Karmelowa tarta z orzechami pekan. Zadowoli nawet największych łasuchów
Przepyszna tarta na kruchym spodzie z karmelowo-orzechowym nadzieniem zadowoli nawet największych łasuchów. Przygotowanie tarty nie jest zbytnio skomplikowane, wiec poradzą sobie z nim nawet ci, którzy w kuchni stawiają dopiero pierwsze kroki. Tarta jest tak pyszna, że zniknie do ostatniego okruszka!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Tarty
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
Nadzienie:
- 200 g orzechów pekan
- 100 g brązowego cukru
- 150 g masła
- 3 łyżki mleka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki miodu
Przepis
- Nadzienie: Rozpuścić w małym garnuszku masło, po chwili dodać cukier i masło. Gotować cały czas mieszając przez około 3 minuty. Następnie dodać miód. Nadal mieszając, gotować przez kolejne 3 minuty. Na koniec dodać cukier waniliowy, zamieszać i wystudzić.
- Kruche ciasto: Przesiać cukier puder, a następnie połączyć wszystkie składniki - ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
- Schłodzone ciasto nałożyć na formę do tarty, nałożyć nadzienie i ułożyć na nim orzechy pekan. Kuchennym pędzlem pokryć cienką warstwą nadzienia wierzch orzechów. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl