Tarta z malinami i brzoskwiniami. Przepis Ewy Wachowicz
Krucha tarta z bezą i owocami to wyśmienity deser na koniec lata. Wypróbujcie koniecznie sprawdzony przepis Ewy Wachowicz. Ta tarta jest po prostu bajeczna. zapewniamy, że zniknie do ostatniego okruszka.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Tarty
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g mąki
- 150 g masła
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Beza:
- 3 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
- ½ kg malin
- 2 brzoskwinie
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przepis
- Mąkę przesiać na stolnicę. Posolić, posłodzić, dodać cukrem waniliowy, wsypać proszek do pieczenia. Dodać zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić żółtka i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę.
- Stolnicę posypać mąką. Ciasto rozwałkować. Oprószyć mąką i przełożyć do formy na tartę (średnica 28 cm) wcześniej wysmarowanej masłem. Wykleić dno i boki. Ciasto nakłuć widelcem.
- Do białka dodać szczyptę soli. Ubić. Utrwalić cukrem, dodając go porcjami. Wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie zmiksować.
- Brzoskwinie wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Wyłożyć na ciasto i dosypać maliny.
- Oprószyć mąką. Przykryć pianą.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40-45 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i suszyć przez kolejne 20-30 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl