WAŻNE
TERAZ

To w ich dom uderzyły szczątki drona. "Przez okno patrzę: leci dach"

Ten prosty składnik odmieni smak twojego rosołu. Wiele osób bierze go za chwast

Chociaż rosół uważany jest za obowiązkowy punkt w menu na niedzielnym obiedzie, to w takim wydaniu prawdopodobnie jeszcze go nie jadłeś. Smak bulionu może odmienić jeden składnik, który przez wielu uważany jest za chwast zalegający w ogródkach.

Tajemniczy składnik, który wzbogaci smak rosołu Tajemniczy składnik, który wzbogaci smak rosołu
Źródło zdjęć: © 123RF

Mięsny lub warzywny z dodatkiem marchewki, opalonej cebuli, natki pietruszki i lubczyku – rosół, jaki jest, każdy widzi, ale wcale nie musi taki być. Wystarczy jeden składnik, który sprawi, że na nowo poznasz to danie i zaskoczysz bliskich przy wspólnym obiedzie.

Bluszczyk kurdybanek sekretny składnik rosołu

Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) jest jednym najstarszych polskich ziół. Został odkryty podczas wykopalisk w Biskupinie. Już w staropolszczyźnie był postrzegany jako tajemny składnik wielu dań, który nie tylko wzbogacał smak potraw, ale również był pomocny przy pozbywaniu się wielu dolegliwości.

Z czasem jednak został wyparty przez inne zioła, takie jak: bazylia czy lubczyk. Ludzie zapomnieli o jego "magicznych" właściwościach i dzisiaj najczęściej postrzegany jest jako bezużyteczny chwast. Walczymy z nim w naszych ogródkach, a najlepsi szefowie kuchni świata zachwycają się jego oryginalnym smakiem.

Można go kupić za dosłownie kilka złotych w sklepach zielarskich czy ekologicznych w zasuszonej postaci. Odrobina zmieni smak tradycyjnego rosołu, ale równie dobrze sprawdzi się jako napar, który pomoże zwalczyć jesienne przeziębienie.

Bluszczyk kurdybanek zawiera mnóstwo bioaktywnych i prozdrowotnych substancji. W jego składzie możemy znaleźć garbniki, cholinę, olejki eteryczne, glechominę, saponiny, oleje mineralne, a także żywice. Warto nadmienić, że zawarte w bluszczyku garbniki działają ściągająco, przeciwzapalnie, rozkurczowo i moczopędnie. Wspiera również układ trawienny i zaostrza apetyt. Poza tym bluszczyk kurdybanek pozytywnie wpływa na sylwetkę. Poprawia przemianę materii, a dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn i usuwa nadmiar wody z organizmu.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie