Tarta z gruszkami

Tarta to klasyczny francuski wypiek, który można przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Na deser polecamy wyjątkową tartą z gruszkami.

Tarta z gruszkamiTarta z gruszkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • skórka 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki wytrawnego, białego wina
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 1/2 rozłupanej laski wanilii
  • 2 duże gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone na połówki
  • 3 duże jaja
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

Ciasto

  • 1 szklanka mąki (dodatkowo 2 łyżki zapasu)
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek zimnego masła, pokrojonego w drobne kawałki
  • 1 duże jajo rozbite z 1 łyżką wody

Przepis

  • W dużym rondlu wymieszać skórkę i sok z cytryny z miodem, wodą, winem, cynamonem i goździkami. Ostrym nożem zeskrobać nieco wanilii i włożyć do rondla. Postawić miksturę na średnim ogniu. Dodać gruszki i gotować do chwili, gdy nóż będzie w nie lekko wchodził (ok. 15-25 minut), w zależności od wielkości gruszek. Ostudzić w syropie.
  • Aby zrobić ciasto, należy 1 szklankę mąki i mąkę kukurydzianą wsypać do głębokiego naczynia, dodać cukier i sól, i wyrabiać mikserem lub robotem kuchennym (ok. 3 sekund). Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 4 sekundy. Dodać jajo z wodą i dalej wyrabiać, dopóki ciasto nie uformuje się w kulę.
  • Wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować w kwadrat, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę, a najlepiej na cały dzień. Jeśli ciasto będzie w lodówce ponad 2 godziny, należy je wyjąć na 20 minut przed dalszymi czynnościami.
  • Rękoma wyłożyć okrągłą formę ciastem, przykrywając spód i boki formy (preferowana średnica ? 23 cm). Całą powierzchnię nakłuwać widelcem. 45 minut chłodzić ciasto w lodówce.
  • Podgrzać piekarnik do temperatury 190 st. C. Każdą połówkę gruszki przekroić jeszcze raz wzdłuż na pół. Ułożyć owoce na cieście, tak jak na zdjęciu powyżej. W średniej wielkości rondlu zmieszać jajka, śmietanę, 1/4 szklanki syropu gruszkowego i dodać gałkę muszkatołową. Ostrożnie wylać zalewę na gruszki i wokół nich. Piec, aż ciasto będzie twarde i lekko zarumienione (ok. 35 minut). Ostudzić. Podawać w temperaturze pokojowej.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀