Topinambur – zastosowanie i właściwości słonecznika bulwiastego

Topinambur to mało popularne warzywo pochodzące z Ameryki Południowej. Inna jego nazwa to słonecznik bulwiasty. Występuje jako roślina jadalna, ozdobna i pastewna. Jadalne bulwy mają oryginalny smak i są wartościowym warzywem w diecie, szczególnie dla cukrzyków.

Właściwości i zastosowanie topinamburu
Źródło zdjęć: © 123RF

Słonecznik bulwiasty tworzy system korzenny z charakterystycznymi bulwami. To one są najcenniejszą częścią rośliny. Zbiera się je jesienią, kiedy większość składników odżywczych przemieści się z górnych partii rośliny do korzeni.

Jadalna bulwa

Jadalny korzeń przypomina wyglądem trochę imbir. Bulwy mają wysoką wartość odżywczą oraz niski indeks glikemiczny. Smak rośliny porównywany jest do kasztanów wodnych, jednak te są chyba jeszcze mniej znane w polskiej kuchni. Korzeń po ugotowaniu ma kremową konsystencją przypominającą ziemniaki i można je nim zastępować.
Słonecznik bulwiasty ma charakterystyczny delikatnie orzechowy i słodki smak. Można go określić jako połączenie orzechów brazylijskich z karczochami.

Topinambur – potrawy

Topinambur może być podawany w różnych postaciach. Oprócz świeżych bulw dostępne są także chipsy i sok ze słonecznika bulwiastego. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić liofilizowany oraz kiszony.

Zobacz także: Pieczone kasztany:

Świeże bulwy można gotować, smażyć i piec. Nadają się także do marynowania i kiszenia. Obróbka termiczna nie wpływa na zawartość inuliny. Mąka z topinamburu również zawiera wysoką dawkę inuliny, dlatego też poleca się ją diabetykom oraz osobom pozostającym na diecie.

Bulwa topinamburu sprawdzi się w zupach, a także w postaci frytek i chipsów. Nadaje się także na sufletu, puree i jako dodatek do pieczywa.

Właściwości słonecznika bulwiastego

Bulwy składają się głównie z wody, której towarzyszy nieco białka i węglowodanów. W grupie tych ostatnich wyróżnia się zaś wielocukier – inulina. Substancja ta w organizmie przekształca się we fruktozę, która jest dobrze tolerowana przez diabetyków. Inulina pomaga więc chorym na cukrzycę, a także zmniejsza insulinooporność.

Ponadto bulwy topinamburu zawierają witaminę B1, żelazo, magnez, miedź i potas i są źródłem aminokwasów egzogennych. Wspomagają pracę układu nerwowego, między innymi działają przeciw stresowo oraz podnoszą zdolność koncentracji psychicznej.

Ponadto słonecznik bulwiasty ma działanie prebiotyczne, obniża PH w jelitach oraz stymuluje układ odpornościowy. Może zapobiegać chorobom jelita grubego.

Ciekawostki

Wykorzystując topinambur w kuchni, należy unikać aluminiowych i żelaznych naczyń. Metale będą powodować utlenianie i sprawią, że bulwy nabiorą nieprzyjemnego ciemnego koloru.

W niemieckim Baden-Württemberg ponad 90 proc. zbiorów jest używana do produkcji alkoholu nazwanego Topinambur, Topi czy też Rossler.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów