Ten prosty składnik odmieni smak twojego rosołu. Wiele osób bierze go za chwast

Chociaż rosół uważany jest za obowiązkowy punkt w menu na niedzielnym obiedzie, to w takim wydaniu prawdopodobnie jeszcze go nie jadłeś. Smak bulionu może odmienić jeden składnik, który przez wielu uważany jest za chwast zalegający w ogródkach.

Tajemniczy składnik, który wzbogaci smak rosołu Tajemniczy składnik, który wzbogaci smak rosołu
Źródło zdjęć: © 123RF

Mięsny lub warzywny z dodatkiem marchewki, opalonej cebuli, natki pietruszki i lubczyku – rosół, jaki jest, każdy widzi, ale wcale nie musi taki być. Wystarczy jeden składnik, który sprawi, że na nowo poznasz to danie i zaskoczysz bliskich przy wspólnym obiedzie.

Bluszczyk kurdybanek sekretny składnik rosołu

Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) jest jednym najstarszych polskich ziół. Został odkryty podczas wykopalisk w Biskupinie. Już w staropolszczyźnie był postrzegany jako tajemny składnik wielu dań, który nie tylko wzbogacał smak potraw, ale również był pomocny przy pozbywaniu się wielu dolegliwości.

Z czasem jednak został wyparty przez inne zioła, takie jak: bazylia czy lubczyk. Ludzie zapomnieli o jego "magicznych" właściwościach i dzisiaj najczęściej postrzegany jest jako bezużyteczny chwast. Walczymy z nim w naszych ogródkach, a najlepsi szefowie kuchni świata zachwycają się jego oryginalnym smakiem.

Można go kupić za dosłownie kilka złotych w sklepach zielarskich czy ekologicznych w zasuszonej postaci. Odrobina zmieni smak tradycyjnego rosołu, ale równie dobrze sprawdzi się jako napar, który pomoże zwalczyć jesienne przeziębienie.

Bluszczyk kurdybanek zawiera mnóstwo bioaktywnych i prozdrowotnych substancji. W jego składzie możemy znaleźć garbniki, cholinę, olejki eteryczne, glechominę, saponiny, oleje mineralne, a także żywice. Warto nadmienić, że zawarte w bluszczyku garbniki działają ściągająco, przeciwzapalnie, rozkurczowo i moczopędnie. Wspiera również układ trawienny i zaostrza apetyt. Poza tym bluszczyk kurdybanek pozytywnie wpływa na sylwetkę. Poprawia przemianę materii, a dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn i usuwa nadmiar wody z organizmu.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia