwiatów lub owoców. Latem bardzo dobrym rozwiązaniem będą lekkie torty z owocami bez ogromnej ilości bitej śmietany czy czekolady, natomiast jesienią warto spróbować czegoś cięższego z dodatkiem masy lukrowej.

Rodzaje i degustacja – wybór należy do was

Smak tortu jest kwestią gustu narzeczonych. Warto więc znaleźć cukiernię, która sprosta oczekiwaniom i podniebieniom pary młodej. Nie zaszkodzi umówić się na wcześniejszą degustację ciast, jednak nie wszyscy cukiernicy umożliwiają spróbowanie wypieków. Ciastkarnie proponują przeróżne rodzaje tortów – od angielskich, przez piętrowe, aż po amerykańskie, czyli niskie, najczęściej w kształcie kwadratu. Ostatnio bardzo modne jako zamienniki tradycyjnych tortów stały się muffinki, naked cakes oraz cake popsy, czyli ciasteczka w formie lizaków na patyku, które łatwiej przetransportować i podać gościom.

Zobacz też: Weselne faux pas

Tort w odpowiednim stylu

Wesele rustykalne lub boho – wybierzcie naked cakes lub muffiny. Wesele vintage – cake pops, tort dwupiętrowy, przystrojony delikatnie kwiatami lub gałązkami wypadnie najlepiej. Wesele z motywem kwiatowym – naked cakes z kwiatami i muffiny z kwiatowym wzorem, dopełnią motyw uroczystości. Wesele glamour ze złotymi lub miedzianymi dodatkami – w taką uroczystość harmonię wprowadzi tort angielski. Wesele w stylu klasycznym – tort na stelażu lub tort angielski zachwyci gości. Wesele z kolorem przewodnim np. pudrowymi odcieniami różu? – tort amerykański, będzie strzałem w dziesiątkę.

Transport i koszty

Przy wyborze cukierni warto kierować się odległością od sali weselnej. Im dalej od miejsca przyjęcia, tym bardziej problematyczne staje się przetransportowanie często naprawdę dużego i ciężkiego tortu. Wszystkie wypieki najlepiej zamówić przynajmniej miesiąc przed przyjęciem. Obecnie jedynym ograniczeniem w wyglądzie tortu jest wyobraźnia młodej pary, ponieważ profesjonalne cukiernie są w stanie przygotować najbardziej fikuśny i niestandardowy tort. Pamiętajmy jednak o cenie. Koszt tortu zależy przede wszystkim od jego wielkości, smaku oraz dekoracji, jakich użyjemy.

Jak policzyć cenę tortu

Wiemy, że 1 kg to ok. 10 porcji, zatem, by poczęstować setkę gości, potrzebujemy ok. 9-10 kg tortu. Ceny najprostszych tortów zaczynają się od 40-50 zł za kilogram. Do tego dochodzą koszty wariantów smakowych i dekoracji. Dlatego minimalna cena za tort weselny, z jaką powinni się liczyć młodzi w przypadku setki gości, to ok. 500 zł. Ceny muffinek zaczynają się od 5 zł za sztukę. Należy pamiętać, by zamówić kilka dodatkowych sztuk babeczek. Najczęściej do muffinek cukiernie dołączają też niewielki torcik, tylko dla pary młodej.

Jak i kiedy podawać?

Zwyczajowo tort podawany był przed północą lub zaraz po oczepinach jako punkt kulminacyjny zabawy. Dziś młodzi coraz częściej decydują się na podanie wypieku dużo wcześniej, gdy goście nie czują jeszcze zmęczenia i nie są przejedzeni. Natomiast ci, którzy wybierają alternatywne formy wypieku, np. muffnki, przygotowują na nie specjalne miejsce, aby goście mogli się nimi częstować o dowolnej porze.

Pierwszy kawałek tortu młodzi kroją razem, aby zaraz potem wzajemnie się nim nakarmić. Dopiero po tym wyjątkowym momencie, któremu często towarzyszy przygaszenie świateł i ozdobne race, państwo młodzi częstują ciastem weselników. Pozostała część tortu razem z innymi ciastkami wędruje do gości jako podziękowanie za przybycie na uroczystość. Przy wyborze wielkości tortu warto więc wziąć pod uwagę również i to.

Tort symbolizuje, że nowo poślubieni rozpoczynają właśnie słodkie i dostatnie wspólne życie. Zwyczaj jego podawania wiąże się z tradycją wypiekania kołacza, ale obecnie coraz więcej par odchodzi od tego pradawnego rytuału na rzecz candy barów albo muffinek, często ułożonych na kształt tortu. Jeśli jednak na swoim weselu nie planujesz takich nowości cukierniczych, podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy wyborze tortu.

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany