Topinambur – zastosowanie i właściwości słonecznika bulwiastego
Topinambur to mało popularne warzywo pochodzące z Ameryki Południowej. Inna jego nazwa to słonecznik bulwiasty. Występuje jako roślina jadalna, ozdobna i pastewna. Jadalne bulwy mają oryginalny smak i są wartościowym warzywem w diecie, szczególnie dla cukrzyków.
Słonecznik bulwiasty tworzy system korzenny z charakterystycznymi bulwami. To one są najcenniejszą częścią rośliny. Zbiera się je jesienią, kiedy większość składników odżywczych przemieści się z górnych partii rośliny do korzeni.
Jadalna bulwa
Jadalny korzeń przypomina wyglądem trochę imbir. Bulwy mają wysoką wartość odżywczą oraz niski indeks glikemiczny. Smak rośliny porównywany jest do kasztanów wodnych, jednak te są chyba jeszcze mniej znane w polskiej kuchni. Korzeń po ugotowaniu ma kremową konsystencją przypominającą ziemniaki i można je nim zastępować.
Słonecznik bulwiasty ma charakterystyczny delikatnie orzechowy i słodki smak. Można go określić jako połączenie orzechów brazylijskich z karczochami.
Topinambur – potrawy
Topinambur może być podawany w różnych postaciach. Oprócz świeżych bulw dostępne są także chipsy i sok ze słonecznika bulwiastego. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić liofilizowany oraz kiszony.
Zobacz także: Pieczone kasztany:
Świeże bulwy można gotować, smażyć i piec. Nadają się także do marynowania i kiszenia. Obróbka termiczna nie wpływa na zawartość inuliny. Mąka z topinamburu również zawiera wysoką dawkę inuliny, dlatego też poleca się ją diabetykom oraz osobom pozostającym na diecie.
Bulwa topinamburu sprawdzi się w zupach, a także w postaci frytek i chipsów. Nadaje się także na sufletu, puree i jako dodatek do pieczywa.
Właściwości słonecznika bulwiastego
Bulwy składają się głównie z wody, której towarzyszy nieco białka i węglowodanów. W grupie tych ostatnich wyróżnia się zaś wielocukier – inulina. Substancja ta w organizmie przekształca się we fruktozę, która jest dobrze tolerowana przez diabetyków. Inulina pomaga więc chorym na cukrzycę, a także zmniejsza insulinooporność.
Ponadto bulwy topinamburu zawierają witaminę B1, żelazo, magnez, miedź i potas i są źródłem aminokwasów egzogennych. Wspomagają pracę układu nerwowego, między innymi działają przeciw stresowo oraz podnoszą zdolność koncentracji psychicznej.
Ponadto słonecznik bulwiasty ma działanie prebiotyczne, obniża PH w jelitach oraz stymuluje układ odpornościowy. Może zapobiegać chorobom jelita grubego.
Ciekawostki
Wykorzystując topinambur w kuchni, należy unikać aluminiowych i żelaznych naczyń. Metale będą powodować utlenianie i sprawią, że bulwy nabiorą nieprzyjemnego ciemnego koloru.
W niemieckim Baden-Württemberg ponad 90 proc. zbiorów jest używana do produkcji alkoholu nazwanego Topinambur, Topi czy też Rossler.