Ten prosty składnik odmieni smak twojego rosołu. Wiele osób bierze go za chwast

Chociaż rosół uważany jest za obowiązkowy punkt w menu na niedzielnym obiedzie, to w takim wydaniu prawdopodobnie jeszcze go nie jadłeś. Smak bulionu może odmienić jeden składnik, który przez wielu uważany jest za chwast zalegający w ogródkach.

Tajemniczy składnik, który wzbogaci smak rosołu Tajemniczy składnik, który wzbogaci smak rosołu
Źródło zdjęć: © 123RF

Mięsny lub warzywny z dodatkiem marchewki, opalonej cebuli, natki pietruszki i lubczyku – rosół, jaki jest, każdy widzi, ale wcale nie musi taki być. Wystarczy jeden składnik, który sprawi, że na nowo poznasz to danie i zaskoczysz bliskich przy wspólnym obiedzie.

Bluszczyk kurdybanek sekretny składnik rosołu

Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) jest jednym najstarszych polskich ziół. Został odkryty podczas wykopalisk w Biskupinie. Już w staropolszczyźnie był postrzegany jako tajemny składnik wielu dań, który nie tylko wzbogacał smak potraw, ale również był pomocny przy pozbywaniu się wielu dolegliwości.

Z czasem jednak został wyparty przez inne zioła, takie jak: bazylia czy lubczyk. Ludzie zapomnieli o jego "magicznych" właściwościach i dzisiaj najczęściej postrzegany jest jako bezużyteczny chwast. Walczymy z nim w naszych ogródkach, a najlepsi szefowie kuchni świata zachwycają się jego oryginalnym smakiem.

Można go kupić za dosłownie kilka złotych w sklepach zielarskich czy ekologicznych w zasuszonej postaci. Odrobina zmieni smak tradycyjnego rosołu, ale równie dobrze sprawdzi się jako napar, który pomoże zwalczyć jesienne przeziębienie.

Bluszczyk kurdybanek zawiera mnóstwo bioaktywnych i prozdrowotnych substancji. W jego składzie możemy znaleźć garbniki, cholinę, olejki eteryczne, glechominę, saponiny, oleje mineralne, a także żywice. Warto nadmienić, że zawarte w bluszczyku garbniki działają ściągająco, przeciwzapalnie, rozkurczowo i moczopędnie. Wspiera również układ trawienny i zaostrza apetyt. Poza tym bluszczyk kurdybanek pozytywnie wpływa na sylwetkę. Poprawia przemianę materii, a dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn i usuwa nadmiar wody z organizmu.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania