Ten prosty składnik odmieni smak twojego rosołu. Wiele osób bierze go za chwast

Chociaż rosół uważany jest za obowiązkowy punkt w menu na niedzielnym obiedzie, to w takim wydaniu prawdopodobnie jeszcze go nie jadłeś. Smak bulionu może odmienić jeden składnik, który przez wielu uważany jest za chwast zalegający w ogródkach.

Tajemniczy składnik, który wzbogaci smak rosołu Tajemniczy składnik, który wzbogaci smak rosołu
Źródło zdjęć: © 123RF

Mięsny lub warzywny z dodatkiem marchewki, opalonej cebuli, natki pietruszki i lubczyku – rosół, jaki jest, każdy widzi, ale wcale nie musi taki być. Wystarczy jeden składnik, który sprawi, że na nowo poznasz to danie i zaskoczysz bliskich przy wspólnym obiedzie.

Bluszczyk kurdybanek sekretny składnik rosołu

Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) jest jednym najstarszych polskich ziół. Został odkryty podczas wykopalisk w Biskupinie. Już w staropolszczyźnie był postrzegany jako tajemny składnik wielu dań, który nie tylko wzbogacał smak potraw, ale również był pomocny przy pozbywaniu się wielu dolegliwości.

Z czasem jednak został wyparty przez inne zioła, takie jak: bazylia czy lubczyk. Ludzie zapomnieli o jego "magicznych" właściwościach i dzisiaj najczęściej postrzegany jest jako bezużyteczny chwast. Walczymy z nim w naszych ogródkach, a najlepsi szefowie kuchni świata zachwycają się jego oryginalnym smakiem.

Można go kupić za dosłownie kilka złotych w sklepach zielarskich czy ekologicznych w zasuszonej postaci. Odrobina zmieni smak tradycyjnego rosołu, ale równie dobrze sprawdzi się jako napar, który pomoże zwalczyć jesienne przeziębienie.

Bluszczyk kurdybanek zawiera mnóstwo bioaktywnych i prozdrowotnych substancji. W jego składzie możemy znaleźć garbniki, cholinę, olejki eteryczne, glechominę, saponiny, oleje mineralne, a także żywice. Warto nadmienić, że zawarte w bluszczyku garbniki działają ściągająco, przeciwzapalnie, rozkurczowo i moczopędnie. Wspiera również układ trawienny i zaostrza apetyt. Poza tym bluszczyk kurdybanek pozytywnie wpływa na sylwetkę. Poprawia przemianę materii, a dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn i usuwa nadmiar wody z organizmu.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru