Zupa na rosole - jak ją dobrze wykorzystać?
Rosół jest jedną z najpopularniejszych zup w Polsce. Najczęściej gotujemy ją na niedzielny obiad, szczególnie gdy spodziewamy się gości. Najlepszy jest świeży, gotowany tego samego dnia, jednak świetnie nadaje się jako podstawa do innych zup, które możemy z niego zrobić na następny dzień. Najczęściej powstaje z niego zupa pomidorowa, ale jest jeszcze sporo innych możliwości, o których do tej pory nie wiedziałaś. Sprawdź, co jeszcze można zrobić z rosołu!
Zupa na rosole - co można niej zrobić?
W polskich domach bardzo często możemy zaobserwować następujący schemat: na niedzielny obiad - rosół, a następnego dnia pomidorowa. Mało kto wie jednak, że z tak wspaniałej podstawy, jaką jest rosół, można zrobić dużo więcej sycących i smacznych zup.
Oto kilka naszych przepisów na niebanalne zupy na drugi dzień. Sprawdź, która propozycja będzie najlepsza dla Ciebie!
Zupa czosnkowa na rosole - przepis
Potrzebne składniki:
- 2 łyżki oliwy;
- włoszczyzna;
- 1,5 l rosołu z kury;
- 300 g łopatki wieprzowej;
- 0,5 szklanki posiekanego czosnku;
- 2 łyżki oliwy;
- 2 łyżki posiekanego imbiru;
- drobny makaron;
- sól;
- pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Myjemy i obieramy włoszczyznę, kroimy jej poszczególne części. Dodajemy do rosołu, gotujemy do miękkości, tj. około 40 minut.
2. W osobnym rondlu dusimy na oliwie przez 10 minut czosnek i posiekany imbir, dodajemy do bulionu.
3. Mielimy mięso z łopatki i łączymy je z namoczoną bułką i jajkiem. Przyprawiamy pierzem i solą.
4. Do innego garnka przelewamy część rosołu. Na wrzący wrzucamy przygotowane wcześniej pulpety i gotujemy na małym palniku przez 20 minut.
5. Po upływie tego czasu wyjmujemy pulpety i dodajemy do rosołu. Przyprawiamy solą i pieprzem, podajemy z drobnym makaronem. Gotowe.
Potrzebne składniki:
- warzywa na rosół (pietruszka, marchewka, seler, cebula, por, ząbek czosnku);
- kurczak z rosołu;
- 4 - 5 łyżek kaszy jaglanej;
- przyprawy: pieprz ziarnisty, lubczyk, sól, listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego;
- natka pietruszki do przybrania.
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy rosół: myjemy mięso, zalewamy je zimną wodą i gotujemy, aż pojawi się piana, którą zdejmujemy, Dodajemy obrane oraz pokrojone warzywa. Gotujmy około godziny, po czym dodajemy przyprawy. Jeszcze przez chwilę gotujemy na małym ogniu.
2. Po tym czasie rosół cedzimy, dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze przez 20 minut, aż kasza będzie al dente.
3. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Podajemy posypane cebulką lub pietruszką. Gotowe.
Krem serowy na rosole - przepis
Potrzebne składniki:
- 1,5 l rosołu;
- 5 ziemniaków;
- 2 serki topione śmietankowe;
- 0,5 łyżeczki przyprawy kucharek;
- olej;
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich.
Sposób wykonania:
1. Na gotujący się rosół z mięsem wołowym, pietruszką i marchewką, porem i kawałkiem zieleniny wrzucamy serki topione i po minucie wyłączamy. Mięso obieramy, dodajemy do zupy i całość dokładnie miksujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Tak zrobioną zupę podajemy ze smażonymi ziemniakami i natką pietruszki.
Potrzebne składniki:
- 1,5 l rosołu;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżeczka octu;
- 5 buraków;
- 200 ml soku z buraka;
- 1 łyżeczka oregano.
Sposób przygotowania:
1. Buraki obieramy, kroimy na plasterki. Wrzucamy do gotującej się wody z cukrem i octem. Gotujemy do miękkości warzyw.
2. Zagotowujemy rosół i wlewamy do niego przecedzony wywar z buraków. Dodajemy oregano. Podajemy z pierogami z mięsem lub z uszkami. Gotowe.
Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl