Zupa na rosole - jak ją dobrze wykorzystać?

Rosół jest jedną z najpopularniejszych zup w Polsce. Najczęściej gotujemy ją na niedzielny obiad, szczególnie gdy spodziewamy się gości. Najlepszy jest świeży, gotowany tego samego dnia, jednak świetnie nadaje się jako podstawa do innych zup, które możemy z niego zrobić na następny dzień. Najczęściej powstaje z niego zupa pomidorowa, ale jest jeszcze sporo innych możliwości, o których do tej pory nie wiedziałaś. Sprawdź, co jeszcze można zrobić z rosołu!

Zupa na rosole - jak ją dobrze wykorzystać?
Źródło zdjęć: © 123RF

Zupa na rosole - co można niej zrobić?

W polskich domach bardzo często możemy zaobserwować następujący schemat: na niedzielny obiad - rosół, a następnego dnia pomidorowa. Mało kto wie jednak, że z tak wspaniałej podstawy, jaką jest rosół, można zrobić dużo więcej sycących i smacznych zup.

Oto kilka naszych przepisów na niebanalne zupy na drugi dzień. Sprawdź, która propozycja będzie najlepsza dla Ciebie!

Zupa czosnkowa na rosole - przepis

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżki oliwy;
  • włoszczyzna;
  • 1,5 l rosołu z kury;
  • 300 g łopatki wieprzowej;
  • 0,5 szklanki posiekanego czosnku;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 2 łyżki posiekanego imbiru;
  • drobny makaron;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Myjemy i obieramy włoszczyznę, kroimy jej poszczególne części. Dodajemy do rosołu, gotujemy do miękkości, tj. około 40 minut.

2. W osobnym rondlu dusimy na oliwie przez 10 minut czosnek i posiekany imbir, dodajemy do bulionu.

3. Mielimy mięso z łopatki i łączymy je z namoczoną bułką i jajkiem. Przyprawiamy pierzem i solą.

4. Do innego garnka przelewamy część rosołu. Na wrzący wrzucamy przygotowane wcześniej pulpety i gotujemy na małym palniku przez 20 minut.

5. Po upływie tego czasu wyjmujemy pulpety i dodajemy do rosołu. Przyprawiamy solą i pieprzem, podajemy z drobnym makaronem. Gotowe.

Krupnik na rosole - przepis

Potrzebne składniki:

  • warzywa na rosół (pietruszka, marchewka, seler, cebula, por, ząbek czosnku);
  • kurczak z rosołu;
  • 4 - 5 łyżek kaszy jaglanej;
  • przyprawy: pieprz ziarnisty, lubczyk, sól, listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego;
  • natka pietruszki do przybrania.

Sposób przygotowania:

1. Gotujemy rosół: myjemy mięso, zalewamy je zimną wodą i gotujemy, aż pojawi się piana, którą zdejmujemy, Dodajemy obrane oraz pokrojone warzywa. Gotujmy około godziny, po czym dodajemy przyprawy. Jeszcze przez chwilę gotujemy na małym ogniu.

2. Po tym czasie rosół cedzimy, dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze przez 20 minut, aż kasza będzie al dente.

3. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Podajemy posypane cebulką lub pietruszką. Gotowe.

Obraz
© 123RF

Krem serowy na rosole - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1,5 l rosołu;
  • 5 ziemniaków;
  • 2 serki topione śmietankowe;
  • 0,5 łyżeczki przyprawy kucharek;
  • olej;
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich.

Sposób wykonania:

1. Na gotujący się rosół z mięsem wołowym, pietruszką i marchewką, porem i kawałkiem zieleniny wrzucamy serki topione i po minucie wyłączamy. Mięso obieramy, dodajemy do zupy i całość dokładnie miksujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Tak zrobioną zupę podajemy ze smażonymi ziemniakami i natką pietruszki.

Barszcz czerwony na rosole - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1,5 l rosołu;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżeczka octu;
  • 5 buraków;
  • 200 ml soku z buraka;
  • 1 łyżeczka oregano.

Sposób przygotowania:

1. Buraki obieramy, kroimy na plasterki. Wrzucamy do gotującej się wody z cukrem i octem. Gotujemy do miękkości warzyw.

2. Zagotowujemy rosół i wlewamy do niego przecedzony wywar z buraków. Dodajemy oregano. Podajemy z pierogami z mięsem lub z uszkami. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇