Tartaletki z chmielem. Prosty przepis na letnie przyjęcia

To wyśmienite i sycące danie obiadowe, które nadaje się, by je podawać na ciepło lub zimno. Możesz je przygotować w dużej formie lub małych foremkach do tartaletek.

Tartaletki z chmielem. Prosta przekąska na letnie przyjęciaTartaletki z chmielem. Prosta przekąska na letnie przyjęcia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1½ szklanki mąki
  • 100 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • zimna woda (1–2 łyżki)
  • 1 pęczek młodych pędów chmielu
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g startego dojrzałego sera, np. parmezan, Bursztyn lub twardy ser kozi
  • chili, ulubione zioła
  • sól, pieprz

Przepis

  • Z mąki i tłuszczu z dodatkiem soli zagnieć ciasto, dolewając malutkimi porcjami wodę, aż się zwiąże. Gotowym ciastem wyłóż natłuszczoną formę na tartę o średnicy 22 cm lub 4–6 foremek na tartaletki.
  • Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Jajka roztrzep ze śmietaną. Dodaj ser, cebulę i przyprawy.
  • Na cieście poukładaj pędy chmielu i wylej na nie mieszankę jajeczną.
  • Dużą tartę piecz przez ok. 45 minut w 180 st. C, małym tartaletkom powinno wystarczyć 25 minut, żeby masa się ścięła.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości