Tarta serowa z kurkami. Smakowite zwieńczenie sezonu

Sezon na kurki powoli się kończy. Monika, autorka bloga "Moniki Smakołyki" ma więc dla was świetny przepis na kruchą tartę z delikatnym grzybowym farszem. Smak kurek został podkręcony dzięki dodaniu kaparów i trawy cytrynowej. Aż ślinka cieknie!

Tarta serowa z kurkami. Smakowite zwieńczenie sezonuTarta serowa z kurkami. Smakowite zwieńczenie sezonu
Monika Lemko

Ciasto:

  • 1 jajko,
  • 100 g zimnego masła,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 300 g mąki tortowej,
  • 2 łyżki mąki krupczatki,
  • ok. 100 ml zimnej wody.

Ponadto:

  • 200 g drobnych kurek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 trawa cytrynowa,
  • szczypta soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 270 g sera sałatkowo kanapkowego ,
  • 3 jajka,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 3 duże łyżki posiekanego koperku,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • 1-2 łyżki kapary,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą.

Przepis

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Wody dodajemy stopniowo, jej ilość zależy od wielkości jajka. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. lub zamrażalnika na 10 min.
Piekarnik nastawiamy na 220 st. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy pozostałe składniki.

Przepis

Oczyszczamy i osuszamy kurki, jeśli mamy małe zostawiamy w całości, większe można przekroić. Czosnek kroimy w drobną kostkę, a trawę cytrynową przecinamy po długości. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem trawy cytrynowej. Następnie dodajemy kurki, czosnek, podsmażamy (nie mieszamy) do momentu, aż odparuje z nich woda. Delikatnie mieszamy i przyrumieniamy, pod koniec oprószamy solą. Wyjmujemy trawę cytrynową, a grzyby pozostawiamy do przestygnięcia.

Przepis

Jajka łączymy z pokrojonym na kawałki serem kanapkowym, śmietaną i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, młotkowanym z kolendrą (nie dodajemy soli!). Dodajemy koperek i mieszamy z masą. Masę przelewamy na lekko przestudzone ciasto. Dodajemy kurki, kapary i pieczemy ok. 15-20 min w 185 st.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości